Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI OSTAVITI PSA U MRAKU: Psi imaju bolji vid u mraku...

DA LI OSTAVITI PSA U MRAKU: Psi imaju bolji vid u mraku od ljudi, ali da li je to dobro?

1
da li ostaviti psa u mraku petface

Ako ste bili u situaciji da ste u večernjim satima otišli iz doma i ostavili svog ljubimca samog i zaboravili da ostavite svetlo u nekoj prostoriji, verovatno ste čitavo veče razmišljali šta radi i kako mu je u mraku. Da li je psu prijatno u mraku, da li se plaši i na kraju, da li im je nepohodno ostaviti izvor svetla kada ostaju sami u kući jeste nešto o čemu treba malo razmisliti.

Psi imaju mnogo bolji vid u mraku od ljudi. Razlog tome je specifična anatomska struktura oka i ona im omogućuje da i sa veoma malim izvorom svetla vide mnogo više gledajući u mraku. To je jedan od razloga što će reagovati na mnoge pokrete gledajući kroz prozor tokom noći – i to uglavnom režanjem i lajanjem koje vas uglavnom uznemiri ili iznervira.

PROČITAJTE I:

Da li pas može da bude „PIJAN KAO SVINJA“?

Međutim, šta se dešava u mrklom mraku bez ikakvog izvora svetla. E, tu smo veoma slični, zapravo ni ljudi ni psi ništa ne vide. Mnogi vlasnici tvrde da se njihovi ljubimci sasvim sigurno kreću po domu tokom noći, bez saplitanja ili udaranja u prepreke. To je tačno, ali to nije zbog boljeg vida, već zbog sposobnosti da brže zapamte raspored objekata u prostoru. To se veoma lako dokazuje ako se psu postave neke prepreke na uobičajenoj ruti koju koristi tokom noći. I on se sapliće i naleće na te prepreke, jer su nove i nije imao priliku da ih zapamti od ranije. Zapravo, oni se po mrklom mraku kreću po sećanju i zbog toga dolazi do problema ukoliko se nađu na potpuno nepoznatom terenu.

da li ostaviti psa u mraku petface

Ipak, kada govorimo o ostavljanju pasa u mraku, glavno pitanje treba da glasi: da li se psi osećaju sigurno u takvoj situaciji? Ako se oseća sigurno, onda se neće ljutiti na vas što ste zaboravili da mu ostavite upaljeno svetlo. Neki psi vole da spavaju u potpuno pokrivenom prostoru kao što je transporter pokriven ćebetom, ili da se zavuku u orman sa stvarima. Međutim to uglavnom rade kada ima još nekog u kući. Ukoliko su sami, obavezno izlaze iz takvog prostora i spavaju na otvorenom uz neki izvor svetla. Dakle, njima ne prijaju mrak i samoća. Mnogi imaju i jače izraženo ponašanje kojim pokazuju svoje nezadovoljstvo – cvile, zavijaju i laju.

U suštini, nema nekog posebnog razloga da se pas drži u totalnom mraku, tj da mu se ne ostavi neki izvor svetla. Ono o čemu treba voditi računa jesu temperament i karakter ljubimca. Ukoliko voli da trči po kući i da se igra i još ima društvo kao što su drugi pas ili mačka mora se voditi računa o potencijalnim posledicama takvog ponašanja. U takvim slučajevima ne ostavljajte uključene podne lampe ili lampe na nižim policama. U igri i jurnjavi mogu da ih obore, a u nekim slučajevima to može izazvati i požar u kući. Naravno, tu je i opasnost od oštrih razbijenih staklenih ili keramičkih delova. Psima koji ne vole da ostaju sami možete ostaviti uključen televizor jer će im to pružiti osećaj kao da nisu ostavljeni, a biće i sasvim dovoljan izvor svetlosti.

da li ostaviti psa u mraku petface

Kako znati da pas ne voli da ostaje u mraku

Ukoliko ste zaboravni, izrazito štedljivi ili jednostavno mislite da svog ljubimca treba da ostavljate u mraku obratite pažnju na sledeće situacije po povratku u dom.

– Da li je prevrnuta kanta za đubre i sadržaj razbacan po kući

– Da li je nešto pokidano ili izgriženo

– Da li je pas izrazito uznemiren

– Da li je mokrio ili defecirao u kući

– Da li ste ga našli skrivenog u nekom delu doma

– Da li ima neke povrede na kandžama kao da je kopao po vratima

da li ostaviti psa u mraku petface

Proverite da li su komšije čule da je pas dugo lajao ili zavijao tokom vašeg odsutva – mada, oni će vam to već sami reći! Ukoliko se nešto od ovakvog ponašanja javlja kada ga ostavljate u mraku – onda je stvar jasna. Njemu ne prija mrak i morate mu ostaviti neki izvor svetla kako bi se osećao sigurno i prijatno čak i kada nema nikog u kući. S druge strane, ako je ovakvo ponašanje redovno i tokom dana kada ostaje sam u kući, onda se radi o nekom poremećaju ponašanja. Najčešće je to anksioznost izazvana razdvajanjem i to je problem koji se rešava na drugi način. Sve u svemu, svi su psi različiti i nema nekog univerzalnog odgovora na pitanje iz naslova. Posmatrajte i upoznajte svog ljubimca i onda donesite najbolju odluku pre svega za njega.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZAR SMO TOLIKE ZVERI POSTALI: Pas pronađen u okolini Beograda, udaran oštrim predmetom u glavu! (VIDEO)
Sledeći tekstKAKAV PREPOROD: Od životno ugroženog psa, do prelepe devojčice, ali BINU SU SVI ZABORAVILI!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime