Naslovna VESTI UPOZNAJTE METUZALEMA – Najstarija akvarijumska riba voli češkanje po stomaku.

UPOZNAJTE METUZALEMA – Najstarija akvarijumska riba voli češkanje po stomaku.

0
Najstarija akvarijumska riba

Biolozi sa Kalifornijske akademije nauka veruju da je ova riba stara oko 90 godina. Pošto nema saznanja da ima još živih vršnjaka ove ribe smatra se i da je to najstarija riba koja živi u akvarijumskim uslovima.

najstarija akvarijumska riba

Ime je dobila po Biblijskoj ličnosti Metuzalemu koji je bio Nojev deda i doživeo 969 godina! Ovaj metuzalem pripada vrsti Australijske plućne ribe (Lungfish) i u muzej u San Francisku je stigla 1938. godine. Dugačka je 1,2 metra, a teška oko 40 kilograma.

Pročitajte i ovo: SVE ZA LJUBIMCA: Operacija zlatne ribice koštala 500 dolara!

Ova vrsta se smatra jednim od retkih preostalih primeraka iz vremena evolucijskog prelaza između riba i vodozemaca. Ona poseduje i škrge kao sve ribe ali i pluća što je karakteristika kopnenih životinja.

najstarija akvarijumska riba

Metuzalemovi staratelji pretpostavljaju da se radi o ženki ali je pol nemoguće precizno utvrditi bez uzimanja uzorka krvi koji je u slučaju ove stare ribe veoma rizična procedura. Ipak, plan je da se uzme uzorak tkiva sa jednog peraja i da se pošalje u Australiju gde bi se pokušalo utvrditi pol.

najstarija akvarijumska riba

Metuzalem se ponaša kao pravi kućni ljubimac. Njeni staratelji kažu da voli da jede smokve. Međutim, prilično je izbirljiva. Voli samo sveže smokve a one zamrznute odbija. Pored toga, voli da se mazi. Posebno voli da je maze i češkaju po stomaku. Alan Jang, biolog na Akademiji priča: „Kažem svojim volonterima, pretvarajte se da je podvodno štene, veoma meko, nežno, ali naravno, ako se uplaši, imaće iznenadne napade energije. Ali uglavnom je samo mirna“.

najstarija akvarijumska riba

Pored Metuzalema, na Akademiji se nalaze još dva primerka ovih riba koje naučnici posmatraju kao „kariku koja nedostaje“ u evoluciji. Ove dve ribe su stare 40, odnosno 50 godina. S obzirom da je Australija zabranila izvoz ovih riba koje su ugrožena vrsta, ova Akademija neće moći da nadomesti nedostatak Metuzalema.

Pročitajte i ovo: KRAJ TUŽNE PRIČE: Orka nakon 17 dana, napustila svoje mrtvo mladunče

Niko ne može ni da pretpostavi koliko će Metuzalem još živeti. „Mi joj samo pružamo najbolju moguću negu i nadamo se da ćemo uspeti da je održimo još mnogo godina u životu“ – rekao je Jan.

Izvor:  abcnews.go.com

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRIČA O ČUDIMA – Ako mislite da nema nade, pogledajte ovo!
Sledeći tekstSNALAŽLJIVA PAMETNICA – Pas koji se izgubio se setio gde će dobiti pomoć.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime