Naslovna VESTI U CRNOJ GORI DONELI VUKA U KAVEZU NA UTAKMICU: Ko je ovo...

U CRNOJ GORI DONELI VUKA U KAVEZU NA UTAKMICU: Ko je ovo učinio i dozvolio, istraga u toku! (VIDEO)

0
u crnoj gori petface
Foto: Ilustracija

Nevladine organizacije najavile su krivičnu prijavu protiv direktora škole u kojoj je meč odigran.

Nakon što je u javnosti objavljen snimak navijača Fudbalskog kluba Kraje iz Ostrosa koji su na utakmicu doneli vuka u kavezu, osnovno tužilaštvo u Ulcinju pokrenulo je istragu protiv NN lica, zbog sumnje da su počinili krivično delo mučenje životinja, prenose Vijesti.

-Veterinarski inspektor je nadležnom tužiocu prijavio slučaj. Tužilac je naložio policiji da ispita sporne snimke i utvrdi identitet počinioca ovog dela. Nakon utvrđivanja identiteta, veterinarski inspektor će preduzeti mere u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja i Krivičnim zakonikom, kazali su Vijestima iz Uprave za veterinu.

Na društvenim mrežama pre nekoliko dana objavljen je snimak sa utakmice tokom koje su navijači Kraje fiskulturnom salom u kavezu nosili vuka. Kako se vidi na snimku, životinja je zatvorena u metalni kavez koji nosi više mladića. U jednom trenutku jedan je prišao i kratko seo na kavez, a snimljena je i scena kada više njih podiže i kavez sa životinjom drži u vazduhu. 

PROČITAJTE I:

ONA IMA NAJBLESAVIJI OSMEH NA SVETU: Iako je izbačena na ulicu, nije izgubila vedar duh!

DANAS JE OSVANUO TUŽAN DAN: Žule je zaspao ZAUVEK! (VIDEO)

PODVIG DIVOVSKIH RAZMERA: Čovek NAG DO POJASA spasio psa iz ZALEĐENE VODE! (VIDEO)

Povod da vuka donesu na utakmicu, kako je Vijestima nezvanično objašnjeno, je to što je vuk simbol Krajine, a navijači iz tog barskog mesta sebe zovu vukovima. Iz Uprave za veterinu kazali su da pozivanje na tradiciju ne može biti opravdanje za kršenje zakonskih i savremenih civilizacijskih postupanjima sa životinjama.

-Tradicionalna borba ovnova, takođe u Ulcinju, davno je prekinuta, stoga ni pokušaji stvaranja ‘novih tradicionalnih rituala’, na štetu dobrobiti životinja neće biti tolerisani, poručili su nadležni.

Slučajem snimka vuka baviće se i Direktorat za šumarstvo. Postupanje navijača osudili su i aktivisti za zaštitu životinja. Iz barske NVO “Šapice” najavili su da će podneti krivične prijave protiv organizatora utakmice i direktora ulcinjske Osnovne škole “Maršal Tito”, gde je meč odigran. Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Upravi za inspekcijske poslove podnijeće inicijativu za inspekcijski nadzor. Ukazuju i da se na snimku vide i lica koja su aktivna u lovačkim društvima, a koja bi trebalo da štite dobrobit životinja i drugima ukažu na loše postupanje.

Svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namjerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, tretira se kao mučenje. Taj zakon za mučenje predviđa novčane kazne do 25.000 evra

Vuk je divlja životinja, nije zakonom zaštićen, ali spada u ugrožene vrste. Zakon zabranjuje držanje vuka.

Aktivisti za zaštitu životinja sa kojima su “Vijesti” juče razgovarale, ocenili su da je slučaj iz Ulicinja “klasičan primer mučenja”, koje tretira Zakon o zaštiti dobrobiti životinja.

divlje životinje petface
Vuk u kavezu ilustracija

Prema tom zakonu, mučenje životinja je “svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda”. Mučenje može da bude fizičko, ali i psihičko. Psihičko mučenje životinje je ono “kojim se narušava njena psihička celovitost i koje može izazvati ili izaziva poremećaje u ponašanju i to: onemogućavanje životinji da zadovolji svoje osnovne potrebe u ponašanju, da iskoristi prostor za odmor i zaklon”. Psihičko mučenje je i nanošenje straha, patnje i prouzrokovanje osećaja nesigurnosti, kao i sprečavanje životinje da uspostavi socijalnu vezu sa životinjama iste vrste.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja za mučenje predviđa prekršajnu kaznu za pravno lice u iznosu od 800 evra do 25.000 evra. Novčana, ali i kazna zatvora do jedne godine zbog mučenja životinje predviđena je i Krivičnim zakonom. Prekršaj čine i svi koji drže zaštićene i druge vrste divljih životinja, a to nisu prijavili Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine u roku od 30 dana.

Direktor ulcinjske škole u kojoj je meč organizovan juče nije bio dostupan za medije.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.