Naslovna ZDRAVLJE BOLESTI ENDOKRINOG SISTEMA Lažna trudnoća kod pasa

Lažna trudnoća kod pasa

0
lazna trudnoca kod pasa petface

Lažna trudnoća ili pseudograviditet je stanje koje se javlja kod ženki svih rasa pasa koje nisu sterilisane i nisu se parile. Ova pojava se uglavnom dešava između 6.-te i 12.-te nedelje nakon estrusa. Pseudograviditet nije bolest već se karakteriše kao stanje negravidne ženke koja ima fizičke i psihičke simptome trudnoće. Nastaje kao rezultat poremećaja rada hormona. Dolazi do pada nivoa progesterona i počinje lučenje prolaktina koji je glavni hormon za laktaciju odnosno nadolaženje mleka. Lažna trudnoća, ukoliko se javi više puta u toku života može da bude i ozbiljniji problem jer ukazuje na nepravilnost rada endokrinog sistema.
Simptomi
Znakovi lažne trudnoće mogu da variraju od jedva primetnih do izuzetno ozbiljnih. Zbog lučenja hormona prolaktina dolazi do povećanja vimena i curenja mleka. To može dovesti do upale mlečnih žlezda. Takođe dolazi do promena u ponašanju. Kuja se ponaša kao da je stvarno gravidna. Mirnija je, sklona gojenju i ima pojačan apetit. Javlja se materinski instinkt, pa može da se desi da pravi sebi gnezdo i pronađe igračku koju će u njemu čuvati i ponašati se prema njoj kao da joj je mladunče. Pred navodni porođaj, počinje da cvili, uznemirena je, a može da se javi i sluzavi iscedak iz vagine. Ukoliko vlasnik nije siguran da li je njegova ljubimica zaista skotna, odlaskom kod veterinara i ultrazvučnom dijagnostikom može se otkloniti svaka sumnja.
Terapija
Ne postoji konkretna terapija i u većini slučajeva nije potrebna intervencija veterinara, ali ako se ustanovi lažna trudnoća, postoji par stvari koje vlasnik može da uradi. Najpre treba da se smanji količina hrane. Kuja bi trebalo da jede nemasnu, tečnu i lako svarljivu hranu. Savetuje se povećana fizička aktivnost da bi se smanjilo gojenje. Ukoliko dolazi do curenja mleka i povećanja vimena, može se primeniti terapija na bazi joda. Pritom, ne bi trebalo masirati bradavice ili izmuzavati vimena, jer tako dolazi do još veće produkcije mleka. Ukoliko se ponašanje kuje ne promeni i koraci koje je preduzeo vlasnik nemaju efekta treba se obratiti veterinaru. To je pogotovo bitno ako mleko i dalje nadolazi, jer može doći do zapaljenja mlečnih žlezda odnosno mastitisa.
Preventiva
Da bi se sprečila pojava lažne trudnoće, najbolja prevencija je sterilisanje ženke, ukoliko je moguće, pre prvog teranja. Veliki broj ljudi smatra ovaj hirurški zahvat neprihvatljivim, skupim i opasnim. Međutim, sterilizacija zahteva minimalnu hospitalizaciju, nije opasna i rešava mnogobrojne probleme. Ovim putem ćete sprečiti hormonalne poremećaje i otklonićete rizik od pojave lažne trudnoće, razvijanja infekcija materice, zapaljenja mlečnih žlezda i nastajanja čestih tumora.

http://prirodapasa.com/index.php?topic=1310.0
http://www.pet-centar.rs/content/view/3695/70/
http://www.b92.net/ljubimac/pitajte-veterinara-arhiva.php?yyyy=2012&mm=12&nav_id=668486
http://www.petbox.rs/lazna-trudnoca-kod-psa

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstEhinokokus kod pasa
Sledeći tekstKastracija životinja – zašto je kastracija dobra odluka?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime