Naslovna VESTI MAČKE Blago najvećeg ruskog muzeja Ermitaž čuvaju MAČKE! Ova tradicija postoji preko 250...

Blago najvećeg ruskog muzeja Ermitaž čuvaju MAČKE! Ova tradicija postoji preko 250 godina!

0

O neprocenjivom umetničkom blagu sanktpeterburškog Ermitaža brine i specijalani odred mačaka. One imaju čak i radne knjižice s fotografijama, a osoblje muzeja kaže da ne može bez njihove pomoći.

Muzej „Državni Ermitaž“ u Sankt Peterburgu upošljava mačke radi čuvanja neprocenjive kolekcije umetničkih dela od glodara. Takozvane mačke-čuvari, za turiste gotovo neprimetne, borave na tavanima i u podrumima muzeja.

KUPILI SU ŠTENE A ONO JE POSLE 12 SATI UGINULO! Otac otkrio STRAŠNU PREVARU!

Ova praksa “zapošljavanja” četvoronožnih čuvara ima duboke istorijske korene. Uprava muzeja upošljava ove visoko kvalifikovane čuvare još od osnivanja Ermitaža 1764. godine. Iako se u današnje vreme mnogim hemijskim sredstvima mogu jednostavno istrebiti pacovi i miševi, muzej nastavlja da drži mačke, koje su postale njegove maskote.

Prvu mačku “zaposlio” Petar Veliki

Prve mačke primljene su u državnu službu u 18. veku. Car Petar Veliki prvi je pružio utočište jednoj krupnoj mački koju je doneo iz Holadije u Zimski dvorac koji je tada još uvek bio izgrađen od drveta. Kasnije je carica Elizaveta naredila da se veća grupa mačaka dovede iz Kazanja da bi lovile miševe, kojih se izuzetno plašila.

Tokom vladavine Katarine Velike mačke su dobile status čuvara dvorca. U vreme Velike Carice mačke na dvoru su bile svrstane u dve klase: kućne mačke (poput ruske plave mačke) i dvorišne mačke koje su lovile pacove i miševe, čuvajući tako duševni mir Njenog Veličanstva.

Mačke-čuvari Ermitaža preživele su Oktobarsku revoluciju i nastavile da obavljaju svoj posao i pod sovjetskom vlašću. Međutim, nisu preživjele opsadu Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1945: izgladneli građani su ih pojeli spašavajući se smrti od gladi. Zbog toga su ubrzo pacovi preplavili ovaj grad. Odmah posle oslobođenja u Lenjingrad je iz centralnih krajeva Rusije dovezeno dvoje kola punih mačaka. Od njih je formiran nov odred lovaca na miševe.

Broj mačaka je znatno narastao krajem 60-ih godina 20. veka, što je stvorilo probleme u Ermitažu. Kako su mačke krenule u invaziju na podrume, prostorije i hodnike muzeja, uprava je dobila naredbu da ih se reši – što je i učinjeno. Međutim, poslije nekoliko godina, četvoronožni čuvari su vraćeni na svoje zadatke, jer su ljudi u muzeju shvatili da bez njihove pomoći teško da mogu da sačuvaju kulturne vrednosti.

U ZEMLJU BI PROPAO DA MOŽE! Pas polomio ventilator – a kada je došao vlasnik… (VIDEO)

Od tog vremena, mačke Ermitaža vrlo su dobro zbrinute. Svaki takozvani „ermit“ ima radnu knjižicu s fotografijom, kojom se potvrđuje da je kvalifikovan za obavljanje ovog složenog zadataka i čuvanje podruma muzeja od glodara. O mačkama se vodi briga u svakom pogledu – dobro ih hrane, a kada se razbole imaju veterinarsku njegu. Povrh svega, uživaju veliko poštovanje zbog teškog i odgovornog posla koji obavljaju. Osoblje muzeja svaku mačku i mačka poznaje po imenu, koje se za svaku macu pažljivo biraju kako bi bilo u skladu s njenim karakterom.

Ovu ekipu repatih čuvara čine uglavnom obične ulične mačke, a kao i u carsko doba odnosi u njihovoj zajednici počivaju na strogoj hijerarhiji. Mačke se dele u sljedeće slojeve: aristokratija, srednji sloj i niži sloj. Svaka grupa zadužena je za određeni deo zgrade. U muzeju nikada ne sme da boravi više od 50-60 mačaka, i to ne zato što se veći broj ne bi mogao nahraniti i smestiti. Naime, radnici muzeja ustanovili su da ako broj mačaka pređe 60, one počinju da se bore između sebe i zanemaruju svoje obaveze. Zbog toga muzej povremeno mora da potražiti ljude koji bi pristali da usvoje višak mačaka.

Muzej ima posebne podrumske prostorije gde se čuva hrana za mačke i mesto gdje se one smeštaju kada se razbole. U blizini muzeja postavljeni su saobraćajni znakovi koji vozače upozoravaju da su mačke u blizini, kako bi bili oprezniji i usporili. Nažalost, pogibija u saobraćajnim nezgodama najčešći je uzrok smrti mačaka iz Ermitaža.

Dan mačaka Ermitaža, koji se svake godine obilježava 28. marta, zauzima posebno mesto u kalendaru praznika ove ustanove. Osoblje muzeja priprema brojna zanimljiva takmičenja i organizuje izložbe informativnog karaktera na kojima turisti i posetioci muzeja mogu da saznaju celu priču o nenadmašnim čuvarima Ermitaža, muzeja sa jednom od najvećih kolekcija umetničkih dela na svetu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNAUČNIK ILI MORALNA NAKAZA?! Pas sa dve glave – Kako je sovjetski lekar uveo presađivanje organa
Sledeći tekstHOROR U KRALJEVU: Pronađeno 10 štenaca – svi kost i koža, puni parazita i crva! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime