Naslovna VESTI NE PRIVIĐA VAM SE! Ako ste se pitali šta rade KOZE NA...

NE PRIVIĐA VAM SE! Ako ste se pitali šta rade KOZE NA DRVETU, evo logičnog objašnjenja! (VIDEO)

0

Neka drveća su puna raznobojnog cveća ili plodova. Ovo što sledi će vas potpuno zbuniti!

Da dobro ste videli! Drvo puno koza? Na prvi pogled deluje blesavo, ali ovo nije montaža – zapravo, scena je uobičajena na jugu Maroka. Ali ako koze ostavite bez nadzora očerupaće potpuno drvo argana. A to su loše vesti za ekosistem.

HEROJ! Mačak spasio čitavu svoju porodicu SIGURNE SMRTI! Mjaukao je dok se nije onesvestio!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DVA PSA SAČUVALA NESTALOG TROGODIŠNJAKA: Njihovi instinkti su odradili svoje!

Koze na jugu Maroka bez problema se penju i po deset metara uvis uz stablo argana, drveta koje raste u pojedinim delovima Maroka i Alžira. Jer tu je dobra užina – ili makar koze to misle. Slatkasti miris ploda zapravo skriva njegov gorki, teški ukus. Orah argana zapravo ni koze ne mogu da svare.

Zato farmeri puštaju koze na drveće i onda samo čekaju da odatle padnu – brabonjci. Nesvareni plodovi argana se onda koriste za dobijanje dragocenog ulja. Pola litra u posebnim prodavnicama može da košta i više stotina evra. Proizvodi poput kozmetike i hrane izvoze se redom u bogatije zemlje i to marokanskim farmerima godišnje donosi blizu šest miliona evra.

Iako su koze poznate po sigurnom koraku i planinarskim veštinama, uske grane argana su i za njih izazov pa se desi i da padnu. Marokanski farmeri ponekad režu niže grane kako bi koze lakše mogle do krošnje.

Naučnici su ipak utvrdili da većina ploda od kojeg se pravi ulje ne dolazi kroz creva koze već se radi o orasima koje su žvakale pa ispljunule.

Istraživači iz Biološke stanice u španskoj Sevilji tvrde da oko sedamdeset odsto tog ispljunutog ploda zapravo može da posluži kao seme. Paradoksalno, tako koze pomažu vrsti argana da preživi iako bi one samo da ga obrste.

I tu dolazimo do poente – drveće argana koje uspeva čak i u veoma suvim predelima pušta duboko korenje i tako sprečava širenje pustinja (dezertifikacija) što ugrožava rubne delove Sahare.

No ako lokalni seljaci baš svaki plod koji nađu koriste za proizvodnju ulja, pa ako još oglodano drveće poseku – onda će se pustinja dalje povećavati na račun podneblja pogodnog za život. Jer jednom je argan bio rasprostranjen po celoj severnoj Africi.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstONA JE NAJSTARIJI ZLATNI RETRIVER NA SVETU: Proslavila 20. rođendan!
Sledeći tekstHASKI SAZNAO DA JE USVOJEN: Njegova reakcija postala je URNEBESNI HIT! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime