Naslovna VESTI MAČKE Sve što niste znali na temu – ČEMU SLUŽE MACI BRKOVI!

Sve što niste znali na temu – ČEMU SLUŽE MACI BRKOVI!

0

BRKOVI – mali, kratki, dugi – svim macama obavljaju najvažniju funkciju – snalaženje u prostoru! Pomoću njih odmeravaju prostor u kojem se nalaze, a dokazano je i da su više nego korisni prilikom hvatanja plena.

Ove činjenice o mačkama VRLO VEROVATNO niste znali!

Međutim, da li ste znali da su u nekim narodima verovanja u vezi sa macinim brkovima – pomalo i urnebesna! Jedno od takvih je da BRKOVI DONOSE SREĆU! Kao što roditelji čuvaju bebine zubiće, tako vlasnici mačaka za sreću čuvaju brkove svojih mezimaca.

traba da piju mleko petface

Takođe, veruju da je onaj ko pronađe macin brk – PRAVI SREĆNIK! I zato bi ga, prema predanju, trebalo sačuvati. Najčešće se kao amajlije nose u staklenim bočicama u torbi, ili se zalepe negde u stanu kao simbol dobre sreće.

Ako imate macu, pogledajte kako da vaš stan postane cat friendly!

U Americi se, recimo, od 1920. godine odomaćio izraz “kao mačji brk”, što u prevodu znači biti izvrstan, superioran, bolji od svih drugih. Dakle, brk kao pohvala!

traba da piju mleko petface

Neke vrste mačaka nemaju brkove, kao što je Sfinks mačka koja je bez dlake. Sa druge strane, mačka sa kovrdžavim krznom može da ima i kovrdžave brkove.

I za kraj, položaj brkova mačke može biti indikator njenog raspoloženja. Ukoliko su brkovi opušteni i vire sa strane, mačka je opuštena. Ako su nagnuti napred, vaša ljubimica je zbog nečega uzbuđena.

Bilo kako bilo, pogledajte u macin brk, možda želi nešto da vam saopšti 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZVUK KOJI ISPUŠTA JE LEKOVIT: Evo šta se dešava sa vašim telom kad vam mačka legne na stomak!
Sledeći tekstOGRLICE za pse mogu biti OPASNE

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime