Naslovna PTICE PAPAGAJI ŽAKO: Ovo su najbrbljiviji papagaji, mogu da nauče čak 1.000 reči!

ŽAKO: Ovo su najbrbljiviji papagaji, mogu da nauče čak 1.000 reči!

0
zako petface

Kada se radi o velikim papagajima kao kućnim ljubimcima Afrički sivi papagaj popularno zvan Žako je sigurno jedan od najomiljenijih. Pored toga što su lepi na izgled, imaju sposobnost da nauče gotovo 1.000 reči i da ih koriste stavljajući ih u odgovarajući kontekst. Kada se kaže da su ove velike ptice inteligentne, to je samo od brojnih osobina koje ih čine posebnim. Postoji nekoliko tipova ovih papagaja ali su najpoznatije dve podvrste. Prva je Kongoanski afrički sivi a druga Timneh afrički sivi papagaj. Prvi je najveći od svih vrsta, a odlikuje se nešto svetlijom sivom bojom i izrazito crnim kljunom. Timneh je nešto sitnije građe i ima tamnije perje. Razlikuje se i po kljunu pri čemu je gornji deo kljuna svetliji ili čak obojen crvenkastom bojom. Uprkos ovim fizičkim razlikama, obe vrste su podjednako inteligentne i zahvalni kućni ljubimci.

PROČITAJTE I:

 Govor papagaja

Nekoliko godina unazad rađena su više nego ozbiljna istraživanja o mentalnim sposobnostima ovih papagaja. Jedno od istraživanja je potvrdilo sposobnost korišćenja naučenih reči u komunikaciji sa ljudima i tako se došlo do zaključka da Žakoi poseduju inteligenciju koja je ravna razvijenim kapacitetima petogodišnjeg deteta. Utvrđeno je da upravo tako visok nivo inteligencije uslovljava i visok stepen povezanosti sa vlasnikom. Istovremeno, to je i razlog što ove velike ptice imaju i velike emotivne potrebe. Svi koji žele da imaju afričkog sivog papagaja kao ljubimca, moraju znati da će biti potrebno da ulože puno svog vremena, energije i strpljenja kako bi stvorili vezu sa ljubimcem koji ima velika očekivanja i potrebe. Njima je potrebna pažnja, druženje i fizička vežba, što podrazumeva i svakodnevno višesatno šetkanje i istraživanje van kaveza.

zako petface

Poznato je da Afrički sivi papagaji u zatočeništvu žive oko 80 godina. Dakle, nije retkost da nadžive svoje vlasnike. To je razlog što mnogi ljubimci tokom života promene više vlasnika. Žakoi su prilično emitovno osetljivi i ovakve promene doživljavaju sa puno stresa i traume. Pored toga, njihova priroda i potrebe su za mnoge vlasnike previše naporni i lako ih ustupaju drugim osobama. Žakoi to veoma teško podnose pa treba biti oprezan prilikom odluke da uzmete ovako zahtevnog ljubimca.

Smatra se da je nega Afričkog sivog papagaja zahtevna kao i nega maloletnog deteta. Dakle oni su krajnje radoznali, aktivni, stalno uče i usvajaju nova znanja i veštine i stalno imaju potrebu da to demonstriraju i napreduju. Pored toga što im je potrebno obezbediti odgovarajuće igračke zahteva se i aktivno učešće ljudi u mentalnoj stimulaciji kako bi bili srećni, zadovoljni i na prvom mestu zdravi. Ukoliko de dobiju odgovarajuću pažnju, razvijaju razne oblike destruktivnog ponašanja koji su usmereni na predmete u okolini, ljude, druge ljubimce pa i na same sebe. U takvim slučajevima, potrebno je pozvati u pomoć stručnjake za ponašanje ovih ptica. Nažalost, mi vam u našoj zemlji ne možemo preporučiti ni jednog takvog stručnjaka.

zako petface

Ukoliko ste se upoznali sa potrebama i osobinama Žakoa, sigurni ste da možete da odgovorite na izazove koji nose držanje ovih ptica u kućnim uslovima i želite da postanete ponosni vlasnik obavezno nabavite mladog Žakoa iz odgajivačnice. Nikako nemojte nabavljati pticu koja je dovedena iz divljine. Ovakva ptica nikada neće biti vaš prijatelj! Kako bi se Afrički sivi papagaj držao kao pristojan kućni ljubimac (u zavisnosti od reči koje ćete ga naučiti) tek izleglo ptiče mora biti ručno odhranjeno i odgajano. To znači da se odmah po izleganju odvaja od majke i nadalje ima kontakt samo sa ljudima. Na taj način, ptić usvaja čoveka kao svoju majku, pripadnika svoje vrste i razvija pozitivan odnos sa čovekom koji ne zaboravlja do kraja života. Takvi papagaji se mogu držati kao ljubimci jer u čoveku ne prepoznaju pretnju i po pravilu nisu agresivni ili prestrašeni u društvu ljudi. Papagaji iz divljine, ma kako vam to izgledalo atraktivno da imate pravog, ddivljeg, originalnog Afričkog papagaja, nikada neće prihvatiti zatočeništvo, ljude kao sebi ravnopravne niti će pokazivati sve svoje pozitivne strane. Naravno, oni nikada neće naučiti ni jednu ljudsku reč niti ćete moći da uspostavite normalnu komunikaciju. Biće agresivni, neraspoloženi, nesrećni i kreštaće po čitav dan što će vas i vaše ukućane dovesti do ludila.

zako petface

Kada su u pitanju uslovi koje im treba obezbediti u domu pre svega se misli na odgovarajući kavez, opremu, i hranu. Kavez treba biti dovoljno veliki da vaš ljubimac može da se kreće u njemu, raširi krila i ispunjen prečkama po kojima će se kretati, igrati i vežbati. Podloga treba biti takva da se može lako čistiti od izmeta i ostatak hrane. Naravno, izaberite metalni kavez od deblji žice, jer oni svojim snažnim kljunom lako izgrizu i prelome drvo, bambus ili plastiku. Posebnu pažnju obratite na način zatvaranja vrata. Razne pokretne reze se ne preporučuju jer predstavljaju veliki izazov za njihovu inteligenciju. Posle samo nekoliko vaših otvaranja i zatvaranja će shvatiti princip i uskoro će sami otvarati vrata. Naša preporuka – koristite jak katanac sa ključem! Od ostale opreme su vam potrebne pojilice za vodu i posudice za hranu. Nikako ne zaboravite i odgovarajuće igračke koje možete nabaviti u svakom bolje snbdevenom pet šopu. Mnoge od igračaka možete veoma jednostavno i sami da napravite.

PROČITAJTE I:

Ako primetite ovakve promene na vašoj ptici, možda ona doživljava STRES!

Kada je hrana u pitanju, obezbedite im voće, povrće, koštunice i semenje. Vole suncokretovo seme, kruške, pomorandže, jabuke, banane, šargarepu, celer, boraniju i kuvani sladak krompir. Sve što im se daje u sirovom stanju, potrebno je dobro oprati jer su krajnje osetljivi na pesticide i nečistoće. Ne mojte im davati čokoladu i slatkiše, a preporučuje se da se hrane gotovim komercijalnim mešavinama koje su namenjene ovim pticama.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstMAČAK SLOMLJENOG SRCA: Preminuo mu je prijatelj, a on je pronašao način da ga vrati u život! (VIDEO)
Sledeći tekstSKANDALOZNA ODLUKA: Zabranili Božićnu reklamu, koja govori o nestajanju životinja zbog čoveka!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime