Naslovna EGZOTIČNE ŽIVOTINJE OPREMA ZA TERARIJUME Oprema za terarijum

Oprema za terarijum

0
oprema terarijum
petopedija_posuda_za_vodu_terarijum_1
Posuda za vodu u terarijumu

U zavisnosti od vrste egzotičnog ljubimca koji će živeti u terarijumu prisutna je različita oprema. Terarijumi se mogu podeliti na arborealne, odnosno one kod kojih je visina najveća stranica, i terestrijalne, kod kojih je dužina najveća stranica, jer visina nije bitan preduslov za čuvanje ljubimca. Terarijumi se izrađuju od stakla, raznih vrsta drveta, pločastog materijala, metala ili kombinacijom svih navedenih.
Od opreme se koriste razna grejna tela, UV lampe i rasveta, posude za vodu i hranu kao i propratna dekoracija o kojoj više možete pročitati OVDE!

Posude za vodu i hranu
Kada je reč o posudama za vodu i hranu izbor je beskonačan. Raznolikost vrsta egzotičnih životinja uslovila je različitost ponude.
Veličine posude za vodu zavise od ljubimca koji je stanovnik terarijuma. Pojilice su izvor sveže vode koje onemogućuju ljubimcu da prosipaju ili zagađuju vodu. Uglavnom su dizajnirane da podsećaju na neki predmet iz prirode i veoma su stabilne čime je mogućnost prevrtanja i ozleđivanja stanovnika terarijuma svedena na minimum. Takođe, u zavisnosti od toga da li ljubimac samo pije vodu ili voli i da se kupa, zavisi dimenzija i izgled pojilice. Ukoliko je reč o ljubimcu koji voli da se kupa, poput zmije,  posuda za vodu mora biti većih dimenzija. Zanimljiva je pojilica kaskadnog izgleda, koja podseća na stenu iz koje kontinuirano teče voda. Da bi se obezbedio stalan protok vode, opremljena je rezervoarom i pumpom za vodu. Stalan protok vode povećava i vlagu u terarijumu, a ovakva pojilica namenjena je najviše kameleonima, vodenim agamama, anolesama i drugim egzotama.

petopedija_posuda_za_hranu_terarijum_2
Posude za hranu

Posude za hranu razlikuju se u pogledu veličina, dizajna, ali i po nameni. Veoma je važno kada se bira posuda za hranu imati u vidu da li je za živu ili dehidriranu hranu. Najčešće se koriste posuda za držanje crva, hranilica cvrčcima i daljinski upravljana vibrirajuća hranilica
Posuda za držanje crva ima posebno oblikovanu ivicu, kako crvi ne bi pobegli. Poseban izgled ovih posuda za hranu vrši uštedu na hrane. Potpuno druga priča je sa hranilicom za crvčke. Hranilica može da se zatvori, protrese i kada se otvori čep cvrčci izlaze napolje lime se simulira prirodan način ishrane egzotičnog ljubimca. Daljinski upravljana vibrirajuća hranilica primenjuje se u ishrani ukoliko se hrane ljubimci konzerviranim insektima ili dehidriranom hranom. Vibracijama se simulira kretanje insekata što dodatno podstiče gmizavce na hranjenje. .

UV lampe, rasveta i grejači
Stanovnici terarijuma uglavnom nemaju kostantnu temperaturu tela. Telesna temperatura kornjača, zmija, guštera, žaba i ostalih egzota zavisi od spoljašnje temperature. Neophodno je da temperetura terarijuma varira oko 30 stepeni Celzijusa kako ne bi došlo do pregrejavanja. Naravno, u zavisnosti od vrste egzotičnog ljubimca, temperatura koja se mora održavati u terarijumu varira. Za sve detalje, posavetujte se sa veterinarima koji imaju iskustva sa ovim neobičnim ljubimcima.Prisustvo UV lampe je neophodno u terarijumu. Egzote vole toplotu i sunčanje. Dane provode na mestima izloženim sunčevim zracima, a UV lampa će omogućiti neophodno sunčanje. Kod kornjača je prisustvo UV lampe posebno važno jer čvrstina oklopa zavisi od količine UV zraka koju apsorbuju. Ova lampa omogućava emitovanje sunčevog svetla time se omogućuje sinteza vitamina D3, koji učestvuje u formiranju skeleta. Veličina i jačina UV lampi zavisi od veličine terarijuma. Uz UV lampe mogu se koristiti i razne sijalice, ali one u kombinaciji ne mogu održavati potrebnu temperaturu u terarijumu. Zbog toga se koriste grejači, koji u toku dana održavaju temperaturu od 21-30 stepeni Celzijusa, a noću se temperatura spušta za desetak stepeni. Najbolje rešenje za grejače su podna folija ili kabl grejači. Veterinari preporučuju izbegavanje stena grejača, jer se dešava da se egzotični ljubimci opeku što oštećuje kožu i tkivo. Temperatura se reguliše termometrom, a ne po ličnom osećaju!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOsnovna nega činčile
Sledeći tekstNega zuba kunića

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime