Naslovna PETOPEDIJA MAČKE SPAVATI SA MAČKOM: DA ILI NE?

SPAVATI SA MAČKOM: DA ILI NE?

0
spavanje sa mačkom

Da li je dobro pustiti mačku da spava sa vama u krevetu? Da li je to zdravo i da li postoji opasnost i po vas i po mačku? Odgovori su različiti, mišljenja apsolutno podeljena i uglavnom zasnovana na ličnim iskustvima. Vlasnici, ali ni stručnjaci ne mogu da dođu do nekog zajedničkog stava, pa je odgovor i dalje u domenu ličnog izbora.

Ipak, bilo bi dobro sagledati prednosti i nedostatke deljenja postelje sa ljubimicom. Za početak je potrebno istaći jednu važnu ZABRANU: Nikada ne treba dozvoliti spavanje mačke sa bebama i decom mlađom od 5 godina! Postoji ozbiljan rizik od gušenja i raznih povreda od oštrih mačjih kandži.

spavanje sa mačkom

Prednosti spavanja sa mačkom

  1. Oslobađanje od stresa

Studije pokazuju da blizak kontakt sa mačkom kod ljudi izaziva pojačano lučenje hormona oksitocina, koji je poznat pod imenom hormon sreće. Takođe, dolazi i do snižavanja nivoa kortizola koji doprinosi stresu. Po ovome, spavanje sa mačkom predstavlja idealan recept za dobar san.

MONSTRUMI NE MIRUJU! Mački surovo ODSEČEN REP! (UZNEMIRUJUĆE)

  1. Produbljivanje međusobne veze

Ukoliko veći deo dana provodite van kuće i ostavljate mačku samu, zajedničko spavanje predstavlja dobar način da se dodatno zbližite. Iako mačke, spadaju u životinje koje znaju da budu aktivne tokom noći, one koje su navikle da spavaju sa vlasnicima ovaj period koriste da budu sa vlasnikom i uglavnom spavaju tokom cele noći.

  1. Udobno i toplo

Ukoliko volite da vam je u krevetu toplo i stalno imate izvor udobnosti, spavanje sa mačkom je idealan izbor. Mačka će se uvek prilagoditi vašem telu i pružiti vam osećaj udobnosti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

Nedostaci spavanja sa mačkom

  1. Može da vam poremeti san

Mačke su aktivnije tokom noći. To im je u prirodi. Iako se mogu prilagoditi rasporedu spavanja vlasnika, postoji realna mogućnost da se probude više puta tokom noći i tako probude i vlasnika. Razlozi za buđenje su raznovrsni: glad, žeđ, potreba da love razne insekte, pa čak i proveravanje raznih izvora šumova koje mogu da čuju u kući.

  1. Higijena

Ovde ne treba mnogo objašnjavati. Čak i one mačke koje svoj život provode isključivo u kući moraju da se zaprljaju. Njihovo krzno nosi mnogobrojne prljavštine ali i potencijalno opasne patogene. Kod mačaka koje imaju mogućnost da izlaze u spoljnu sredinu, opasnosti su još veće. Naravno, ne treba zaboraviti i neke patogene kao što su ektoparaziti (buve), vaši, crevni paraziti, gljivice ili šugarci koji mogu biti preneti i na čoveka, direktnim kontaktom.

ZAŠTO MOJA MAČKA VOLI DA SPAVA NA MENI?

  1. Nelagodnost

Ukoliko mačka voli da spava na glavi ili grudima vlasnika to može da izazove nelagodnost kod vlasnika. Naročito je to izraženo kod mačaka sa viškom kilograma. Njihova težina može da dovede do otežanog disanja, pa čak i udisanja mrtve dlake. Ne zaboravite da istraživanja govore da gotovo 50% kućnih mačaka pati od manje ili veće gojaznosti.

spavanje sa mačkom

  1. Negativne navike

Neke mačke su razvile negativne navike koje mogu potpuno da upropaste san vlasnicima. Grickanje nožnih prstiju, grebuckanje, prevrtanje po krevetu, jurenje repa, zavlačenje pod pokrivač, pa čak i intezivno uređivanje krzna lizanjem može da utiče na to da vlasnik ima nemiran i isprekidan san. Mnoge mačke postaju nemirne u ranim večernjim i jutarnjim satima, pa ukoliko vlasnik voli nešto duže da spava nastaje ozbiljan problem.

Jedan od načina da obezbedite bolji i čvršći san svoje mačke (samim tim i vaš) je da je pre odlaska na počinak dodatno zamorite. Igrajte se sa njom kako bi potrošila višak energije, a onda je nahranite. Oboje ćete biti umorni, mačka sita i to će doprineti boljem spavanju.

spavanje sa mačkom

„Jutarnja distrakcija“ je takođe korisna i daje dobre rezultate. Radi se o tome da u periodu između 4 i 6 sati ujutru, kada je mačka prilično aktivana obezbedite nešto što će joj zaokupiti pažnju kako bi vi mogli mirno da spavate. Dobro rešenje predstavlja postavljanje hranilice za ptice sa spoljne strane prozora ili vrata na terasi. Ptice koje dolaze da se hrane biće odličan mamac da se vaša mačka usredsredi na njih umesto na vaše noge ili glavu. To je „mačji televizor“ koji mačkama nikada ne dosadi. Ukoliko mačka ima običaj da tokom noći napušta zajedničku postelju, obavezno ostavite otvorena vrata spavaće sobe. Tako vas barem neće buditi mjaukanjem ili grebanjem po vratima kako bi ste joj omogućili izlazak iz sobe.

ČUDNA DIJETA: Ova mačka po ceo dan jede kartonske kutije! (VIDEO)

Neke mačke se jednostavno moraju držati van zajedničkog kreveta. Toliko su nemirne i aktivne tokom noći da vlasnicima stalno prekidaju san. Budite uporni, bez obzira koliko ona kukala za vama i krevetom. Posle nekoliko dana ona će odustati od takvog ponašanja. Naravno, ni u kom slučaju nemojte pokušavati da je ponovo vratite u krevet. Njeno ponašanje koje je bilo uzrok izbacivanja iz kreveta će se ponavljati i onda ste opet na početku problema. Bez obzira koji pristup koristite za odvikavanje od zajedničkog spavanja imajte na umu da je modifikacija ponašanja mačke velika lekcija o vašem strpljenju.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOva mačka PLAČE, ali stvarno! I to iz istog razloga iz kojeg to rade i ljudi! (VIDEO)
Sledeći tekstDESILO SE ČUDO! Prohodalo leglo OTPISANIH NEPOKRETNIH štenaca! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime