Naslovna VESTI VRAĆAJU SE RODE: Stigao Prvoje – mužjak bele rode se vratio u...

VRAĆAJU SE RODE: Stigao Prvoje – mužjak bele rode se vratio u svoje selo!

0
bele rode petface

Taraš pored Zrenjanina, stanište je 40 parova belih roda. Nije ni čudo što se prvi „povratnik“ smestio baš u ovom mestu 😉

Mužjak bele rode po imenu Prvoje već tradicionalno prvi se vratio u svoje selo – Taraš, i po verovanju najavio dolazak proleća i berićetne godine!

Da li ste ih ikada videli: Crne rode na Tisi oduševile posmatrače! (VIDEO)

Prvoju je ovo, zvanično, peta godina zaredom kako prvi dolazi na svoje gnezdo, koje se nalazi na banderi u Ulici Petra Drapšina, ispred kuće broj 3. Kaže se zvanično, jer udruženje građana “Taraške rode” vodi detaljan monitoring belih roda, dok stariji meštani kažu da je on prvi u selu već duže od decenije, pišu „Večernje novosti“.

bele rode petface
Bele rode!

Inače, nemačka fondacija “Euronatur”, koja se bavi zaštitom prirode, zbog najvećeg broja belih roda i sprovedene zaštite, Tarašu je dodelila priznanje i specijalni status “Evropsko selo roda 2015″.

Nišlije spasile rodu, koja je usled nevremena, ispala iz gnezda!

Bele rode, logično, omiljene su među decom.

– Za 11. mart pripremamo svečan doček naših roda. Njima se najviše raduju mališani, koji će nizom prigodnih manifestacija i kreativnih radionica pokazati svoju ljubav prema ovim belim krilatim lepotanima, kaže Aleksandra Marovac Cucić, iz udruženja “Taraške rode”, koje je doprinelo da se ovo živopisno banatsko mesto nađe na evropskoj ornitološkoj mapi.

Izvor: www.novosti.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.