Naslovna PTICE PAPAGAJI Da li postoje različite vrste TIGRICA?

Da li postoje različite vrste TIGRICA?

1
tigrica petface

Ljubitelji ovih malih ptica vrlo često postavljaju pitanje: Da li postoje različite vrste tigrica? Odgovor nije nimalo jednostavan. Decenijama se vode ozbiljne rasprave kako među odgajivačima i vlasnicima tako i među stručnjacima ornitolozima. Tigrice pripadaju grupi od više stotina vrsta ptica koje se mogu klasifikovati kao papagaji ali nisu svi papagaji – tigrice. Zvuči čudno, ali eto… Zapravo veliki problem predstavlja prevođenje naziva ovih ptica na srpski jezik.

Generalno, ptice koje imaju kukast kljun i dugačak rep, a po dimenzijama su manji od drugih vrsta papagaja kao što su Are, Amazonci i Kakadui se na engleskom jeziku nazivaju Parakeets. U ovu grupu spadaju i tigrice koje se na engleskom zovu Budgies. Ukoliko pretražujete internet i tražite fotografije tigrica, uglavnom ćete pronaci fotografije u čijem nazivu se nalazi reč Parakeets, pa to unosi dodatnu zabunu.

tigrica petface

Originalno, one potiču sa Australijskog kontinenta. Malih su dimenzija sa velikim varijacijama u boji. U prirodi, ponašaju se kao pravi papagaji i uglavnom su zelene boje. Mnoštvo različitih boja po kojima se prepoznaju su plod čovekovih napora. Naseljavaju uglavnom suve predele u kojima ima dovoljno vode. Hrane se travom, žitaricama, insektima i raznim semenjem. Od 1800. godine počinju da se uzgajaju i drže kao ljubimci.

tigrica petface

Ipak, da se vratimo na glavno pitanje: da li postoji više vrsta tigrica? Odgovor je da, postoji više vrsta tigrica, tačnije dve vrste. Razlikuju se u dimenzijama. Manje, standardne tigrice se nazivaju Australijskim ili Američkim tigricama a postoiji i nešto veća vrsta koja se zove Engleska tigrica. Obe vrste su popularne u svim zemljama i spadaju u najčešće ljubimce među pticama. Odgajivači su tokom godina razvili veliki broj varijeteta u boji i šarama perja kod obe vrste. Ukoliko mislite da ćete po boji ili šarama prepoznati o kojoj vrsti tigrica se radi – u zabludi ste. Razlika je samo u dimenzijama. Engleska Tigrica je čak 2-3 puta veća od Australijske! Smatra se da je mnogo više prijateljski nastrojena prema ljudima i nežnija prema vlasnicima. Pored toga, neuporedivo je tiša od svog rođaka. Što se tiče nege, s obzirom da obe vrste potiču od divlje Australijske tigrice, nema razlike u zahtevima što se tiče hrane i higijene.

tigrica petface

Iako mnogi to ne znaju, tigrice imaju veliku sposobnost govora. Međutim, pošto su im glasovi veoma mekani i u visokim tonovima, a uz to vrlo brzo govore, mnogi vlasnici njihovo oglašavanje ne prepoznaju kao govor. Dokazano je da su veoma inteligentni i da brzo uče reči.

Tigrice se ne preporučuju početnicima. Mnogi misle da će preko tigrice naučiti kako da se staraju o većim vrstama papagaja ali to je pogrešno. Ovi mali papagaji su izuzetno zahtevni za negu ali ćete zato imati ljubimca veoma aktivnog, druželjubivog, punog života i uvek spremnog na igru i zabavu kome niko ne može odleti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZOO VRT IZ PAKLA na 780 km od Beograda: Šokantni snimci zgrozili ceo svet!
Sledeći tekstMLADI U AKCIJI: Mladi iz Inđije sređivali Zoo park Koki! (VIDEO)

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime