Naslovna VESTI PSI HERCEG NOVI: REKS jedini pas tragač u Crnoj Gori!

HERCEG NOVI: REKS jedini pas tragač u Crnoj Gori!

0

Pas Reks je već sada heroj Crne Gore! Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi prva je u Crnoj Gori koja ima psa tragača, obučenog za pretraživanje terena i spasavanje povređenih iz ruševina, a biće i prva u državi koja će posedovati međunarodni K-9 sertifikat.

Reks je belgijski ovčar star 18 meseci, a u Službi je od februara ove godine. Sa njim od početka radi profesionalni spasilac u Službi zaštite i spasavanja, Miloš Lepetić.

reks-petface

 – Treniramo pretraživanje terena oko tri puta nedeljno na poligonu. Sad smo malo pojačali treninge, jer Reks treba da dobije licencu. Imamo neke norme koje moramo da postignemo da bi dobio licencu, a ja da bih mogao da polažem za inspektora, rekao je za Radio Jadran Miloš Lepetić.

Pročitajte još: HEROJ FRIDA: Ova kujica je pronašla 52 osobe u ruševinama zemljotresa u Meksiku!

Polaganje je u Opatiji, u organizaciji „Udruženja potražnih pasa Hrvatske“, kod kojih je Reks i obučavan i čiji je danas član. Kako je rekao, ni njemu ni Reksu neće biti lako, jer je komisija stroga i na polaganjima postavlja teške uslove, kako bi pas bio što bolje obučen.

reks-petface

Licenca se sastoji od teorijskog dela za vodiča i praktičnog dela savladavanja prepreka, poslušnosti i traženja nestalih osoba. Polaganje se obavlja na poligonu sa simuliranim ruševinama… Reks je prošao prvu obuku i zna osnovne komande, odnosno da locira žrtvu i laje kad je nađe u neobičnom položaju.

Pročitajte još: PSEĆA UPORNOST: Psi tragači najčešći izbor prilikom traganja za nestalima!

Psi tragači već duže vrijeme zauzimaju ključne pozicije u službama spasavanja širom Evrope i svijeta. Analize ovlašćenih, specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamjeniti i do 25 ljudi. Projekat se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi, a pohvale za inicijativu stigle su i od „Udruženja potražnih pasa Hrvatske“.

Izvor i foto: cdm.me

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKLIKNI SHARE, RECI NE PETARDAMA: Preko 5.000 pasa i mačaka godišnje UGINE zbog petardi!
Sledeći tekstUdruženje za zaštitu životinja deli tople kaputiće za pse beskućnika!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime