Naslovna PETOPEDIJA GLODARI DA LI JE KUNIĆ BOLESTAN: 5 znakova koji nam ukazuju na to!

DA LI JE KUNIĆ BOLESTAN: 5 znakova koji nam ukazuju na to!

0
kunic bolestan petface

Kunići, kao i druge vrste kućnih ljubimaca mogu da obole. Spisak zdravstvenih problema kod ovih glodara je poduži pa se preporučuju redovne posete veterinaru. Njihov životni vek nije tako dug kao u slučaju pasa, mačaka ili velikih papagaja. Pored toga, imaju znatno brži metabolizam od spomenutih vrsta pa je i razvoj simptoma i oboljenja mnogostruko ubrzan. To znači da od brzine reakcije vlasnika i veterinara po ispoljavanju prvih simptoma u znatnoj meri zavisi i prognoza tokom lečenja. Upravo zato, obratite pažnju na ove znake!

1. Smanjen apetit i životna energija

Kada kažemo smanjen apetit to se odnosi i na hranu i na vodu. Letargija i smanjenje aktivnosti su takođe znaci koji uz gubitak apetita predstavljaju opšte simptome koji mogu da ukazuju na najrazličitije probleme. Ali, ukoliko primetite takvu vrstu ponašanja kod svog ljubimca, odmah potražite pomoć veterinara.

ZALJUBILI SMO SE: Najpopularniji kunić na Instagramu, Vali, dobio POJAČANJE – Suki!

2. Nedostatak ili prekomerna defekacija

Kada kunić iz nekog razloga prestane da jede dolazi do rasta gastrointesinalne staze. To usporava ceo organizam pa je jedan od glavnih znakova odsustvo stolice. Razlog za to su obično neadekvatna hrana, nedostatak vlakana, ali i problemi sa zubima ili mnogo ozbiljniji problemi sa jetrom. Tumori takođe mogu da dovedu do prestanka uzimanja hrane. S druge strane, obimna ili mekana stolica i proliv ukazuju na bakterijske ili parazitske infekcije koje zahtevaju hitnu pomoć veterinara.

kunic bolestan petface

3. Prljav kavez

Kunići su poznati po tome da dobro održavaju kako ličnu tako i higijenu prostora u kojem žive. Ukoliko se primeti da se ljubimac ne čisti redovno, uoče ostaci fekalija na šapicama, ili krzno bez sjaja, sva je prilika da se razvijaju zdravstveni problemi. Balavljenje, opadanje dlake na glavi i leđima mogu ukazivati na probleme sa zubima. Uz to pojava peruti, potpuni gubitak krzna pa čak i pojava sluzi na koži kao posledica ne održavanja higijene mogu biti znaci oboljenja koja su zarazna i za druge životinje ali i za ljude.

4. Otežano disanje

Kunići dišu kroz nos pa bolesti gornjih disajnih puteva kod njih nisu retke i mogu da predstavljaju ozbiljan problem. Ako primetite da kašlje, kija, iz nosa iscedak, diše na usta sva je prilika da se prehladio. To zahteva hitnu pomoć veterinara.

VREME JE DA SE ISTOPITE OD SLATKOĆE: Vali je najpopularniji kunić na svetu! (FOTO)

5. Tilt glave

Ukoliko primetite da je glava vašeg ljubimca nakrivljena na jednu stranu, odmah potražite pomoć veterinara. Ovu pojavu prate i promenjen izgled oka na onoj strani na koju je nagnuta glava i gubitak koordinacije. To govori u prilog neurološkog stanja disfunkcije sistema koji kontroliše kunićevu ravnotežu.

kunic bolestan petface

Savetujemo da svog kunića naučite na držanje u rukama. Tom prilikom redovno prstima ispipajte njegovo telo kako bi ustanovili nastale promene u obliku grudvica ili povreda. Do četvrte godine života preporučeni su bar jednom godišnje preventivni pregledi kod veterinara koji se bave zdravljem sitnih životinja. Od četvrte godine, ovi pregledi bi trebalo da se sprovode najmanje 2 puta godišnje. Ne zaboravite, zbog svog statusa u lancu ishrane, koji je veoma nizak, kunići su naučili da skrivaju slabost zbog bolesti kako bi odvratili predatore. Naravno, iako vaš ljubimac nije u opasnosti da bude pojeden, on će i u kućnim uslovima prikrivati ove znake pa morate biti dodatno pažljivi u posmatranju njegovog ponašanja kako bi mu na vreme obezbedili adekvatnu pomoć.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDušanka, beli američki bizon, glavna atrakcija našeg zoo vrta!
Sledeći tekstOva slika ljudi koji čekaju u redu da udome psa iz azila je SVE za ovaj kišni dan!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime