Naslovna VESTI ZA SVE KOJI LETUJU U CRNOJ GORI: Najotrovnija riba na svetu ulovljena...

ZA SVE KOJI LETUJU U CRNOJ GORI: Najotrovnija riba na svetu ulovljena kod Budve!

0
najotrovnija riba na svetu petface

Najotrovnija riba na svetu takozvana četvorozupka, ulovljena je danas nedaleko od Budve, tačnije u Rafailovićima. Kako prenosi „Blic“, ribar Ilija Rafailović ulovio je, odrasli primerak četvorozupke, najotrovnija ribe na svetu i to na dubini od pet metara.

Takozvana četvorozupka pripada vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu, što je potvrdio i Institut za biologiju mora, a zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posledice po čoveka.

– Otrov iz jetre – tetraodoksin – izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, rekao je za “Vijesti” direktor Instituta za bioogiju mora mr Mirko Đurović.

najotrovnija riba na svetu petface

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.

Stručnjaci su upozorili da je edukacija najbolja „prevencija“ od štetnih posledica ove ribe.

– Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama, rekli su iz Instituta.

Iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi.

– Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema. Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem, kažu iz Instituta.

Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je ovo najukusnija riba na svetu!
Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Godišnje od posledica trovanja fuguom umire oko 200 ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.