Naslovna MORSKO PRASE ISHRANA Ishrana morskih prasića

Ishrana morskih prasića

0
ishrana petface
petopedija_morsko_prase_ishrana_2
Hrana za morsko prase

Morski prasići su biljojedi. Suvo seno je baza njihove ishrane pa iz tog razloga uvek mora biti dostupno. Seno je važno i za održavanje pravilne dužine zba a prestanak konzumiranja sena predstavlja prvi symptom da nešto nije u redu sa ustima ljubimca. Za ishranu morskog praseta, preporučuju se originalna pakovanja gotove, granulirane hrane za njih koja garantuju pre svega kvalitetan i adekvatan obrok za ljubimca. Gotova hrana za sadrži i sušenu travu, adekvatno povrće i  zrnevlje. Međutim, preporučuje se i dodavanje dodatnih namirnica. Kada se bira hrana za morske prasiće, treba izbegavai onu sa koštunjavim voćem i semenkama, suvim voćem, produktima kukuruza, produktima životinjskog porekla, repom i sl.

Treba obratiti pažnju i na nivo šećera u hrani (na saharozu, fruktozu, kukuruzni skrob i sl.) kao i hranu sa dodatim hemikalijama i emulgatorima.
Kao dodatak granulama i senu, nekoliko vrsta svežeg povrća (posebno zelenog) i voće mogu biti deo svakodnevnog menija. Zeleniš bi trebalo da sačinjava glavni deo kada je povrće u pitanju, a voće i drugo povrće bi trebalo davati u manjim količinama. Dobar izbor su kelj, spanać, repasto povrće, peršun, maslačak. Treba izbegavati ili ograničiti upotrebu kupusa, brokolija i karfiola, budući da ovo povrće utiče na proizvodnju gasova u digestivnom traktu. Ukoliko nema pesticida, slobodno im se može dodati i trava ili detelina, i to posebno morskim prasićima u razvoju kojima je neophodno više hranljivih sastojaka. Pored svega navedenog, potrebne su stalno nove kutijice, grančice i slični predmeti od prirodnih materijala koje će morsko prase grickati. Glodarima zubi neprekidno rastu čitavog života pa im “grickalice” moraju biti obavezne na meniju. 

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.