Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega kože i dlake kod pasa

Nega kože i dlake kod pasa

2
nega koze i dlake pasa petface

Koža je najveći organ tela koji je u neposrednom kontaktu sa spoljašnjom sredinom i brojnim fiziološkim zadacima u organizmu. Dlačni pokrivač je takodje deo kože, a ono što treba zapamtiti jeste da samo zdrava koža može zajedno sa dlačnim pokrivačem vršiti svoje fiziološke uloge. Jedna od glavnih funkcija kože jeste da štiti organizam od gubitka vode, od fizičkih, hemijskih i mikrobnih povreda izazvanih spoljašnjim agensima. Ona stvara i folikule za rast dlake. Razni hormonski poremećaji, oboljenja, deficit vitamina, kao i prisustvo parazita mogu dovesti do lošeg kvaliteta dlake. Zato je jako važno negovati vaše četvoronožne prijatelje.

Dlake psa ne rastu kontinuirano, nego u vremenskim intervalima. Jedno kraće vreme dlaka raste, zatim nastaje period mirovanja i na kraju odumiranja.

Svakodnevno četkanje vaših ljubimaca pomoći će u skidanju nečistoća sa dlake i kože i činiće krzno sjajnim, urednim i kvalitetnim. Posebno u periodu linjanja kada je ova aktivnost neizbežna. Redovno četkanje je isto tako jako bitno zbog uočavanja mogućih promena na koži vašeg prijatelja. Četkanjem možete primetiti parazite, razne infekcije i upale kao i promene na koži u vidu kvržica, što zahteva obaveznu posetu veterinaru.

Za različite rase pasa postoje različite vrste četki, češljeva i rukavica koje možete koristiti. Nećete koristiti istu četku za dugodlake, kao što koristite za kratkodlake pse. Shodno rasi i uzrastu izaberite odgovarajuću četku.

petopedija-nega-koze-i-dlake-1
Pas zavijen u peškir

Naravno bitno je i kupanje vaših četvoronožnih prijatelja, iako nije preporučljivo da to bude toliko često. O kupanju smo vam govorili u tekstu ______.

Ako primetite bilo kakve promene na koži vašeg prijatelja koje odstupaju od normalnog, najbolje je da odete kod veterinara i svakako NE POKUŠAVAJTE sami da koristite različite preparate. Najčešće vidne promene su povećano opadanje dlake, suva i krta dlaka, svrab, pečati na koži koje prati promena boje kože kao i njeno perutanje. Treba imati na umu da su kožne bolesti vrlo uporne i teško se leče, stoga je važno da znate da je higijena iste jako bitna.

Osim ovih principa jako je bitna i ishrana vaših četvoronožaca. Iznenadili biste se koliko kvalitetna iskrana može da promeni izgled vašeg prijatelja. Ona mora biti pravilna i racionalna da bi vaš ljubimac bio zdrav.
Stanje njihove kože i dlake predstavljaju pokazatelje opšteg zdravlja vašeg ljubimca, jer kao najveći organ na telu, koža je prva na kojoj se pojave promene koje ukazuju na neki disbalans ili problem u organizmu. Loše stanje krzna i kože prisutno je kod većine oboljenja. Najpoznatija bolest kože je šuga, zatim opadanje dlake usled različitih uzroka, demodikoza, seboreja, svrab i dr. O ovim bolestima možete više pročitati u odeljku ZDRAVLJE. Zapamtite da kvalitet kože i dlake pasa najviše zavise od hrane koju jedu. Zato dragi vlasnici potrudite se oko pravilne ishrane vaših ljubimaca. Održavajte higijenu dlačnog prekrivača uz pomoć četkanja, češljanja, šišanja i pomozite vašim ljubimcima da izgledaju zdravo i uredno.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPorođaj kod pasa
Sledeći tekstBUDITE MU VELIKA PODRŠKA: Nega bolesnog psa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime