Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kako da sprečite URINIRANJE MAČKE IZVAN TOALETA?

Kako da sprečite URINIRANJE MAČKE IZVAN TOALETA?

0
uriniranje macke izvan toaleta petface

Brojni razlozi mogu da dovedu do toga da vaša mačka urinira izvan svog toaleta. Takvo ponašanje naravno, nije nimalo prijatno ali morate znati da se mačke ponašaju u skladu sa svojom prirodom, trenutnim potrebama i zdravstvenim stanjem. Da bi utvrdili zašto se vaša ljubimica ponaša na ovaj način potrebno je dosta istraživanja, posmatranja pa i pregleda veterinara. Kao prva pomoć, evo 7 saveta koji će vam pomoći da sprečite uriniranje mačke van toaleta.

  1. Temeljno očistite prostor na kojem je mokrila

Miris zaostalog urina će je privući da to ponovo uradi na istom mestu. Zbog toga se pobrinite da čišćenjem uklonite ovaj miris koji je veoma jak i neprijatan. Retko kada ćete imati sreće da vidite vlažne mrlje, pa morate koristiti i neke forenzičke metode. Pre svega koristite svoj nos. On će vas odvesti do izvora mirisa (smrada). Ukoliko ne možete na taj način da pronađete mesta na kojima je mačka urinirala, tu je jedno moderno sredstvo. Koristite lampu sa tzv. Black Light osvetljenjem. Znate za onu foru iz kriminalističkih serija, kada istražitelji ugase svetlo, zamrače prostoriju i uključe takvu lampu. Sve organske izlučevine na podu, nameštaju, stvarima, zidovima i gde sve ne, počnu da svetle. E, to je to. Onda prionite na čišćenje. Tepihe i presvlake čistite nekim enzimskim ili antibakterijskim sredstvom za čišćenje. Garderobu, peškire, posteljinu operite u mašini za rublje.

PROČITAJTE I:

Šta NE TREBA RADITI kada odlučite da usvojite mačku?

  1. Utvrdite način uriniranja

Spomenuli smo posmatranje. Evo prilike da razvijete još neke detektivske veštine. Pratite mačku i posmatrajte na koji način mokri. Metode sprečavanje mokrenja van toaleta se razlikuju ukoliko mačka normalno mokri ili rasprskava urin po prostoru. Opisaćemo vam rasprkavanje, jer predpostavljamo da znate da prepoznate normalno mokrenje. Kada mačka rasprskava urin ona obično stane uz neku vertikalnu površinu i snažnim mlazom izbacuje relativno malu količinu mokraće. Mete su zidovi, stranice fotelja, okviri vrata, noge stolova i stolica… Ovakvo ponašanje je karakteristično za nekastrirane mužjake – oni su pravi šampioni! Mada, ni nesterilisane ženke nisu mnogo bolje ili gore, kako se uzme. Ovo je normalno ponašanje, i jedni i drugi obeležavaju teritoriju. Mužjaci da upozore druge mačore, ženke da bi obavestile potencijalne udvarače da su spremne za romansu (čitaj: parenje). Rešenje je jednostavno – sterilizacija. Posle izvesnog vremena, kada prođe uticaj hormona mačka će prestati da prska urin po kući. Nešto je složenija priča ukoliko je ljubimac već sterilisan. To je ona kategorija koja urinira normalno. To znači da obično čučne i izbaci veću količinu urina na horizontalnu podlogu. Pre svega, obezbedite uslove da se oseća sigurnije u domu. To može biti problem u situacijama kada imate više mačaka. Obezbedite im odvojene prostorije ili jednostavan i brz put za evakuaciju ukoliko dođe do susreta neprijatne vrste. Radi se o psihološkom problemu, a najčešće o anksioznosti. Za taj problem potražite pomoć veterinara ili stručnjaka za ponašanje mačaka.

uriniranje macke izvan toaleta petface

  1. Obezbedite više toaleta

Generalno pravilo glasi: koliko mačaka u kući – toliko i toaleta. Čisto da ne bude svađe. Međutim, ne mora doći do sukoba. Mačke su individualisti, vole svoj prostor u svakom pogledu i retko su rade da dele svoj toalet sa drugom mačkom. Pored toga izbegavaju da koriste toalet u kome se nalazi tuđ izmet i urin. Naravno, postoje i mačke koje su „jedinci“ u domu ali vole da menjaju i koriste više toaleta. Ako urinira van jednog – ponudite još jedan ili dva. Ako prestane da vam pravi nered po kući, eto rešenja.

