Naslovna PETOPEDIJA PSI Da li psi pate od STARAČKE DEMENCIJA?

Da li psi pate od STARAČKE DEMENCIJA?

0
staracke demencije petface

Ukoliko imate starijeg psa i primećujete neke promene u ponašanju sasvim je logično da pomislite da se kod njega javljaju prvi znaci staračke demencije. Deluje pomalo čudno, ali činjenice i istraživanja potvrđuju da i naši četvororonožni prijatelji mogu da pate od demencije. Naravno, razni su uzročnici i oblici ove pojave koja ni kod ljudi nije dovoljno dobro ispitana. Zbog kompleksnosti problema, govori se o „sindromu kognitivne disfunkcije“. Pre nego što brzopleto donesete neke odluke zbog promena u ponašanju koji vas navode da razmišljate o demenciji, znajte da prvo treba isključiti mnoga druga oboljenja koja prate slični simptomi.

Besciljno kretanje

Ovaj simptom predstavlja gubitak svrsishodne aktivnosti. Pas se bez posebnog razloga kreće po stanu. Često ponavlja istu putanju više puta uzastopno. To radi sporo i gotovo bezvoljno. Ovakvo ponašanje, ali sa mnogo više energije se javlja kod ljubimaca koji žele da pokažu vlasnicima da imaju potrebu da obave mokrenje ili defeciranje.

PROČITAJTE I:

Šta OBAVEZNO treba da PITATE svog veterinara?

Gubitak kućne obuke

Stariji psi sa demencijom mogu da „zaborave“ mnoge uobičajene radnje koje su naučili tokom godina. Mogu da biraju mesta za odmor koja su im oduvek bila zabranjena, da uzimaju predmete koji su takođe bili zabranjeni, pa čak i da počnu da uriniraju i defeciraju u stanu. Ipak, pre nego što zaključite da je vaš ljubimac počeo da „zaboravlja“ gde treba da obavi svoje fiziološke radnje, prvo isključite medicinske razloge za to. Moguće je da ima problem sa urinarnim traktom ili neki stomačni problem.

staracke demencije petface

Stoje izgubljeni u uglu prostorije

Ovo je jedan od najčešćih simptoma sindroma kognitivne disfunkcije kod pasa. Pas stoji u uglu prostorije i ne zna gde dalje. Ima i onih koji stoje tako izgubljeni na pogrešnoj strani vrata. Zapravo stoje na onoj strani gde su šarke, očekujući da će se vrata otvoriti i da će moći da nastave kretanje.

Lajanje bez razloga

Ovaj simptom nije baš potpuno tačan. Vlasnici uglavnom misle da ljubimac laje bez razloga. Zapravo, pas će lajati na članove porodice zato što ih više ne prepoznaje, ili zato što je izgubljen u nekom uglu ili drugoj prostoriji. Često dolazi do opšte zabune u njegovom sistemu koje dovodi do lajanja koje je posebno često tokom noći.

Ne pozdravlja članove porodice kao ranije

Ovaj znak demencije je prilično čest. Pored toga, psi sa ovim problemom više izbegavaju društvo ljudi. Nije retkost da odlaze od vlasnika čak i tokom maženja.

staracke demencije petface

Gubitak apetita

Psi sa demencijom mogu jednostavno „zaboraviti“ da jedu ili iz nekog drugog razloga izgube interes za hranom. Ovo može predstavljati ozbiljan problem jer stariji ljubimci imaju manje rezervi u organizmu od mlađih jedinki. Naravno, gubitek apetita je simptom i mnogih drugih oboljenja pa obavezno potražite pomoć veterinara.

PROČITAJTE I:

Koje su to NAJČEŠĆE GREŠKE prilikom kupanja psa?

Poremećaj spavanja

Pas sa demencijom može spavati mnogo više nego što je to bilo uobičajeno za njega. Takođe, može doći pojave da zameni dan za noć. Spavaće danju, a buditi se i zbunjeno kretati tokom noći.

Ne odgovara na glasovne komande

Pre svega treba isključiti mogućnost da je došlo do gubitka sluha koje nije retkost kod starijih pasa. Kod demencije, problem je druge prirode. Pas jednostavno ne može da obradi komandu koju ste mu uputili pa ne može ni da reaguje kao što je to činio ranije. Dešava se da pas postaje krajnje zbunjen čak i oko svog imena.

staracke demencije petface

Dakle, jasno je da i psi mogu da pate od staračke demencije. Pitanje je kako im pomoći u slučajevima kada primetite neke od navedenih simptoma. Probajte da vodite evidenciju o promenama koje ste zapazili, što podrazumeva vremenski okvir i učestalost pojave promena. Sa tim podacima potražite pomoć veterinara i pre svega insistirajte da se isključe bilo koji drugi medicinski razlozi za ovakvo ponašanje. Ako je zaista demencija u pitanju, posavetujte se kako da organizujete dalju brigu o svom prijatelju. Moguće je i korišćenje lekova koji se primenjuju i kod ljudi, ali o tome krajnje ozbiljno razgovarajte sa veterinarom. Uglavnom, pomoć starom prijatelju koji je toliko godina bio veran član pordice se podrazumeva. Učinite mu život maksimalno komfornim sve do poslednjeg trenutka.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstRASPRAVA i OPŠTI HAOS: Da li ste ZA ili PROTIV uzimanja DNK ljubimaca? (ANKETA)
Sledeći tekstFEBRUAR je macin “ljubavni mesec”: Kako se mace udvaraju i kada znamo da su zaljubljene?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime