Naslovna PETOPEDIJA PSI Artritis kod pasa

Artritis kod pasa

2
artritis petface

Artritis je degenerativni proces koji napada sastavne delove skeletnog sistema svih kičmenjaka. Između svake dve kosti se nalazi materija zvana hrskavica, koja se podmazuje i ima ulogu „jastuka” među njima. Kada se hrskavica izliže do krajeva kostiju, mogu da se pojave koštani šiljci i zadebljanje kosti. To će izazvati bol, oteklinu, upalu i ukočenost u zglobovima. Kao i kod nas, ljudi, i kod pasa postoje dva tipa artritisa.
Osteoartritis je degenerativno stanje hrskavice koja prekriva krajeve kostiju. Ovaj tip artritisa javlja se sa godinama i upotrebom zglobova. Osteoartritis se uglavnom javlja kod starijih pasa, ali može da se javi i kod mlađih i sredovečnih pasa, ukoliko su doživeli neku traumu. Reumatoidni artritis je autoimuno stanje kod koga telo napada sopstvene zglobove i tkivo, što se pretvara u artritis. Mada je retko, ovo stanje može da se vidi kod pasa svih uzrasta.

SIMPTOMI 
Prvi znaci artritisa su smanjeno kretanje, hramanje ili favorizovanje jedne strane tela. Pas oboleo od artritisa postaje letargičan, a neretko se javlja i povišena temperatura. Očigledan bol i nelagodnost dovode i do gubitka apetita. Vrlo često se vidi i pojava perutanja na ledjima u zadnjem delu tela.

DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom u kombinaciji sa anamnestičkim podacima koji sadrže opis ponašanja pacijenta. Sigurna dijagnoza se uspostavlja radiološkim snimanjem dela tela na koji se sumnja da je oboleo. Promene na zglobovima i kostima su vidljive na ovim snimcima i jasno ukazuju da se radi o artritisu. Napredne tehnike podrazumevaju i ultrazvučnu dijjagnostiku ali ona kod nas još nije dovoljno razvijena. Tretman će zavisiti od toga da li pas ima osteoartritis ili reumatoidni artritis. Mogu da mu budu propisani steroidi, lekovi protiv upale, ili antibiotici. Međutim, NIKADA nemojte davati psu aspirin, acetaminofen ili ibuprofen (brufen)! Ovi lekovi, mada se obično koriste za lečenje artritisa kod ljudi, mogu da budu SMRTONOSNI za pse. U terapeutske svrhe su razvijene i medicinske dijete, tj hrana koja sadrži sastojke koji smanjuju bolnost, podstiču podmazivanje zglobova i zaustavljaju gubitak hrskavice. Pored toga, preporučuje se smanjenje prekomerne težine ljubimca kako bi se smanjio pritisak na obolele zglobove.

PREVENTIVA
Ukoliko se ne radi o nekom naslednom obliku artritisa, potrebno je psa održavati u dobrom zdravlju, a redovna fizička aktivnost je prva na listi poželjnih mera preventive. Pravilna ishrana, bogata sastojcima kao što su glukozamin i hondroitin omogućiće smanjenje rizika od pojave artritisa. Prevelika težina predstavlja pojačano opterećenje na zglobove i kosti, tako da treba voditi računa o gojaznosti.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAlergije na hranu kod pasa
Sledeći tekstBartoneloza – bolest mačije ogrebotine

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime