Naslovna VESTI PSI BEZ PANIKE, MOLIM! – Otkriven prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA kod psa.

BEZ PANIKE, MOLIM! – Otkriven prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA kod psa.

0
Majmunske boginje kod pasa

Iako još uvek nije završena priča sa pandemijom COVID-a, Svetska zdravstvena organizacija i čovečanstvo su od pre nekoliko meseci suočeni sa još jednim virusom koji se sve više širo našom planetom. Čini se da virus majmunskih boginja nije toliko zarazan i smrtonosan kao korona virus ali strah od nove pošasti je sve prisutniji. Ali, bez panike, molim.

Majmunske boginje kod pasa

U Parizu je nedavno registrovan prvi slučaj majmunskih boginja kod pasa. Radi se o jednom italijanskom hrtu. U naučnom časopisu The Lancet, istraživači na Univerzitetu Sorbona u Parizu izvestili su o slučaju u kojem je italijanski pas zaražen virusom. Ranije nije bilo jasno da li majmunske boginje uopšte predstavljaju opasnost za domaće životinje.

Pročitajte i ovo: GOLIM RUKAMA OTKOPAVAO PSA – Tada je shvatio da životinja nije sama

Majmunske boginje kod pasa
Ilustracija

 

Vlasnici pasa su primljeni u bolnicu Pitie-Salpetriere sredinom juna. Oni su u otvorenoj, homoseksualnoj vezi i oboje su zaraženi virusom majmunskih boginja. Pacijenti su prijavili da njihov četvorogodišnji pas spava u krevetu sa njima – čak i nakon što su već razvili simptome! Dvanaest dana nakon njih, pas je pokazao simptome, uključujući pustule na stomaku i čir na anusu.

Majmunske boginje kod pasa

Pročitajte i ovo: SVEDOČANSTVO NEZAPAMĆENE BRUTALNOSTI – Umesto podrške i pomoći neki znaju samo da pljuju!

Analize su pokazale da je pas zražen! Lekari kažu: „Prema našim saznanjima, način pojave simptoma kod oba pacijenta, a potom i kod njihovog psa, sugeriše prenošenje virusa boginja majmuna sa čoveka na psa“.

Majmunske boginje kod pasa

Majmunske boginje su bolest koja pripada grupi zoonoza. To znači da se bolest može preneti sa životinja na čoveka, ali i sa čoveka na životinje! Naučnici ne dižu paniku ali savetuju oprez. Virus bi se mogao mnogo brže širiti među životinjama nego među ljudima. Istovremeno kažu da zaražene osobe nemaju mnogo razloga za brigu kada su ljubimci u pitanju. Pogotovu ne bi smelo da se dogodi masovno napuštanje i odbacivanje pasa koji su bili izloženi virusu. Upravo zbog toga i kažemo: Bez panike, molim!

Izvor:  tag24.de

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSVEDOČANSTVO NEZAPAMĆENE BRUTALNOSTI – Umesto podrške i pomoći neki znaju samo da pljuju!
Sledeći tekstNIJE „LUTALICA“ – NEKO JU JE IZBACIO! Kujica sa 6 štenaca jedva preživljava na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime