Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI TRAVA MOŽE DA UBIJE PSA?

DA LI TRAVA MOŽE DA UBIJE PSA?

1
popino prase

Iako su travnate površine omiljene za šetnju, igru i vežbanje vlasnika i njihovih ljubimaca, moramo priznati da one mogu biti prepune potencijalnih opasnosti. Iskusniji vlasnici su upoznati sa zloglasnom travkom koja se kod nas naziva „popino prase“. Dijapazon problema koje ona može da izazove kod pasa je veoma širok. Ali, da krenemo od početka.

Ova korovska biljka je karakteristična po brojnim tankim, šiljatim vlatima od kojih svaka ima bezbrojne sitne kukice. One okružuju cvet koji nije nimalo atraktivan. Podseća na klas žita i raži pa se zbog toga negde i naziva divlja raž. Ovi šiljci imaju samo jednu svrhu. Zadatak im je da se zakače za dlaku životinja ili delove odeće i tako raznesu seme na novi teren kako bi obezbedili novi životni ciklus. I u tome je ova biljka izrazito efikasna. Međutim, kada se ovaj cvet osuši, najčešće posle kosidbe, on postane veoma čvrst i lako se deli na veliki broj segmenata sa veoma oštrim vrhovima.

suvo popino prase

ZAŠTO VAS PAS LJUBI?

Gotovo da svaki kontakt psa sa bilo kojim ovim segmentom predstavlja opasnost. Psi vole da njuškaju i često može doći do udisanja segmenta i proboja u nosnicu. Tokom trčanja psa po travnjacima sa popinim prasetom često dolazi do uboda ovih segmenata u meku kožu između prstiju. Uši su naredno kritično mesto kod pasa. Ovi segmenti se veoma lako umrse u dlaku oko ušiju, posebno kod dugodlakih ili onih pasa sa dugačkim i spuštenim ušima kao što su koker španijeli. Ukoliko vlasnik ne izvuče ove segmente dok se još nalaze u dlaci nastaje ozbiljan problem. Naime kukice koje smo spomenuli su tako postavljene da kretanje špicastog vrha segmenta usmerava samo u napred. Svako pomeranje tkiva ili pokušaj laičkog odstranjivanja iz ušnog kanala, nosnog kanala ili ispod kože dovodi do toga da se segment pomera sve dublje i dublje.

Nastavak na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1
2
Prethodni tekstIZBODEN PAS U CENTRU NIŠA: Raspisana nagrada od 800 evra za informacije o napadaču
Sledeći tekstPOLIVEN KISELINOM: slep i gluv pas ostavljen u kanalu (VIDEO)

1 KOMENTAR

  1. Imali smo leglo rotvajlera od oko dva meseca. U dvorištu je pored engleske trave izniklo i “popino prase” a da nismo primetili. Jednog dana,dok su štenci ležali na terasi primetila sam da jednom suzi oko i da se češka. Kada sam bolje pogledala, videla sam deo klasa koji je krenuo ka spoljašnjem delu oka.Ne mogavši da ga izvučem, brzo sam donela zejtin i nakapala malo u oko. Posle izvesnog vremena, na drugom kraju oka, klas je počeo da izlazi zajedno sa suzama. Pažljivo sam ga odstranila i isprala oko, posle čega se štene sasvim oporavilo. Popino prase sam iščupala i od tada pažljivo gledam da se opet negde ne pojavi. Ima ga i na ulici,kraj ograda i u pukotinama asfalta,tako da ga uvek treba čupati iz korena i dobro paziti kada se šetate sa psima.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime