Naslovna PETOPEDIJA MAČKE AKNE KOD MAČAKA: ESTETSKI ILI MEDICINSKI PROBLEM?

AKNE KOD MAČAKA: ESTETSKI ILI MEDICINSKI PROBLEM?

0
akne kod mačaka

Mačije akne su relativno čest problem, ali za razliku od ljudi, nisu limitirane samo na razdoblje puberteta. Mogu se javiti u bilo kojoj dobi i to uglavnom na bradi i usnama. Iako se stvaraju oko prve godine života, mačije akne se mogu periodično povlačiti i nakon nekog vremena ponovno javiti. Tačan uzrok nastanka mačjih akni se ne zna. Smatra se da je možda uzrok preterano stvaranje masnoća iz lojnih žlezda, koje se nalaze oko korena dlake ili je posredi stres, pad imuniteta, loše higijenske navike, alergije ili neke druge bolesti. Takođe, postoji sumnja i da plastične posude za vodu i hranu mogu biti odgovorne za nastanak akni, jer su idealne za nastanjivanje bakterija i gljivica koje se onda prenose na mačke. Iz tog razloga se preporučuju metalne ili porculanske posudice.

mačka

6 znakova koji govore da mačka ima PROBLEME SA URINARNIM TRAKTOM!

SIMPTOMI

Obično počinju kao sitne crne tačkice, poput mitisera, na bradi i donjoj usni. U takvom obliku ne smetaju životinji, ali ako se inficiraju onda nastaju crvene, bolne otekline koje mogu uzrokovati i svrab. U hroničnim slučajevima može doći i do gubitka dlake i pigmenta. Srećom, radi se više o estetskom problem koji tek ukoliko se zapusti može da dovede do komplikacija.

infekcija od akni

Srčana oboljenja mačaka

DIJAGNOZA I LEČENJE

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih znakova, ali i uzorka kože kako bi se isključile druge slične bolesti (paraziti, gljivice, bakterijske infekcije…). Lečenje podrazumeva korišćenje nekog medicinskog šampona za svakodnevnu upotrebu, nakon kog se obično nanosi antibiotska mast ili mast protiv gljivica. Nekad je potrebno i oralno davati antibiotike ili zahvaćeno područje čistiti hidrogen peroksidom ili drugim antiseptikom, tako da u svakom slučaju macu treba da odvedete na pregled kod veterinara, koji će u zavisnosti od nalaza preporučiti najbolju terapiju.

mačka jede

HRANA KOJU MOŽETE DELITI SA MAČKOM: Ovo su namirnice koje mačka može da pokupi sa vašeg stola!

PREVENTIVA

Preventivne mere su rutinsko čišćenje brade sa vatom ili gazom, koje mogu pomoći mačkama koje su sklone aknama. Pored toga, potrudite se da mački obezbedite adekvatne posude za hanu i vodu. To znači da one treba da budu od metala ili keramike jer se ova pojava češće javlja kod mačaka koje koriste plastične posude.

Petface Viber zajednica

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.