BEOGRAD: Taksa za držanje kućnog ljubimca UKINUTA je 2012. godine, a Nadi traže da isplati dug!

2012.godine Taksa za držanje kućnog ljubimca ukinuta je, a zvaničan podatak pronašli smo i na sajtu Ministarstva finansija Republike Srbije!

Međutim, tri godine kasnije na adresu gospođe Nade Lončarević iz Beograda stiglo je rešenje za prinudnu naplatu duga u iznosu od 8.211 dinara! Opomena je stigla iz Uprave javnih prihoda grada Beograda – odeljenje Vračar, za taksu koja u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave još od 2012. godine ne postoji!

Taksa za držanje kućnog ljubimca petface

– Samo želim da podelim sa vama, da svi znaju u kakvoj državi živimo, priču za Petface započinje gospođa Nada šokrana onim što „vidi svojim očima“.

Pročitajte još:
DOBRODOŠLI U SRBIJU: Neveni iz Trstenika naređeno da iseli iz stana svog psa, rase BIŠON!

Naime, dok nam šalje printscreenovanu opomenu, Nada nam objašnjava kako ne može da shvati da mora da plati dug za nešto što faktički ne postoji pune tri godine!

Taksa za držanje kućnog ljubimca petface

Naime, prvog januara 2012. godine u okviru Zakona o finansiranju lokalne samouprave stupila je na snagu odluka o naplati lokalne komunalne takse za držanje opasnih pasa. Međutim, samo devet meseci kasnije na listi od 75 ukinutih taksi, našla se i ova – komunalna Taksa za držanje kućnog ljubimca. Taksa je iznosila 2.500 dinara mesečno, a od 2.526 vlasnika, 201 vlasnik je do tada izmirio obaveze.

Pitali smo se da li taksa, iako ne postoji tri godine, mora da se plati. Prema rečima advokatice Dunje Tasić, iako taksa ne postoji, država može da traži naplatu, a do pojedinca je da li će da je plati ili ne.

– Svi oni koji ovu taksu za devet meseci, koliko je bila na snazi, nisu plaćali morali su do 15. oktobra 2012. godine da izmire dug. Pojednostavljeno – ukoliko je dug za plaćanje takse nastao u periodu u kojem je obaveza plaćanja takse bila na snazi, ostaje obaveza plaćanja te takse i ako je ona ukinuta. Stoga, ukoliko dužnik ne plati tu taksu, protiv njega se može pokrenuti proces prinudnog izvršenja. Za dužnika je svakako bolje da taksu dobrovoljno plati, da bi izbegao dodatne troškove izvršenja, objasnila nam je Dunja.

Taksa za držanje kućnog ljubimca petface

Takođe, Tasić je dodala da nije jasno da li je ovde reč o komunalnom potraživanju ili ne, jer u slučaju da jeste vlasnici koji treba da plate dug mogu da se pozovu na zastarelost koja u tom slučaju nastupa nakon godinu dana.

Pročitajte još:
BEOGRAD: Stanodavac je rekao: ili pas ili vi iz stana! Marko je odlučio – selimo se!

I upravo takva opomena je stigla na adresu porodice Lončarević. Tamo jasno stoji da ako ne uplate dug u predviđenom roku, Uprava javnih prihoda grada Beograda – odeljenje Vračar počeće sa prinudnom naplatom iz sredstava na računu pokretnih stvari, nepokretnosti, gotovog novca,..

Taksa za držanje kućnog ljubimca petface

Badža, Nadin kućni ljubimac!

– Niti piše broj rešenja po kome potražuju dug, niti za koji period, naplaćuju preko mog jmbg-a, kaže Nada.

Najveći broj vlasnika takozvanih „opasnih pasa“ nije želeo da plati navedenu taksu, jer kako kažu nikome nije bilo jasno ko od nje ima koristi. Da li će „opasan pas“ plaćanjem 30 hiljada dinara mesečno ostati opasan pas i da li će se vlasnik plaćanjem takse „ograditi“ o opasno ponašanje svog ljubimca? Naravno da ne!

Podelite...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0