Naslovna PETOPEDIJA PSI SAVETI ZA ODRŽAVANJE DOMA ukoliko živite sa STARIJIM PSOM!

SAVETI ZA ODRŽAVANJE DOMA ukoliko živite sa STARIJIM PSOM!

0
saveti za odruazavanje doma petface

Sasvim je normalno da psi u starijim godinama postaju manje fizički aktivni. Starost kod svih živih bića nosi brojne promene pa je to slučaj i sa ovim ljubimcima. Svakako da potrebe starijih pasa nisu iste kao štenaca pa o tome treba voditi računa. Uređenje i održavanje doma koji delimo sa našim starijim psima ima neka pravila, pa ne bi bilo loše da ih primenjujemo kako bi život i njima i sebi učinili udobnijim.

Rasčistite puteve

Kako stari, vašem ljubimcu slabi vid i postaje manje oprezan. Obratite pažnju na delove doma u kojima se kreće otežano i gde se nalaze prepreke koje sada teže obilazi i preskače. Potrudite se da nema prepreka na regularnim putanjama koje koristi, a idealno je rešenje da mu obezbedite veći prostor na sredini prostorija, takošto ćete prepreke skloniti po obodima prostorije.

PROČITAJTE I:

KAKO ZAŠTITITI MAČKU OD VRUĆINE: Teško je otkriti, mačka neće doći do vlasnika da mu kaže!

Niže je bolje

Vaš pas više ne skakuće kao ranije, a verovatno ima i problema kada se penje ili spušta niz stepenice. Ako imate više nivoa u domu, sve što mu je potrebno premestite u najniži nivo, i tamo gde provodi najviše vremena. Posude za hranu i vodu, ležaljka i igračke neka mu budu pristupačne i u prizemlju. Ako ste u mogućnosti napravite drvenu rampu za stepenice, to će mu olakšati kretanje.

saveti za odruazavanje doma petface

Mislite o svetlu

Smanjen vid koji prati starenje traži da svom ljubimcu obezbedite više svetlosti. Sve objekte koji su mu važni  i staze po kojima se kreće u domu trebadodatno i pojačano osvetliti kako bi se on lakše snalazio. To su posude za vodu i hranu, mesto za odmor ili vratanca kroz koja ulazi i izlazi ukoliko imate ovakvo rešenje. Ukoliko primetite dačešće naleće naneke objekte u domu, ili ih premestite ili dodatno osvetlite.

Oštre ivice i uglovi

Stariji psi su kao i veoma mala deca koja su tek prohodala. Uklonite ili obezbedite delove nameštaja sa oštrim ivicama i uglovima jer predstavljaju opasnost. Stariji psi mogu lako danalete na ovakvepredmete i da se povrede. Njihova spretnost i sposobnost koordinacije može biti veoma umanjena u starijim godinama.

saveti za odruazavanje doma petface

Čuvajte se repa

Psi sa dugačkim i snažnim repovima u starijem dobu mogu postati manje svesni snage svog repa i prilično neoprezni kada njime mašu. U opasnosti su svi predmeti koji suu dometu repa papazite na čaše i šolje na niskim stolovima. Cveće i biljke su takođe u opasnosti. Pored toga, ukolikoudare repom u neku oštru ivicu mogu sami sebi naneti povredekoje su izuzetno bolne i neprijatne. Ponekad ovakve povrede zahtevaju i hirurške intervencije.

PROČITAJTE I:

PAS NA PLAŽI: Zaštitite ih od sunčevih zraka i nosite povodac OBAVEZNO!

Čistite podove

Redovno uklanjajte sve sitne predmete sa podova. Novčiće, kockice, dugmad ili slične predmete psilako zamene za nešto što bi moglo da se proba ustima. Sada slabije vide i nisu previše koncentrisani i oprezni. Ne treba vam veterinarska intervencija vađenja stranog tela. Obavezno sklanjajte platične kese kako se ne bi upleli u njih ili ne daj Bože ugušili. Ukoliko ranije niste imali tepihe, sada postavite prostirke koje će vašem ljubimcu omogućiti kretanje bez klizanja po golom parketu.

Odmor

Stariji psi više spavaju nego ranije. Istovremeno, većina ima manje masnih naslaga koje im omogućavaju da udobnije leže i na tvrdoj podlozi. Nabavite mu veliki i udoban ležaj i postavite ga tamo gde će moći mirno i nesmetano da drema.

saveti za odruazavanje doma petface

Pomažite mu u svakoj prilici

Iako je ostareo, njegova ljubav prema vama nije ništa manja mada su mu sposobnosti umanjene. To znači da će i dalje želeti da skoči na kauč i legne kod vaših nogu ali možda to neće moći zbog bolova i slabosti. Pomozite mu i podignite ga, njemu bliskost sa vama koju je imao tokom život veoma znači. Možda sada i više nego kada je bio štene ili odrastao pas pun snage.   

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNESNOSAN PRELOM KIČME: Niko nije verovao da će ovaj pas prohodati… (VIDEO)
Sledeći tekstNESREĆNA PRIČA IZ SMEDEREVA: IMALA JE CEV OKO VRATA, mučila se i patila i NIKO JE NEĆE!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime