Naslovna VESTI U Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!

U Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!

0

Lepe vesti stigle su u bristolski Zoološki vrt tokom prošle nedelje. Mladunče gorile rođeno je u bristolskom Zoo vrtu, a ono što svi zaposleni, kao i verni posetioci znaju, jeste da je dugoočekivano. Negovatelji su pronašli novorođenče ušuškano u majčine ruke, tamo, gde mu je i mesto i gde je najsigurniji.

Kala, devet godina stara zapadna nizijska gorila, uslikana je samo nekoliko sati posle porođaja kako ljulja bebu. Zaposleni u Zoo vrtu kažu da su majka i mladunče dobro. Oni dodaju da se Kala porodila prirodnim putem, dok je otac – gorila Džek, bio u blizini. Njeno prvo mladunče preminulo je prošle godine samo nedelju dana nakon porođaja i to je na Kalu imalo dosta uticaja.

ZOVE SE MAMA: Mačka 5 puta uletela u vatru kako bi spasila mačiće! (FOTO)

– Očekivali smo mladunče gorile i već nego vreme smo pomno pratili situaciju – kaže negovateljica sisara Lindzi Bag.

– Kala je u utorak delovala kao da joj je fino i udobno, pa nismo imali razloga za brigu. U sredu ujutro sam shvatila da je na svet došlo mladunče. Predivno je.

Negovateljica Lindzi Bag kaže da je Kala „veoma brižna majka” Bag i ostali negovatelji kažu za BBC da su bili „na iglama” jer je jedno Kalino mladunče već preminulo u septembru, samo nedelju dana nakon što je gorila imala hitan carski rez.

VIŠE OD LJUBIMCA: Život jedne devojčice bukvalno ZAVISI OD PSA! (VIDEO)

– Divno je što se ovog puta prirodno porodila, beba i mama se osećaju baš dobro. Kala je vrlo brižna majka, vrlo pažljiva, vidimo da se mladunče obilno hrani, a takođe izgleda dobro i jako, normalne je veličine.

Proći će još neko vreme pre nego što negovatelji budu mogli da utvrde pol mladunčeta, kaže Bag.

– Nije tako lako odrediti pol gorila i želimo da pogledamo nekoliko puta, da budemo sigurni – izjavili su zaposleni za BBC.

U Bristolskom Zoo vrtu ROĐENO mladunče UGROŽENE VRSTE gorila!
PA MEDIA

Mladunče se pridružilo porodici od šest gorila, koje su deo programa uzgajanja ove ugrožene vrste. Zapadni nizijski gorila smara se ekstremno ugroženim, a pretpostavlja se da u divljini živi oko 100.000 jedinki.

Zapadnonizijske gorile žive u relativno malim grupama od oko 6 članova, a predvode ih dominantni mužjaci ili srebrna leđe – tako nazvani zbog sivobelog krzna na leđima starijih mužjaka. Iako su gorile krupne i izuzetno snažne, nežniji su od šimpanzi.

Grupe gorila izbegavaju međusobne susrete, iako će se ponekad prijateljski družiti u kratkom vremenskom periodu. Ponekad ti susreti nisu miroljubivi, a dominantni mužjak može da odgovori uljezima ustajanjem, trubljenjem i lupanjem u grudi stisnutim pesnicama, posle čega sledi demonstracija sile lomljenjem granja. Kao i sve životinje, i one imaju svoje rituale, ono što ih čini srećnima i ispunjenima. Koliko je život u Zoo vrtu idealno rešenje, ne znamo, ali ono što sigurno znamo jeste to da svakkao treba povesti računa i sačuvati ovu predivnu vrstu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

IZVOR: BBC News   FOTO: PA MEDIA

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.