Naslovna PETOPEDIJA PSI Kako da naučite psa da vam vraća loptu?

Kako da naučite psa da vam vraća loptu?

0

Igranje sa psom predstavlja samo jedan od načina da stvorite i ojačate vašu međusobnu vezu. Mnogi psi vole da jure loptice, igračke, ili bilo šta što im neko baci. Međutim, često se desi da kada uhvate, ne vrate loptu. Podučavanje vašeg ljubimca ovoj veštini može biti sjajna zabava za obe strane. Ne zaboravite da će neki psi mnogo brže naučiti da vraćaju lopticu ili neki drugi predmet koji im bacite od drugih, pa se naoružajte strpljenjem. Evo najjednostavnijeg saveta kako to možete da učinite.

Za početak izaberite bezbedan prostor na kome ćete se igrati. Dakle, najbolje je da to bude neka prostrana travnata površina, po mogućstvu ograđena, kako vaš ljubimac ne bi bio u opasnosti od saobraćaja.

Pretpostavka je da ste svog psa naučili osnovnoj komandi, a to je da dođe na vaš poziv. Bez ovoga, teško da ćete bilo šta dalje moći da učite. Nakon što bacite lopticu, uz komandu DONESI, a vaš pas je uhvati, moguće je da će nastaviti da trčkara unaokolo sa njom bez ideje da treba da vam je donese. Pozovite ga i kada dođe dajte mu komandu da sedne. Ukoliko još uvek drži lopticu u ustima, uhvatite lopticu rukom i dajte mu komandu da je pusti. Naravno, on to u početku neće učiniti pa se poslužite nagradom u obliku poslastice ili hrane. Pošto mu je poslastica draža od hrane on će lopticu ispustiti. Nikako nemojte na silu pokušavati da mu uzmete lopticu, cimanje i nadvlačavanjem sa njim. Ne pokušavajte da mu otvorite usta rukama niti ga na bilo koji način fizički kažnjavati jer će sve to proizvesti kontraefekat.  Pohvalite psa i dajte mu još jednu nagradu. Ponovo bacite lopticu uz komandu: DONESI! Kada god vrati lopticu, i pusti je – pohvalite ga i nagradite. Sve ovo, naravno, zahteva vreme i strpljenje ali se isplati. 

Pročitajte još:  Saveti za dresuru šteneta za lepše manire!

Suština je da vaš pas poveže naredbu PUSTI sa nagradom. Kada mu ovo postane uobičajeno ponašanje, postepeno ukidajte nagrađivanje posle svakog dolaska i donošenja loptice. Njemu će to vać biti uobičajena radnja u kojoj uživa. Vremenom, vaš ljubimac će naučiti da reaguje samo na verbalnu komandu bez nagrade.

Naravno, nagrada u vidu pohvale je uvek dobrodošla i vaš ljubimac će je ceniti. Nakon što ste prošli kroz ovaj teorijski deo obuke, preostalo vam je da izaberete loptice za svog ljubimca i da zajedno sa njim prionete na posao.

Pročitajte još: Kako da prepoznate da li se PSI igraju ili tuku?

Naša preporuka su loptice koje su srednje čvrstine i napravljene su tako da ne štete ljubimcu, ne povređuju njegove desni, ali su dovoljno čvrste kako bi mogle da odskakuju. Naravno, prilagodite i veličinu loptice. Pazite da nije previše mala i da pas ne može da je proguta, kao i da nije prevelika da on ne može da je uhvati čeljustima. U tom slučaju će biti prilično isfrustriran i to mu neće predstavljati zabavu pa neće ni želeti da trči za njom.

Ne zaboravite da je i sama obuka zabava i tako joj pristupite. Ne kažnjavajte ljubimca ukoliko odmah ne izvrši vašu naredbu. Ponavljajte ove vežbe kad god ste u prilici i pokažite svom prijatelju da i vi uživate u ovoj zajedničkoj aktivnosti.

loptu petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLEBANE: Žena krvnički pretukla kujicu Jovanu – objavljen snimak!
Sledeći tekstSPLITSKI VETERINAR PRED SUDOM: Operisao engleskog buldoga bez anestezije!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime