Naslovna VESTI KRVAV ATLANTSKI OKEAN: Tradicija sa Farskih Ostrva šokirala ljude širom sveta!

KRVAV ATLANTSKI OKEAN: Tradicija sa Farskih Ostrva šokirala ljude širom sveta!

0
krvav atlantski okean petface

Slika koja je zabeležena na Farskim Ostrvima ostavlja ljude bez daha na društvenim mrežama. Na slici se vidi kako je voda Atlantskog okeana pocrvenela od krvi. Meštani su ubili na desetine kitova pripremajući se za oštru zimu koju očekuju.

Student Univerziteta u Kembridžu, zabeležio je ovaj tradicionalan lov na kitove, koji je lov na kitove fotografisao u zalivu Sandavagu.

Nešto manje od 50.000 stanovnika Farskih ostrva hrani se mesom kitova tokom zime. Oni provode vreme u lovu i organizuju kolektivni lov na kitove. Međutim, fotografije studenta Alastaira Varda uznemirile su mnoge na društvenim mrežama i Internetu uopšte. Vest su prenele mnoge stranice i portali na Internetu, a neupućeni u ovu tradiciju i običaj na Farskim Ostrvima nisu najbolje prihvatili taj događaj.

-Kitove su ljudi namamili u zaliv i približavali im se na brodićima i čamcima. Kada su im se dosvolno primakli i grupisali blizu obale, svi meštani su počeli da trče prema kitovima i ubijaju ih. Čak su i deca učestvovala u akciji. Povlačili su užad i skakali po trupovima kitova. Sedeli smo tamo i posmatrali sve bez reči i veoma smo bili uznemireni, rekao je Vard novinskoj agenciji Triangle, a prenosi klix.ba.

Meštani objašnjavaju kako je lov na kitove otvoren za sve koji to žele. Naglasili su da je takav lov velikih sisara regulisan nacionalnim zakonima. Ti zakoni dozvoljavaju ubijanje kitova na način da im izaziva što manje patnje. Stanovnici Farskih Ostrva godišnje u proseku uhvate oko 800 kitova i kažu da je takav ribolov na ostrvima duž njihove države održiv.

Farska Ostrva

Farska Ostrva predstavljaju grupaciju od 18 malih ostrva u Atlatnskom okeanu, između Islanda i Velike Britanije. Farska ostrva zajedno sa Grenlandom predstavljaju teritorije Danskog kraljevstva. Glavni grad u ove teritorije jeste Torshaven, a službeni jezici na ostrvima su Ferjarski i danski jezik. Lov na kitove im je tradicija u ovom delu Danskog kraljevstva koja se održava svake godine.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.