  1. Postavite toalet na idealno mesto

Pod idealnim mestom podrazumevamo ono koje ispunjava taj kriterijum vašoj mački, a ne vama. Naravno, ovo nije baš potpuno ozbiljan savet. Nemojte biti rob svoje ljubimice. Niko ne traži da toalet postavite nasred dnevne sobe, ispod trpezariskog stola ili u dečjoj sobi. Međutim, razmislite o ovim predlozima. Ukoliko imate dom na dva sprata, postavite po jedan toalet na svakom nivou kuće. Niko, pa ni mačka ne voli da silazi ili se penje kako bi obavila svoje potrebe. Pogotovu ne noću. Nemojte previše sakrivati toalet između različitih delova nameštaja, u nekom trenutku mački može da dosadi traganje i zavlačenje. Za kraj, ukoliko mačka stalno mokri na istom mestu u kući van toaleta, postavite posudu baš na to mesto. Kada počne da koristi toalet, postepeno pomerajte posudu sve do mesta na kojem želite da bude postavljena, a mačka ga prihvata. Verovatno ćete se osećati glupo dok to radite i pričate prijateljima kako provodite vreme u kući, ali verujte da to uspeva.

uriniranje macke izvan toaleta petface

  1. Zamenite toalet

Zatvoren tip toaleta je mnogo efikasniji za sprečavanje rasipanja posipa i širenje neprijatnog mirisa, ali šta ako se vaša mačka ne oseća prijatno u njemu i izbegava da ga koristi. Zatvoreni toaleti znaju biti mali, tamni, smrdljivi i prljavi, a mačke to nikako ne podnose. S druge strane, otvoreni toaleti sa visokim stranicama mogu biti krajnje nepraktični i neprijatni za starije mačke koje imaju teškoće sa kretanjem. Dakle, nađite toalet koji odgovara vašoj ljubimici i zamenite ga za stari zbog kojeg je možda počela da urinira po kući.

  1. Proverite posip koji koristite

Različiti tipovi posipa nisu napravljeni samo zbog komfora vlasnika. Mačke su izbirljive i po tom pitanju. Neke vole upijajuće, druge grudvajuće, treće silikonske ili biorazgradive. Isto tako, one su uglavnom robovi navika. Ukoliko menjate vrstu posipa na koji su navikle možete izazvati pobunu koja će se ogledati u mokrenju van toaleta. Ukoliko mislite da ćete problem neprijatnog mirisa iz toaleta rešiti upotrebom parfimisanog posipa, verovatno ćete pogrešiti. Mačke imaju mnogo osetljiviji njuh od nas i tako intezivan miris im neće previše odgovarati. I eto opet pobune! Previše grub i oštar posip koji povređuje jastučiće šapa, onaj koji se lepi za dlaku ili zavlači između prstiju, previše sitan, previše krupan, previše okrugao… nema kraja – sve to može izazvati pobunu. Spremite se na strpljivo istraživanje.

uriniranje macke izvan toaleta petface

  1. Konsultujte se sa svojim veterinarom

Sve što smo vam prethodno naveli vezano je za poremećaje ponašanja, mada bi strastveni ljubitelji mačaka to pre nazvali „prirodnim ponašanjem mačaka“. Za uriniranje van toaleta postoje i brojni medicinski razlozi i zbog toga treba potražiti pomoć veterinara. Upale urinarnog trakta, prisustvo urinarnog peska i kamenja, dijabetes i bolesti bubrega samo su neki od razloga koji mogu da uslove ovakvo ponašanje. Uz detaljnu anamnezu i brojne dijagnostičke procedure veterinar će doći do pravog medicinskog razloga koji je uzročnik problema. Terapija koja sledi, gotovo sigurno će rešiti fizički problem, a time i takvu vrstu ponašanja. Pa čak i ako se utvrdi da je mačka potpuno zdrava, to će omogućiti da se usredsredite na rešavnje problema koristeći naše savete od 1 do 6.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPiloti su ga spasili od SIGURNE SMRTI, a sada on živi na aerodromu i uživa među avionima! (VIDEO)
Sledeći tekstIzgorela je porodična kuća, dvoje članova porodice je u komi, a Nala ima OZBILJNE OPEKOTINE! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime