Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Da li znate: Koliko dugo traje TERANJE KOD MAČKE?

Da li znate: Koliko dugo traje TERANJE KOD MAČKE?

1
teranje kod macke petface

Narodski rečeno „teranje“ ili stručno „estrus“ se javlja kod nesterilisanih ženki mačaka i može trajati od 3 do 14 dana, a najčešće traje oko 7 dana. Ova pojava se javlja sezonski, najčešće u proleće i jesen ali zahvaljujući biologiji mačaka ponavlja se više puta tokom godine u zavisnosti od toga da li je mačka ostala smacna i da li ima porod. Tokom ovog perioda, vaša ljubimica pokazuje značajne promene u ponašanju koje, da se ne lažemo, nisu baš najprijatnije. Realno, jedini lek za to je: sterilizacija!

Postoji pet ključnih faza kroz koje prolazi nesterilisana ženka tokom estrusa.

PROČITAJTE I:

PITALI STE SE: 8 ZNAKOVA da je vaša mačka U TERANJU (ESTRUSU)!

 • Proestrus

U ovoj fazi nema mnogo spoljašnjih znakova koji mogu da ukazuju da je mačka spremna za parenje. Ona je tada veoma privlačna mužjacima ali sama ne želi da se pari. Ova faza traje jedan do dva dana.

teranje kod macke petface

 • Estrus

Sada je mačka spremna za mužjaka. Znak kao što je otečena stidnica koja je karakteristična za pse vrlo je redak kod mačaka. Zapravo, promene koje se primećuju su vezane za ponašanje. Ova faza traje u proseku oko nedelju dana, a važno je istaći da ukoliko se u tom periodu mačka ne spari sa mužjakom, sve ovo se ponavlja vrlo brzo – čak i posle samo nekoliko dana.

 • Interestrus

Ova faza traje predstavlja period između dva ciklusa estrusa uoliko se ženka nije parila. Obično traje dve do tri nedelje.

 • Diestrus

Ovaj period nastaje posle estrusa ili parenja. Traje od 30 do 40 dana. Ako je mačka ostala trudna posle parenja, period nošenja iznosi od 60 do 64 dana.

teranje kod macke petface

 • Anestrus

Ovo je period hormonskih i seksualnih neaktivnosti između faza estrusa. Traje dva do tri meseca, a onda sve kreće ispočetka.

Prvi ciklus teranja se javlja već u uzrastu od 6 do 12 meseci života, u zavisnosti od pasmine i drugih okolnosti. Mogu zatrudneti već tokom prvog teranja, a to se nikako ne preporučuje. Jednostavno, tako mlade mačke-majke nisu još dovoljno razvijene za tako zahtevan period u životu. Komplikacije tokom trudnoće i porođaja kod ovako mladih ženki i mačića su mnogo prisutnije nego kod odraslih i bolje razvijenih mačaka.

teranje kod macke petface

Da se vratimo na znake koji ukazuju da je mačka ušla u teranje.

 • Glasno mjauče i oglašava se kako bi privukla pažnju mužjaka i pokazala da je spremna za parenje.
 • Valja se i prevrće po podu
 • Nervozna je i podiže zadnji deo tela
 • Pokušava da pobegne iz stana
 • Intezivno se trlja o vlasnikove noge, traži više pažnje i nežnosti
 • Liže genitalije
 • Obeležava teritoriju svojom mokraćom

Sve su ovo normalna ponašanja ali ipak treba imati na umu da ni samim mačkama ovo nije prijatno stanje. Ukoliko ste mišljenja da u takvim trenucima treba primenjivati hormonsku terapiju putem injekcija, morate znati da se radi o kratkotrajnom i trenutnom rešenju. Injekcije se praktično moraju davati više puta godišnje, a takvo dodavanje hormona koji utiču na prirodne procese u dužem periodu sigurno nije potpuno bezbedno. Upravo zbog hormonskih poremećaja, nesterilisane mačke mnogo češće oboljevaju od tumora mamarnih žlezda ili gnojne upale materice. Dakle, jedino pravo rešenje za ovaj problem, osim ukoliko se ne bavite odgajivaštvom jeste sterilizacija. I da ne zaboravimo još jedan podatak. Mačke se mogu sterilisati dok su u teranju pa čak i kada su u ranoj fazi trudnoće. Međutim, intervencije u ovoj vazi nose više rizika zbog veće prokrvljenosti tkiva reproduktivnog trakta i po pravilu su skuplje.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.