Naslovna PETOPEDIJA PSI VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

VEEELIKA ZABLUDA: kratkodlaki psi se ne linjaju!

0
Kratkodlaki psi

“Kupila sam kratkodlakog psa, konkretno bostonskog terijera. Nisam bila svesna da se kratkodlaki psi toliko linjaju. Moji prijatelji imaju džek rasel terijera i žale se na istu stvar. Dlake su male i ostaju svuda po tepihu i nameštaju. Često se zabadaju u garderobu i ponekad je situacija nepodnošljiva. Šta možemo da učinimo da se pas manje linja?”

boston terijer

Evo šta savetuju grumeri: Bostonski terijer i psi sa sličnom dlakom se linjaju tokom cele godine. To su psi bez podlake i daleko se manje linjaju nego psi sa duplim krznom. To su uglavnom psi koji su predodređeni da žive unutra na toplom. Savet koji ću vam dati je jedini način da nemate dlake po stanu. Procedura ide ovako.

Pročitajte i ovo: UDOMLJENA HEROINA – Kako je Medena spasla život čoveku koji joj je pružio dom.

Odredite jedan dan nedeljno kada ćete okupati psa. Neka to bude recimo subota ili nedelja kada možete da izdvojite sat vremena za psa. Ako su vam deca dovoljno velika, naučite ih da ovo rade i neka to bude njihova obaveza. Psi se mogu kupati jednom nedeljno blagim šamponom namenjenim psima (potražite daily use mild šampon u specijalizovanim prodavnicama) Pokušajte od ovoga da napravite dobru naviku i sebi i psu. Biće teško, ali je rezultat zaista zadivljujuć.

Pročitajte i ovo: NEMA PREDAJE – I pored teške dijagnoze oni ne odustaju od života.

Važno je da znate da će pas da se trese i deluje uplašeno, ali tako će izgledati prvih nekoliko puta dok se ne uhodate. Ne odustajte. Nabavite gumenu rukavicu za kupanje pasa (postoji i opcija rukavica za skidanje viška dlaka, ili bilo koja koja ima preko šake gumenu površinu sa ispupčenjima, ja ih zovem boce) Možete upotrebiti i meku četku od prirodne dlake za ljudsku upotrebu (one za pranje leđa npr) ako ne nađete rukavice. Stavite psa u kadu, koritance, veći lavor, šta god vam je zgodnije. Šampon rastvorite u čistoj flaši/bokalu.

Razmera je za malog psa, dve supene kašike šampona i pola litre vode. Pokvasite psa tušem, sa vodom temperature tela, nikako vrućom. Pravimo finu, dobru naviku. Pas sve zapamti. Kada ste psa pokvasili, polako ga polijte rastvorom šampona i vode i dobro istrljajte rukavicom ili mekom četkom. Ne sipajte šampon na lice i u oči. Neki šamponi ne peku oči, neki da. To je naznačeno na pakovanju. Nabore na licu (ako ih pas ima) dobro operite pokvašenim peškirićem. Peškirić neka koristi samo pas i redovno ga perite na 60 stepeni. To je veoma važno, jer se tu stvaraju bakterije i gljivice. Obratite pažnju na predeo sa obe strane repa i vrat. Tu se pas najviše linja. Isperite psa prijatno toplom vodom. Ponovite postupak ukoliko je pas bio pre kupanja blatnjav ili zaprljan na drugi način. Ako nije, dovoljno je samo jednom.

grooming

Obrišite psa peškirom (koji je samo njegov) i pokušajte da ga naučite na zvuk fena. Sad ide deo sa nagradicom za uspešno kupanje. Osušite ga fenom. Ako taj deo sa fenom ne ide kako ste planirali, umotajte ga u neko ćebe dok ne bude potpuno suv. Opet nagradica. Ukoliko pas ima probleme sa upaljenim ušima, vodite računa da voda ne dospe u ušni kanal. To ćete sprečiti tako što ćete u uvo staviti tupfer od vate. Nakon tri dana od kupanja psa očetkajte specijalnom četkom za kratkodlake pse. Postoje gumene i četke sa dlakom.

Ovako izgledaju četke

grooming

Ako od ovoga napravite ritual, nikada nećete imati dlake u stanu ni na odeći. Ako nemate vremena, jednostavno odvedite psa kod grumera na dve nedelje i rezultat neće izostati.

Sandra Todorović, Salon Zappa & Joe

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKAKVO ČULO MIRISA – Psi u službi zdravlja ljudi.
Sledeći tekstEKSPLOZIJA STRAHA! Ne treba mi ovakva Nova godina

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime