Naslovna VESTI PSI Oktobar je mesec udomljavanja napuštenih pasa – evo zašto udomiti, a ne...

Oktobar je mesec udomljavanja napuštenih pasa – evo zašto udomiti, a ne kupiti!

1
mesec udomljavanja napuštenih pasa petface

Mesec udomljavanja napuštenih pasa prema američkoj organizaciji ASPCA je deseti u godini, tačnije oktobar!

Možda niste znali, ali svake godine širom sveta ubije se na milione napuštenih životinja i lutalica. Psi su posebno ugrožena vrsta, a najveći broj njih život okonča u skloništima.

mesec udomljavanja napuštenih pasa petface

Oni nisu bolesni ni problematični, već za njih jednostavno nema mesta.

Pročitajte još:
VIDEO: Ovo je odgovor na pitanje zašto udomiti, a ne kupiti psa!

Usvajanjem psa smanjuje se broj onih koji će biti ubijeni. Najčešće se udomljavaju psi mešanci, a to što su besplatni ne znači da su to „psi sa greškom“. Njihova jedina mana je što su došli u ruke pogrešnih vlasnika koji su ih, nakon što su im dosadili izbacili na ulicu. 

mesec udomljavanja napuštenih pasa petface

Osim toga, poznato je da su psi verni prijatelji, a kao kućni ljubimci unose radost u naše domove i živote. Ne traže mnogo, a pružaju sve. Pri tom, dokazano je da blagotvorno deluju na psihu i celokupno zdravlje čoveka, a odrastanje uz psa za decu znači odrastnje sa prijateljem.

Ukoliko imate iskrenu želju da pomognete, ali jednostavno nemate uslove da u svoj dom dovede novog stanara, postoje određene aktivnosti koje vam neće oduzeti mnogo vremena, a za njih mogu da budu spas.

Raspitajte se gde se u vašem okruženju nalaze Udruženja za zaštitu životinja i skloništa za napuštene životinje. Volontirajte i priključite se njihovim akcijama.

mesec udomljavanja napuštenih pasa petface

Ukoliko nemate vremena za ovaj vid aktivnosti, možete da donirate novac, hranu ili stvari koje vama više nisu potrebne, a koje su njima od životne važnosti. Umesto da bacite staro ćebe ili prostirku, spakujte ih i odnesite u neko od udruženja ili skloništa. Za ovaj mali trud dobićete veliku zahvalnost i zbog ovog gesta osetićete i neizmerno zadovoljstvo.

mesec udomljavanja napuštenih pasa petface

Ukoliko imate prijatelja ili poznanika koji planiraju da kupe ljubimca, razgovarajte sa njima i podstaknite ih da se umesto kupovine opredele za udomljavanje.

Sada sledi jedno pitanje – koliko vremena dnevno provedete na internetu? Tačan odgovor glasi: dovoljno! Koliko god minuta ili sati da je u pitanju, sasvim je dovoljno da podelite nečiji oglas o udomljavanju na svom Facebook profilu, blogu ili drugim društvenim mrežama čiji ste korisnik. I jedan jedini klik može da spasi jednu napuštenu životinju. Zvuči prilično jednostavno zar ne?

Pročitajte još:
Beba i pas: 20 fotografija pasa koji ne mogu da obuzdaju ljubav prema bebama!

I na kraju dodajmo i ovo – udomljavanjem psa dokazaćete nešto i sebi. Osećaj je jednistven i bez izuzetka menja pogled čoveka na svet. Kada jednom spoznate ovaj osećaj, biće vam krivo što to niste ranije učinili. U vremenu poremećenih vrednosti, kada se malo mari čak i za život drugog čoveka, malo je ljudi koji svoje vreme i pažnju posvećuju ugroženim životinjama. Trebaće truda, ali vreme je da se trgnemo i počnemo da vrednujemo humanost.

Ona se ne kupuje, a vredi mnogo više od najskupljeg dijamanta! Oktobar je mesec udomljavanja napuštenih pasa i baš danas donesite odluku!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPET PARTY: Žurka u znaku poklona
Sledeći tekstRAŠKA: Građani tvrde da komunalci truju i zakopavaju pse!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime