Naslovna MORSKO PRASE ISHRANA Ishrana morskih prasića

Ishrana morskih prasića

0
ishrana petface
petopedija_morsko_prase_ishrana_2
Hrana za morsko prase

Morski prasići su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane pa iz tog razloga uvek mora biti dostupno. Seno je važno i za održavanje pravilne dužine zba a prestanak konzumiranja sena predstavlja prvi symptom da nešto nije u redu sa ustima ljubimca. Za ishranu morskog praseta, preporučuju se originalna pakovanja gotove, granulirane hrane za njih koja garantuju pre svega kvalitetan i adekvatan obrok za ljubimca. Gotova hrana za sadrži i sušenu travu, adekvatno povrće i  zrnevlje. Međutim, preporučuje se i dodavanje dodatnih namirnica. Kada se bira hrana za morske prasiće, treba izbegavai onu sa koštunjavim voćem i semenkama, suvim voćem, produktima kukuruza, produktima životinjskog porekla, repom i sl.

Treba obratiti pažnju i na nivo šećera u hrani (na saharozu, fruktozu, kukuruzni skrob i sl.) kao i hranu sa dodatim hemikalijama i emulgatorima.
Kao dodatak granulama i senu, nekoliko vrsta svežeg povrća (posebno zelenog) i voće mogu biti deo svakodnevnog menija. Zeleniš bi trebalo da sačinjava glavni deo kada je povrće u pitanju, a voće i drugo povrće bi trebalo davati u manjim količinama. Dobar izbor su kelj, spanać, repasto povrće, peršun, maslačak. Treba izbegavati ili ograničiti upotrebu kupusa, brokolija i karfiola, budući da ovo povrće utiče na proizvodnju gasova u digestivnom traktu. Ukoliko nema pesticida, slobodno im se može dodati i trava ili detelina, i to posebno morskim prasićima u razvoju kojima je neophodno više hranljivih sastojaka. Pored svega navedenog, potrebne su stalno nove kutijice, grančice i slični predmeti od prirodnih materijala koje će morsko prase grickati. Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im “grickalice” moraju biti obavezne na meniju. 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKako dresirati hrčka?
Sledeći tekstIshrana mačaka koje doje

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime