Naslovna PTICE GOLUBOVI Golubarstvo za početnike – koliko je golubarstvo popularno?

Golubarstvo za početnike – koliko je golubarstvo popularno?

1
golubarstvo petface
petopedija-golubarstvo-za-pocetnike-1
Golubarnik na krovu

Golubarstvo je starije i od samih golubova, jer, kako kažu uzgajivači koji su se opredelili za golubarstvo, oni su nastali ukrštanjem prepelica. Oko 2.000 god. pre nove ere u toku velike seobe naroda, mnoga plemena su napustila Vavilon i naselila centralni Balkan. Sa sobom su doneli kulturu i religiju, a u okviru nje i Vavilonsku svetu pticu – goluba. Razvojem hrišćanstva golub postaje sveta životinja jer je u njemu oličen duh sveti. Postoje i zapisi koji govore da su golubovi odgajani na dvorovima, po manastirima, crkvama, gradovima i selima. Veruje se da je pripitomljavaje golubova, kao i samo golubarstvo, počelo u Egiptu. Zabeleženo je da je golub poleteo 1896. godine i na Olimpijskim igrama. U svetu postoji oko 200 vrsta golubova od kojih su oko 50 vrsta letači, a oko 150 vrsta ukrasni. Golubarstvo podrazumeva gajenje golubova raznih vrsta na jedan poseban način. Danas u Srbiji ima oko 20 udruženja uzgajivača i oko 20.000 registovanih uzgajivača golubova. Ovi podaci govore da je golubarstvo u Srbiji veoma popularan hobi.

Rase
Golubarstvo podrazumeva i dobro poznavanje rasa golubova. Domaći golubovi mogu da se podele na dve osnovne vrste: na ukrasne golubove koji se uzgajaju zbog svoje lepote i sportske golubove koji se uzgajaju zbog svojih letačkih osobina. Golubovi letači dele se na letače, visokoletače, engleske tiplere, pismonoše i prevrtače. Ukrasni golubovi se dele na njivske golubove i golubove u boji, golubove bubnjare, gušane, strukturne golubove, bradavičaste i kratkokljune  ukrasne golubove.

Pri odabiru rasa treba znati da mnoge rase ukrasnih golubova kao i  golubova letača i prevrtača podjednako dolaze u obzir za zabavu i razonodu, ali isto tako i za izložbe i sportska takmičenja. Prema tome, odgajivaču početniku je omogućeno  da se lakše odluči  za vrstu koju će odgajati. Moramo napomenuti da veće šanse za uspeh  imaju oni uzgajivači koji  se odluče  za uzgajanje jedne rase.

petopedija-golubarstvo-za-pocetnike-2
Golubovi nadgradom

Pri izboru rasa važnu ulogu ima i položaj golubarnika. Visoko postavljeni golubarnik sa slobodnim poletištem nije pogodan za gajenje rimskih golubova, bagdeta i drugih teških rasa. U duboko uvučenom golubarniku izmedu visokih kuća ne treba gajiti prevrtače ili njivske golubove, koji rado idu u polje.

Zašto se uzgajaju golubovi
Golubarstvo podrazumeva uzgajanje golubova iz različitih potreba. Na primer, možemo ih gajiti iz privrednih razloga, sportskih ili iz hobija. Ko želi da se bavi uzgajanjem iz čisto privrednih razloga treba da odabere odgovarajuće rase koje daju više mesa. To su pre svega: koburška ševa, golub cestar, pismonoša ili neka rasa džinovskih golubova ili golubova kokošara. Najveći uzgajivači i potrošači ovog mesa su Sjedinjene Američke Države.

Ljubitelji koji vole sportsko golubarstvo treba da odaberu jednu rasu golubova letača ili prevrtača.

Najpoznatiji golub letač kod nas je Srpski letač. Odgajivači koji žele da se bave golubarstvom iz hobija ili zbog njihove lepote treba da se vode isključivo svojim ukusom.
Golubovi se uzgajaju i zbog učestvovanja na raznim takmičenjima. Najpoznatija su takmičenja za golubove pismonoše zbog njihove izdržljivosti u letenju. Rekord u dužini leta za goluba pismonošu je relacija Japan – Francuska. Oni se na takmičenjima nadmeću u raznim drugim disciplinama u zavisnosti od rase.
Ukoliko poželite da golubarstvo postane vaš hobi, preporučujemo vam da posetite nekoliko izložbi golubova. Tu ćete imati priliku ne samo da vidite veliki izbor rasa nego i da razgovarate sa iskusnim golubarima, kao i sa onima koji su lično zainterisovani za prodaju izloženih golubova.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZašto je vakcinacija ljubimaca toliko važna?
Sledeći tekstPudla: Da li je Fifi najpopularnija pudla?

1 KOMENTAR

 1. Moje poštovanje za Vas!
  Živim u Jordanu juče mi je na vrata
  doleteo, golub mladunče jedva leti,
  prenocio je kod mene, neznam kako
  da ga nahranim, zito neće da jede.
  Kad mu se približim beži.Dali treba da mu posečem
  krila kako daga neguje.
  Ranije sam imala papagaja a sada neznam kako da postupamsa njim da malo ojaca padaga pustim?
  Odgovorite mi zahvaljujem na paznji razimevanju!
  Srdačna pozdrav od Ljubinke Beogradjanke iz Svete uemlje Jordana!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime