Naslovna GLODARI HRČAK Bolest “mokrog repa” kod hrčaka

Bolest “mokrog repa” kod hrčaka

0
bolest mokrog repa
petopedija_hrcak_bolest_mokrog_repa_1
Bolest mokrog repa kod hrčka

Među poremećajima probavnog sistema kod hrčaka, najčešće se sreće bolest zvana “mokri rep”. Iako se radi o bakterijskoj infekciji, uzrokuje je stres, promene u ishrani i premaleni kavezi. Najčešće se javlja kod mladih hrčaka (3 do 6 nedelja starosti), ali su takođe podložne i druge starosne kategorije. Bolest je dobila svoje ime prema glavnom simptomu, dijareji,  zbog koje hrčci imaju mokre i prljave repove. Bolest nije prenosiva na ljude. Može se javiti kod svih vrsta hrčaka, ali su ipak najosjetljiviji dugodlaki. Bolest “mokrog repa” je vrlo ozbiljna i za kratko vreme može dovesti do smrti, pa je stoga potrebno hitno zatražiti pomoć veterinara.

SIMPTOMI

Znaci koji ukazuju na ovu bolest su dijareja, nedostatak apetita i aktivnosti, neuredna dlaka i prljava i mokra analna regija i rep. Životinje su zbog proliva dehidrirane, tako da su im oči mutne i upale, a zbog neprijatnog osećaja u abdomenu znaju često biti pogrbljene i razdražljive. U ozbiljnijim slučajevima može se u stolici i okolini anusa pojaviti krv.

DIJAGNOZA I LEČENJE
“Mokri rep” je ozbiljna bolest koja za kratko vreme može dovesti do smrti pa je stoga potrebno hitno zatražiti pomoć veterinara. Životinje je potrebno rehidrirati  i tretirati odgovarajućim antibiotikom, koji se mogu davati i u vodi za piće.

PREVENTIVA
“Mokri rep” se javlja relativno retko i sprečavanje njegovog pojavljivanja se zasniva na održavanju dobrih životnih uslova. Hrčka treba nabaviti u proverenom pet šopu ili kod pouzdanog uzgajivača, kako bi bili sigurni da ljubimac nije zaražen. Treba održavati kavez i opremu čistom, a ako hrčak oboli, hitno ga treba staviti u izolaciju i dezinfiktovati sve sa čime je hrčak došao u kontakt, jer je ova bolest jako zarazna. Iako se smatra da je podložnost za bolest nasledna, radi prevencije je važno životinje štedeti od bilo kakvog oblika stresa.

PROČITAJTE I: tekst o bolesti kože kod hrčka!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstBesnilo kod mačaka
Sledeći tekstBruceloza pasa: Temperatura, malaksalost, ovo možda ukazuje da vaš pas ima BRUCELOZU PASA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime