Naslovna PETOPEDIJA PSI ANEMIJA: Gubitak krvi i problemi u proizvodnji eritrocita su neki od razloga,...

ANEMIJA: Gubitak krvi i problemi u proizvodnji eritrocita su neki od razloga, VEOMA OZBILJNA BOLEST! (VIDEO)

0
anemija petface

Anemija se može definisati kao stanje u kome ima manje od normalne količine crvenih krvnih zrnaca u cirkulaciji. Eritrociti kako se još zovu crvena krvna zrnca su najzastupljenije ćelije u krvotoku i sadrže hemoglobin koji raznosi kiseonik po telu. Različiti su i brojni uzroci nastanka anemije kod pasa i ovo stanje može biti simptom mnogih oboljenja ali i posledica patoloških procesa u organizmu.

Pas, u zavisnosti od toga da li se radi o blagoj ili teškoj anemiji, ima bledu sluzokožu, otežano diše, ubrzan mu je rad srca, litargičan je i slab. Ovi znaci treba da budu znak da se što pre potraži pomoć veterinara kako bi se utvrdila anemija, a potom i uzroci nastajanja. Laboratorijska analiza u kojoj se broje crvena krvna zrnca veoma precizno utvrđuje anemiju pa i činjenicu o stepenu nedostatka eritrocita u krvi.

PROČITAJTE I:

OVO TAKO BOLI: Pas kroz rešetke pruža šapu svima, samo da ga SPASU OD EUTANAZIJE! (VIDEO)

REAKCIJA SPAŠENOG MEDE IZ POŽARA u Rusiji, obišla svet i naterala na suze sve koji su pogledali! (VIDEO)

ZAŠTO SU PSI SLIČNI DECI: Pelene, maženje, igra… (VIDEO)

Postoji podela na regerativnu i neregerativnu anemiju kod životinja. Regerativna je ona u kojoj koštana srž pokušava da zaustavi anemiju. Javlja se u slučajevima kada pas gubi krv kroz probavni trakt zbog učestalog povraćanja ili proliva. Organizam, tj koštana srž počinje da ubrzano proizvodi nove ćelije – eritrocite. Kod ovih anemija organizam pokušava samostalno da se izbori sa problemom. Neregertivna anemija se javlja usled nedostatka nekih hranjivih materija kao što je gvožđe ili usled bolesti koje sprečavaju koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrnca. To su najčešće bolesti bubrega ili neke vrste raka. Kod ovih anemija neophodna je pomoć organizmu u obliku lekova ili suplemenata koji nadoknađuju sastojke koji uzrokuju anemiju. Nije retkost da štenci koji su infestirani velikim brojem buva ili krpelja boluju od anemije zbog gubitka krvi koji nastaje zbog ishrane ovih parazita.

Tri su glavna razloga zbog kojih nastaje anemija.

Gubitak krvi

Psi mogu gubiti krv iz organizma na mnogo načina. Krvarenje iz spoljašnjih rana posle trauma čest je uzrok gubitka krvi. Srećom, masovno krvarenje koje bi dovelo do anemije u ovakvim situacijama je retko. Mnogo su češća krvarenja iz unutrašnjih organa koja dugo traju i postepeno dovode do pojave anemije. Gastrointestinalni trakt može biti izvor krvarenja koje se može primetiti po prisutnosti krvi u izmetu ili ispovraćanom sadržaju. Problemi sa urinarnim traktom takođe mogu da izazovu unutrašnja krvarenja a prepoznaju se po tamno obojenom urinu pa čak i prisutnosti krvi u urinu.

anemija petface

Problemi u proizvodnji eritrocita

Crvena krvna zrnca imaju životni vek. Kako umiru, tako koštana krv proizvodi nova koja ih zamenjuju. Međutim ukoliko dođe do oboljenja koštane srži ili ona iz bilo kog razloga ne funkcioniše na odgovarajući način, sistem psa nije u stanju da održi korak u ciklusu regeneracije eritrocita pa dolazi do anemije.

Uništavanje crvenih krvnih zrnaca

Postoje situacije u kojima dolazi do procesa razgradnje ili uništavanja ovih ćelija. Obično se radi o imunološkim poremećajima ili infekcijama. Jedno od najpoznatijih stanja je infektivna bolest piroplazmoza ili babezioza koju prenose krpelji Babezija kanis se hrani crvenim krvnim zrncima i po pravilu izaziva anemiju.

anemija petface

LEČENJE ANEMIJE

Kada se govori o lečenju anemije na prvom mestu dolazi utvrđivanje uzroka ovog stanja. Ukoliko se radi o gubitku krvi iz naprsle slezine, hirurškom intervencijom se uklanja ovaj organ. Unutrašnja krvarenja koja su nastala trovanjem rodenticidima tretiraju se dodavanjem vitamina K koji pomaže proces zgrušavanja krvi. Bakterijske infekcije koje utiču na razgradnju ili uništavanje eritrocita zahtevaju primenu antibiotika, dok se u slučajevima imunoloških reakcija koriste kortikosteroidi i drugim imunosupresivnim lekovima. Ukoliko dijagnostički proces zahteva duži vremenski period psu sa teškom anemijom je potrebno pružiti hitnu pomoć. Tada su na raspolaganju transfuzija krvi ili suplementi koji pomažu u popravljanju krvne slike.

anemija petface

Bez adekvatnog lečenja, umerena i teška anemija mogu biti smrtonosni. Broj crvenih krvnih zrnaca može biti toliko nizak da nema dovoljnog protoka kiseonika za obavljanje osnovnih životnih funkcija. Zbog toga se preporučuje hitna poseta veterinaru na prve znake koji ukazuju na anemiju bilo da se radi o akutnom ili hroničnom stanju.

petface viber

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAJVEĆA LJUBAV NA SVETU: Udomljena ženkica, prešla je 160 kilometara da bi se vratila svojim spasiocima! (VIDEO)
Sledeći tekstČUDO IZ VRBASA: Udarila su je kola, ali od nje NIKO NIJE OKRENUO GLAVU! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime