Naslovna PETOPEDIJA PSI ŠTA KADA ŠTENE ODBIJA HRANU: Stres, izbirljivost ili povišena telesna temperatura…

ŠTA KADA ŠTENE ODBIJA HRANU: Stres, izbirljivost ili povišena telesna temperatura…

1
stene odbija hranu petface

Gotovo svi psi povremeno gube apetit. Ukoliko to traje dan-dva nemate prevelikog razloga za zabrinutost. Međutim, kada se radi o štencima, situacija je drugačija. Naime, mladi psi imaju mnogo manje rezervi masti pa svako odbijanje hrane koje traje duže od 12 sati zahteva veterinarsku pomoć. Aktivniji psi, sportski ili radni, skloniji su hipoglikemiji – naglom padu šećera u krvi koja se mnogo češće javlja ukoliko preskaču obroke. Gubitak apetita kod šteneta može da se dogodi naglo ali i postepeno u zavisnosti od uzroka.

 1. Stres

Bilo koja stresna situacija može biti uzrok gubitka petita. Odvajanje od majke i ostatka legla kao i dolazak u novu sredinu  je situacija koja ni na koji način nije prijatna. Sasvim je prirodna reakcija da će štene pokazati odsustvo apetita dok se ne smiri, upozna okolinu, nove ljude ili druge životinje sa kojima deli prostor. Promena može da bude i u vrsti i načinu ishrane, pa se preporučuje korišćenje iste hrane koju je dobijalo u odgajivačnici. Promena hrane treba da se sprovede postepeno. Ukoliko ne pokazuje znake nekih drugih bolesti, sva je prilika da će vrlo brzo povratiti apetit.

stene odbija hranu petface

 1. Izbirljivost

Neki štenci razvijaju veću naklonost ka određenoj hrani i odbijaju bilo koju drugu koja im se ponudi. Nažalost, ovaj problem je posebno izražen ako je štenetu na raspolaganju hrana koju vlasnici koriste u svojoj ishrani. Tada je prilično komplikovano prisiliti psa da počne da uzima hranu koja mu je i namenjena. Uostalom, ovo je razumljivo, jer ni mi ne jedemo sa istom radošču bečku šniclu i kuvanu boraniju. Međutim, izbirljivost kao problem se javlja i kod pasa koji su od prvog trenutka naučeni na komercijalno pripremljenu hranu, bez obzira da li se radi o granulama ili vlažnoj hrani. Određeni ukusi su im draži od nekih drugih, pa štene koje voli ukus piletine može da odbija ukus ribe ili govedine.

 1. Visoka spoljna temperatura

U ovim situacijama redovno dolazi do smanjenja apetita. Razlozi su jasni, na vrućini psi smanjuju nivo fizičkih aktivnosti pa su i potrebe organizma za sastojcima koji obezbeđuju energiju smanjene.

PROČITAJTE I:

11 NAČINA DA SKRATITE ŽIVOT SVOM PSU: Dozvoljavamo psu da jede koliko hoće i preskačemo redovne preglede…

 1. Bolesti

Gubitak apetita je jedan od najčešćih simptoma brojnih oboljenja. Banalne infekcije disajnih puteva mogu pokvariti ukusan ručak jer štene neće moći da oseti miris omiljen hrane. Bolesti koje ugrožavaju život obavezno prati nagli gubitak apetita. Štenećak i parvoviroza su tu na prvom mestu. Kod raznih malignih oboljenja ili bolesti izazavanih parazitima takođe se javlja gubitak apetita. Naravno, prestanak uzimanja hrane mogu izazvati i bolesti zuba i usne duplje. Važno je da ukoliko odbijanje hrane traje više od jednog dana obavezno potražite pomoć veterinara kako bi se utvrdio uzrok takvog ponašanja. U takvim situacijama nemojte primenjivati postupke koji će vratiti apetit ljubimcu

Anoreksija – pogrešna dijagnoza

Ukoliko čujete da vaš pas pati od anoreksije, znajte da je to pogrešna dijagnoza. Anoreksija jeste pojava kod koje dolazi do odbijanja hrane i gubitka telesne težine. Međutim, radi se o psihičkom poremećaju. Oboleli ima nesvesnu potrebu da odbija hranu kako se ne bi ugojio ili izgubio višak telesne težine. To postaje opsesija i nastavlja se čak i kada dođe do gotovo patološke mršavosti. Verujte, takav poremećaj kod pasa ne postoji.

stene odbija hranu petface

Ukoliko je veterinar isključio neko oboljenje kao uzrok prestanka uzimanja hrane na raspolagunju su vam neke od sledećih metoda kako bi vaše štene ponovo počelo normalno da jede.

 1. Dodajte toplu vodu ili pileću supu bez soli u suvu hranu kako bi pojačali miris i ukus.
 2. Zagrejte vlažnu hranu kako bi se pojačala aroma
 3. Prelijte suvu hranu jogurtom ili dodajte komadiće mladog neslanog sira
 4. Ako imate i mačku, pomešajte hranu za mačke sa uobičajenom hranom za štene. Jači miris i veća količina proteina koji se nalaze u mačjoj hrani su veoma privlačni za pse.
 5. Pokušajte rukom da nahranite štene
 6. Izbacite iz upotrebe poslastice koje mu dajete između obroka
 7. Ponudite štenetu manju količinu hrane. Ukoliko je odbije, sklonite je. Posle dva sata pokušajte ponovo. Hranu ne držite ponuđenu u posudi duže od 15 minuta. Ukoliko odbija, postupak ponavljajte sve dok ne počne da jede.
 8. Ukoliko menjate vrstu ili brend hrane, to činite postepeno. Pomešajte staru hranu sa novom, postepeno menjajući odnos količina u korist nove hrane, sve dok štene ne počne normalno da je jede.
 9. Promenite mesto na kojem stoji posuda sa hranom. Sprečite uznemiravanje šteneta tokom obroka ulaženjem u prostoriju, zadirkivanjem dece ili prisustvom drugih ljubimaca.
 10. Uvedite fizičke aktivnosti (šetnje, igre sa lopticom i sl.) neposredno pre obroka.

stene odbija hranu petface

Odbijanje hrane tokom perioda sprovođenja dijagnostičkih procedura može biti ugrožavajuće po život šteneta. Ukoliko vam veterinar preporuči prisilno hranjenje specijalnom hranom preko šprica to obavezno primenjujte. U retkim slučajevima potrebno je plasirati sondu direktno u želudac kako bi pas dobio neophodnu hranu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPREDRAGOV OGLAS: “Otkupiću Švrću za 1.000 evra ili dajem auto – neka se javi onaj kod koga je”!
Sledeći tekstIVANA iz Beograda odvela psa na šišanje, a tamo ga davili i umalo ubili!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime