Naslovna MORSKO PRASE ISHRANA KOJE VOĆE I POVRĆE smeju da jedu morski prasici? (VIDEO)

KOJE VOĆE I POVRĆE smeju da jedu morski prasici? (VIDEO)

0
voce i povrce petface

Ako želite da ishranu svog malog ljubimca dopunite i svežim voćem i povrćem, obavezno se posavetujte sa stručnjakom za ishranu egzota. Sigurno je da će ishrana gotovim komercijalnim smešama zadovoljiti sve potrebe morskog praseta ali ko ne voli da svog ljubimica počasti nekom voćkom ili povrćem. Evo liste nekoliko namirnica koje su namenjene ljudima, a koje su bezbedne i za morske prasiće ukoliko se daju u odgovarajućim količinama Kada kažemo odgovarajućim količinama to znači da se voće na dnevnom nivou daje u količini koja zauzima1/3 šolje, a povrće 3/4 iste šolje.

  1. Jagode

One su bogate vitaminom C koji je neophodan u ishrani zamoraca (još jedan naziv za morske prasiće). Oni ne mogu da samostalno sintetišu vitamin C tako da moraju da ga unose direktno kroz namirnice. Međutim, sa jagodama nemojte preterivati jer su bogate šećerom. Najbolje je ako jagode naizmenično kombinujete sa drugim voćem i ne više od 2 puta nedeljno.

voce i povrce petface

  1. Paprike

Crvena, zelena, žuta, narandžasta – nije bitno, samo da nije ljuta. Svaka je bogata vitaminom C i ne sadrži šećer.

  1. Kivi

Ovo voće takođe sadrži visoke količine vitamina C. Postoji mali problem, prasići mogu biti prilično halapljivi i postoji opasnost da se uguše od semenki kivija. Stoga, pre davanja komadića, obavezno odstranite semenke.

voce i povrce petface

  1. Šargarepa

Evo povrća koje je bogato vitiaminom A. Pored toga, ima čvrstinu koja omogućava da se morsko prase beskrajno zabavlja dok je glođe. I sa šargarepom treba biti oprezan jer previše vitamina A nije preporučljivo. Pored toga, one su izvor velikih količina ugljenih hidrata. Zbog toga izbegavajte vrh šargarepe jer je on najslađi. Šećer u njihovom digestivnom traktu izaziva razvoj bakterija koje dovode do nadimanja i problema sa crevima.

voce i povrce petface

  1. List zelene salate

Ovo je gotovo savršena namirnica za morsko prase. Popularna slata „puterica“ je bogata vitaminom C, kalijumom i vlaknima. Generalno, što je namirnica zelenija – to je bolja za morsko prase. Zelena salata se može koristiti svakodnevno. Pazite na „Ajsberg“ zelenu salatu. Ona se nikako ne sme koristiti jer ima nisku hranjivu vrednost, a bogata je nitratima što može izazvati dijareju.

voce i povrce petface

  1. Peršun

Peršun koristite više kao poslasticu nego kao namirnicu. Iako je veoma bogat vitaminom C u sebi sadrži i visoke doze kalcijuma. Previše kalcijuma u organizmu zamorca može da dovede do problema sa bešikom. Naime, kalcijum u bešici može da stvori pesak koji se vremenom pretvara u mokraćno kamenje. Preporučuje se konzumacija peršuna ne više od 2 puta nedeljno.

PROČITAJTE I:

ZALJUBILI SMO SE: Najpopularniji kunić na Instagramu, Vali, dobio POJAČANJE – Suki!

Podrazumeva se da svo voće i povrće koje se daje morskim prasićima treba veoma dobro oprati pri čemu će se ukloniti nečistoće i ostaci raznih hemijskih preparata koji se koriste tokom proizvodnje. Ove namirnice uvek servirajte sveže, a nikako smrznute ili previše hladne.

Naravno, ukoliko imate ideje za još neko voće i povrće koje bi želeli da date svom morskom prasetu, obavezno se posavetujte sa veterinarom.

Pogledajte video na Petface YouTube kanalu: Morski prasići i skorbut:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAUKA REKLA SVOJE: Pas vlasniku produži život za prosečno dve godine!
Sledeći tekstVELIKO BRAVO: Policajac u Borči SPASAO KUČE iz zaleđene vode! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime