Naslovna VESTI U Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!

U Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!

0

Lepe vesti stigle su u bristolski Zoološki vrt tokom prošle nedelje. Mladunče gorile rođeno je u bristolskom Zoo vrtu, a ono što svi zaposleni, kao i verni posetioci znaju, jeste da je dugoočekivano. Negovatelji su pronašli novorođenče ušuškano u majčine ruke, tamo, gde mu je i mesto i gde je najsigurniji.

Kala, devet godina stara zapadna nizijska gorila, uslikana je samo nekoliko sati posle porođaja kako ljulja bebu. Zaposleni u Zoo vrtu kažu da su majka i mladunče dobro. Oni dodaju da se Kala porodila prirodnim putem, dok je otac – gorila Džek, bio u blizini. Njeno prvo mladunče preminulo je prošle godine samo nedelju dana nakon porođaja i to je na Kalu imalo dosta uticaja.

ZOVE SE MAMA: Mačka 5 puta uletela u vatru kako bi spasila mačiće! (FOTO)

– Očekivali smo mladunče gorile i već nego vreme smo pomno pratili situaciju – kaže negovateljica sisara Lindzi Bag.

– Kala je u utorak delovala kao da joj je fino i udobno, pa nismo imali razloga za brigu. U sredu ujutro sam shvatila da je na svet došlo mladunče. Predivno je.

Negovateljica Lindzi Bag kaže da je Kala „veoma brižna majka” Bag i ostali negovatelji kažu za BBC da su bili „na iglama” jer je jedno Kalino mladunče već preminulo u septembru, samo nedelju dana nakon što je gorila imala hitan carski rez.

VIŠE OD LJUBIMCA: Život jedne devojčice bukvalno ZAVISI OD PSA! (VIDEO)

– Divno je što se ovog puta prirodno porodila, beba i mama se osećaju baš dobro. Kala je vrlo brižna majka, vrlo pažljiva, vidimo da se mladunče obilno hrani, a takođe izgleda dobro i jako, normalne je veličine.

Proći će još neko vreme pre nego što negovatelji budu mogli da utvrde pol mladunčeta, kaže Bag.

– Nije tako lako odrediti pol gorila i želimo da pogledamo nekoliko puta, da budemo sigurni – izjavili su zaposleni za BBC.

PA MEDIA

Mladunče se pridružilo porodici od šest gorila, koje su deo programa uzgajanja ove ugrožene vrste. Zapadni nizijski gorila smara se ekstremno ugroženim, a pretpostavlja se da u divljini živi oko 100.000 jedinki.

Zapadnonizijske gorile žive u relativno malim grupama od oko 6 članova, a predvode ih dominantni mužjaci ili srebrna leđe – tako nazvani zbog sivobelog krzna na leđima starijih mužjaka. Iako su gorile krupne i izuzetno snažne, nežniji su od šimpanzi.

Grupe gorila izbegavaju međusobne susrete, iako će se ponekad prijateljski družiti u kratkom vremenskom periodu. Ponekad ti susreti nisu miroljubivi, a dominantni mužjak može da odgovori uljezima ustajanjem, trubljenjem i lupanjem u grudi stisnutim pesnicama, posle čega sledi demonstracija sile lomljenjem granja. Kao i sve životinje, i one imaju svoje rituale, ono što ih čini srećnima i ispunjenima. Koliko je život u Zoo vrtu idealno rešenje, ne znamo, ali ono što sigurno znamo jeste to da svakkao treba povesti računa i sačuvati ovu predivnu vrstu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: BBC News   FOTO: PA MEDIA

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstUPOZORENJE: Ne delite tačne lokacije nađenih LOVAČKIH PASA – daju ih za gajbu alkoholnog pića?! (FOTO)
Sledeći tekstSTERILIZACIJA: Zašto vlasnici ljubimaca beže od nje a onda kukaju kada ugledaju napuštene pse i mačke?!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime