Naslovna PTICE GOLUBOVI Askaridoza kod golubova

Askaridoza kod golubova

0
askardioza petface
petopedija-askardioza-kod-golubova-2
Askaridoza pod mikroskopom

Askaridoza je parazitsko oboljenje koje je uzrokovano pojavom valjkastih glista u tankom crevu golubova. Takve gliste se nazivaju Askaris columbae. Dugačke su od 2 do 6 cm i debljine su oko 2 mm. Golubovi mogu da se zaraze ovim parazitima preko hrane i vode u kojima postoje zrela jaja valjkastih glista. Kada jaja dospeju u creva, u njima se razvijaju gliste. Najčešće stradaju mladi. Takođe, bolest se može preneti preko zaražene jedinke koja je tek došla u jato. Osim golubova, od askaridoze mogu da boluju i papagaji.

Simptomi
Ukoliko je došlo do pojave malog broja valjkastih glista u tankom crevu goluba, neće biti vidljivih znakova bolesti. Međutim, usled pojave velikog broja tih parazita u crevima može doći do vidljivih simptoma. Golub ima smanjen apetit, naglo mršavi i javlja se malaksalost i nakostrešenost perja.

Dijagnoza i lečenje
Dijagnozu postavlja veterinar koji može da posumnja na parazite na osnovu očiglednih kliničkih znakova koje golub pokazuje. Lečenje se sprovodi preparatima protiv parazita. Može se lečiti jedan golub, ali se najčešće leči celo jato zbog opasnosti od daljeg prenošenja bolesti. Povoljno vreme za lečenje golubova od ovih glista je pre nego što počne sezona parenja, pre nego što golub dođe u novo jato, kao i odmah posle sezone leženja jaja.

Preventiva
Da bi se sprečila pojava askaridoze kod golubova, neophodno je preduzeti određene mere. Najpre je bitna besprekorna higijena golubarnika. Golubarnik treba redovno da se čisti i da se dezinfikuje preparatima protiv parazita i drugih zaraznih bolesti. Hrana koju golubovi dobijaju mora da bude čista i proverena, a voda uvek sveža. To je veoma bitno, jer se uglavnom u hrani i vodi nađu jajašca valjkastih glista koje golubovi tim putem unose u organizam. Ukoliko postoji bar jedan zaražen golub, trebalo bi ga izdvojiti iz golubarnika, dezinfikovati kavez i proveriti u kakvom su stanju ostali golubovi. Ako se dovodi novi golub u jato, prethodno treba izvršiti sve zdravstvene analize kako ne bi nešto preneo ostatku jata.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstLinjanje: Kada je linjanje znak za uzbunu?
Sledeći tekstTarantula za početnike: Da li je tarantula isto što i pauk?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime