Naslovna VESTI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Bitka za spas pandi škodi drugim sisarima!

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Bitka za spas pandi škodi drugim sisarima!

0

Spas džinovske pande predstavlja jedan od velikih uspeha akcije očuvanja neke divlje vrste. Decenije truda da se stvori bezbedno stanište za pande povuklo ih je sa ivice istrebljenja.

Međutim, prema novom istraživanju, dok je jedan broj sisara koji žive na istim prostorima imao koristi od ovih aktivnosti, nekim vrstama to nije prijalo.

OVAJ LEPOTAN PONOVO TRČI: Ovaj pas je smršao neverovatnih 20 kilograma! (VIDEO)

Leopardi, snežni leopardi, vukovi i afrički divlji psi su gotovo iščezli iz dobrog dela zaštićenih područja.

Seča šuma, krivolov i bolest dovela ih je do ivice izumiranja, a njihov nestanak mogao bi dovesti do „velikih promena, čak i kolapsa u ekosistemima”, tvrde istraživači u Kini.

Bez leoparda i vukova, jeleni i stoka mogu bezgranično da lutaju, nanoseći štetu prirodnim staništima, utičući loše tako na druge divlje životinje, uključujući i pande.

Čuvajući šume za pande, konzervacionisti su verovali da ne čuvaju samo njih, već i druge vrste koje lutaju tim predelima.

Ali kako je to povoljno uticalo na jedan deo životinja, imalo je negativan efekat na velike mesoždere poput leoparda i vuka.

Tim istraživača tvrdi da je potreban širi – holistički – pristup kako bi se upravljalo ekosistemom koji naseljavaju pande – kako ostale vrste koje tu žive ne bi trpele posledice.

ODANOST DO KRAJA: Pas proveo 11 sati u vodi kako bi SPASIO VLASNIKA! (FOTO)

To je „krajnje neophodno kako bi se povećala otpornost i održivost ekosistema, ne samo za džinovske pande, već i za druge divlje vrste”, rekao je dr Šeng Li sa Univerziteta u Pekingu, koautor studije.

Kako bi ovo postigli, istraživači ističu niz mera, uključujući i strožu kontrolu krivolova i obnovu staništa za životinje koje jedu mesojedi.

Džinovske pande su živi dokaz da konzervacija uspeva. Broj panda u divljini se konačno obnavlja, nakon godina opadanja, i 2016. godine je njihov status iz „ugroženih” prešao u „ranjive” vrste na zvaničnoj Crvenoj listi izumiranja.

Prepoznatljivi crno-beli sisari su poznati kao „kišobran vrsta”. U pitanju su vrste koje su izabrane kao subjekti konzervacije, i obično pomažući njima, pomaže se i drugim vrstama u toj ekološkoj zajednici.

U slučaju pandi, očuvanje šuma u kojima žive pokazalo se dobrim za mnoge životinje i biljke, uključujući ptice i male mesojede.

Ipak, veći predatori poput leoparda, vuka i malo poznatog azijskog divljeg psa, prošli su lošije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: bbc.com  FOTO: unsplash

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBAČENA U KONTEJNER I OTHRANJENA NA CUCLU: Ova maca je borac od rođenja – zaslužuje ljubav i dom!
Sledeći tekstIMATE POLARNOG PSA? Evo kako da mu OLAKŠATE letnje vrućine!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime