Naslovna VESTI PSI BORBA PROTIV SRČANE INSUFICIJENCIJE: Sve što treba da znate o DILATATIVNOJ KARDIOMIOPATIJI...

BORBA PROTIV SRČANE INSUFICIJENCIJE: Sve što treba da znate o DILATATIVNOJ KARDIOMIOPATIJI kod pasa

0
DILATATIVNA KARDIOMIOPATIJA

Dilatativna kardiomiopatija (DKM) je srčana bolest koja se neretko javlja i kod pasa. Ova bolest karakteriše se širenjem srčanog mišića i smanjenjem snage srca. Kao posledica toga, srce ne može efikasno da pumpa krv kroz telo, što dovodi do različitih simptoma i komplikacija.

DILATATIVNA KARDIOMIOPATIJA

DKM se može javiti kod svih rasa pasa, ali neke rase su sklonije razvoju ove bolesti nego druge. Neki od najčešćih pripadnika rasa koji mogu biti pogođeni DKM uključuju velike pse poput njemačkih doga, zlatnih retrivera, labrador retrivera, rotvajlera i dobermana. Takođe, neke manje rase pasa kao što su kavalirski kraljevski španijeli, čivave, pomeranijanci i francuski buldozi takođe mogu biti predisponirane za ovu bolest.

Pročitajte i ovo: BRIGA O SRCU VAŠEG LJUBIMCA: Srčane bolesti kod pasa – simptomi, dijagnoza i lečenje

Simptomi

Simptomi DKM mogu varirati u zavisnosti od veličine i rase psa, kao i od stepena zahvaćenosti srca. Najčešći simptomi uključuju: umor, otežano disanje, kašalj, slab apetit i povećanje telesne mase. U kasnijim fazama bolesti mogu se javiti i druge komplikacije, kao što su zastoj srca i plućni edem.

Dijagnoza

Dijagnostikovanje DKM se obično vrši uz pomoć rendgenskih snimaka, ultrazvuka srca, elektrokardiograma i krvnih testova. Ovi testovi pomažu veterinarima da utvrde veličinu srca, brzinu otkucaja srca, težinu srčane insuficijencije i druge faktore koji mogu ukazati na prisustvo ove bolesti.

DILATATIVNA KARDIOMIOPATIJA

Terapija

Lečenje DKM se obično sastoji od kombinacije lekova, ishrane i fizičke aktivnosti. Lekovi koje veterinar može prepisati obično uključuju diuretike, ACE inhibitore, beta blokatore i digoksine. Uz to, promena ishrane na dijetu sa niskim nivoom natrijuma i masnoća može pomoći u smanjenju opterećenja srca. Fizička aktivnost treba da bude umerena i prilagođena mogućnostima psa, a cilj je održavanje mišićne mase i jačanje srčanog mišića.

DILATATIVNA KARDIOMIOPATIJA

Prognoze lečenja DKM variraju u zavisnosti od stepena zahvaćenosti srca i uzroka bolesti. Ako se DKM dijagnostikuje u ranom stadijumu, i ako se primeni adekvatno lečenje, prognoze su uglavnom dobre. Međutim, ako se bolest ne leči ili se leči neadekvatno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život psa.

Pročitajte i ovo: BOLESTI OČIJU KOD PASA: simptomi, uzroci i lečenje

Zapamtite, DKM je ozbiljna srčana bolest koja se javlja kod pasa. Važno je da se simptomi bolesti prepoznaju na vreme i da se psu pruži adekvatno lečenje kako bi se smanjilo opterećenje srca i poboljšao kvalitet života. Redovni veterinarski pregledi i praćenje simptoma ključni su za sprečavanje razvoja ove bolesti i održavanje zadovoljavajućeg statusa.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBRIGA O SRCU VAŠEG LJUBIMCA: Srčane bolesti kod pasa – simptomi, dijagnoza i lečenje
Sledeći tekstENDOKRINE BOLESTI KOD PASA: Simptomi, terapija i nega

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime