Naslovna PETOPEDIJA PSI DA LI PSI IMAJU USPOMENE? Koliko psi zaista dobro pamte?

DA LI PSI IMAJU USPOMENE? Koliko psi zaista dobro pamte?

0

Život sa psom je ispunjen uspomenama na brojne lepe trenutke. Svi se sećamo prvog susreta, učenja, radosti, nestašluka, bolesti… Vreme provedeno sa psom ostaje urezano u naše pamćenje, ali da li je isti slučaj i sa našim ljubimcem? Odgovor na ovo pitanje je pomalo razočaravajući: ne, oni nemaju uspomene kao mi ljudi. Evo kako funkcioniše njihova memorija.

Psi poseduju moć asocijativnog pamćenja. Za razliku od nas ljudi koji posedujemo direktno pamćenje, pseća memorija ne funkcioniše tako. Evo primera: Kada mi razmišljamo o šetnji lako se prisetimo određenih staza, osoba ili objekata na koje smo naišli tokom šetnje. Psi pamte ljude, mesta i iskustva na osnovu asocijacija koje imaju sa njima.

LOMILI MU NOGE DA SE NE BI MRDAO! Mladunče lava preživelo GOLGOTU!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

OSTAVILI GA NAKON 14 GODINA: Želeli da uživaju u penziji bez da brinu o psu!

Neverovatno ali, psi će šetnju pamtiti zbog povezanosti sa cipelama vlasnika! Svaki put kada vlasnik izvadi cipele za šetnju, pa čak i kada ne vodi psa sa sobom, pas će se uzbuditi kao kada ide u šetnju.

DA LI PSI IMAJU USPOMENE? Koliko psi zaista dobro pamte?

Ovakav model pamćenja funkcioniše i u odnosu sa ljudima. Ukoliko upoznajete psa sa novom osobom on će tu osobu pamtiti po pažnji koju mu je osoba poklonila. Ukoliko ta osoba pokloni pozitivnu pažnju, pa tome još doda i neku poslasticu, pas će tu osobu pamtiti upravo po tim postupcima. Neće je pamtiti onako kako je se vi sećate već po asocijacijama koje su vezane za njihov međusobni odnos. Dakle, po pažnji i poslasticama.

Da li se psi sećaju loših iskustava?
Da, naravno. Iako nemaju istu memoriju kao ljudi, psi stvaraju negativne asocijacije koje se mogu tumačiti kao „loše pamćenje“. Ako pas pokazuje strah u čekaonici kod veterinara, on se možda ne seća tačno čega se plaši, ali povezuje mesto i objekat sa neprijatnim iskustvom. Negativne asocijacije u ovom slučaju se mogu zameniti pozitivnim. Jednostavno, organizujte nekoliko nasumičnih poseta veterinaru koje nisu vezane za neku intervenciju ili pregled. Neka pas provede nekoliko minuta u ambulanti u druženju sa veterinarom i drugim ljubimcima.

DA LI PSI IMAJU USPOMENE? Koliko psi zaista dobro pamte?

Da li se vaš pas seća kada vas je upoznao?
Odgovor na ovo pitanje je pomalo čudan. Pas se verovatno ne seća kada je to bilo, ali to ne znači da se vas ne seća. Dokazano je da psi mogu imati neku vrstu epizodne memorije ili sposobnost pamćenja nekih događaja iz prošlosti. Međutim, takođe je dokazano da postoje jasne i stvarne granice za tu vrstu memorije kod pasa. Srećom, tu ponovo stupa na delo asocijativno pamćenje potpomognuto snažnim čulom za miris. Naime, ovo čulo psu pomaže da vas „pamti“ i da vas prepozna. Tako pas zna ko ste, ali se i „seća“ da mu se sviđate. Slaba epizodna memorija ne znači da se pas ne može setiti ničega što im se ikada dogodilo. U jednoj studiji iz 2016. godine dokazano je da se psi mogu sećati događaja u kojima su učestvovali. U ovom slučaju se radi o akcijama koje je izveo profesionalni trener. Međutim, u istoj studiji se zaključuje da psi ove uspomene ne čuvaju u dužem vremenskom periodu.

DA LI PSI IMAJU USPOMENE? Koliko psi zaista dobro pamte?

Ne brinite – vaš pas vas neće zaboraviti!
Definitivno je utvrđeno da se psi ne sećaju svake pojedinačne stvari koju radite zajedno. Verovatno i nema drage uspomene iz perioda kada je bio štene. S druge strane, nesumnjivo pamti kako ujutro odlazite od kuće, a njegova pozitivno konotirana asocijativna memorija doprinosi tome da se beskrajno obraduje kada se popodne vratite u dom. Pozitivne asocijacije koje pas pamti vezane za druženje sa vama, zajedničke šetnje, igre i brigu su veoma izražene i mnogo puta dokazane. Veliki je broj primera u kojima su psi posle dugo vremena odvojenosti od vlasnika momentalno prepoznavali svog prijatelja i nastavili zajednički život kao i pre. To što nemaju pamćenje kao mi ili kao slonovi ne znači da nas psi manje vole i da ne treba da se prema njima ponašamo kao prema najboljim prijateljima. Baš naprotiv.

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.