Naslovna PETOPEDIJA PSI Nega starih pasa

Nega starih pasa

2
nega starih pasa petface

Svi procesi koji se dešavaju u ljudskom organizmu, dešavaju se i kod pasa, samo većom brzinom. Tako i psi, slično ljudima, stare. Brzina starenja psa zavisi od njegove rase, veličine, kao i od načina života i uslova u kojima živi. Male rase pasa (ispod 10 kg telesne mase) se smatraju gerijatrijskim slučajevima između 11 i 15 godina. Srednje rase pasa (10-20 kg) se smatraju gerijatrijskim pacijentima između 9 i 11 godina, dok su velike rase pasa (20-50 kg) u ovoj kategoriji između 7 i 10 godina starosti. Četiri osnovne stavke u nezi starog psa su zdravtsvena nega, ishrana, fizička aktivnost i mentalna stimulacija.

Zdravstvena nega podrazumeva redovne kontole kod veterinara. Preporuka je da se pas, kada napuni 7 godina uključi u senior program. Ovaj program podrazumeva detaljan pregled psa kod veterinara minimum dva puta godišnje i uključuje analize krvi, merenje krvnog pritiska, ultrazvuk i rendgen. Na taj način se na vreme mogu uočiti mnogobrojna oboljenja koja mogu biti i rezultat procesa starenja.  Veoma važan deo zdravstvene nege starijih ljubimaca je i higijena zuba. Vrlo često oboljenje zuba kod starih pasa je, slično kao i kod ljudi, periodontalna bolest. Simptomi uključuju naslage na zubima, zadah, smanjen apetit, odbijanje ili ispadanje hrane iz usta, bol pri dodiru njuške i lica, crvene i krvave desni, klimanje zuba. Ukoliko se ne leči, bakterije iz usta se putem krvi raznose po organizmu i mogu izazvati infekciju bilo kog organa. Veliki broj vlasnika boji se da podvrgne svog ljubimca pregledu zuba zbog primene opšte anestezije. Iako je uvođenje psa u opštu anesteziju ozbiljan procedura, danas se u toj oblasti vrlo napredovalo. Uz odgovarajuću opremu i preglede pre operacije, rizik po Vašeg ljubimca je mali.Kada vaš pas uđe u kategoriju starih, morate prilagoditi njegovu ishranu. To je vrlo bitno zbog sprečavanja gojaznosti.

Gojazni psi podložniji su povredama, a srce, pluća, jetra, bubrezi i zglobovi trpe povećano opterećenje. Takođe se povećava i opasnost od kidanja ligamenata u kolenima. U prodavnicama opreme za kućne ljubimce postoje posebne vrste hrane za starije pse označene sa “senior”, “aged” ili “mature”. Starim psima su potrebni i gotovi dodaci ishrani. To su najčešće vitamin C, vitamin E, omega 3 i omega 6 masne kiseline.Za starog psa neophodno je i redovno, ali umereno kretanje. Ono takodje pomaže u održavanju adekvatne telesne težine, ali i održavanje tonusa mišića.Mentalno stimulišite psa. Često se kod starih pasa javljaju promene u ponašanju. Simptomi mogu uključivati poremećaje u spavanju, zbunjenost, odsutnost, smanjenu reakciju na vlasnika, gubitak kućne discipline. Šuplja kost iz koje treba da izvadi hranu ili pokretna meta koju treba da dohvati šapom su dobar način da što duže ostane zdrav.

petopedija-ishrana-stari-psi-3
Stari pas

Bolesti starih pasa

Postoji nekoliko grupa bolesti sa karakterističnim simptomima koje se često javljaju kod starih pasa.

  • Srčane bolesti – Kašalj, kratak dah, zamor, gubitak težine, ubrzano ili plitko disanje, gubitak svesti.
  • Bolesti bubrega i jetre – povećana žeđ i potreba za uriniranjem, neprijatan zadah iz usta, gubitak težine, žuta boja očiju, desni i kože, povraćanje, dijareja, loš kvalitet dlake.
  • Bolesti štitne žlezde – gojaznost, gubitak dlake, stalne upale ušiju i kože.
  • Bolesti nadbubrežne žlezde – povećana žeđ i potreba za uriniranjem, gubitak dlake, promene u spavanju, upale kože.
  • Šećerna bolest – povećana žeđ i potreba za uriniranjem, povećan apetit, povraćanje, dijareja, loš kvalitet krzna.
  • Katarakta i glaukom – smanjen vid, sivkasta ili plavičasta boja očiju, trljanje glave o predmete, češanje šapom, crvene, upaljene, izbuljene i otečene oči.
  • Tumori na koži – prilikom igre s psom ili tokom maženja, vlasnici mogu napipati čvoriće i izrasline na koži. Ne postoji siguran način da se odredi kom tipu pripadaju bez posete veterinaru i urađene biopsije.
  • Oboljenja zglobova – zbog bola Vaš ljubimac može izbegavati svaku fizičku aktivnost. Ako se se ništa ne preduzme po ovom pitanju, pas postaje slab, ukočen sa vrlo otežanim kretanjem. Oboljena zglobova se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali postoje lekovi koji mogu usporiti razvoj bolesti.

Životni vek pasa koji žive u adekvatnim kućnim uslovima, što pre svega podrazumeva ispravnu ishranu i redovne kontrolne posete veterinaru danas je značajno produžen. Ne zaboravite i redovne vakcinacije i zaštitu od ekto i endo parazita i imaćete priliku da sa svojim prijateljem proživite dug niz srećnih godina.

 Za sve ove bolesti važno je imati detaljnu medicinsku istoriju starijeg pacijenta, jer bez toga možemo prevideti početne znake bolesti koje se mogu lečiti.

;

 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠišanje pasa: Da li je šišanje pasa stvar izbora ili obaveza?
Sledeći tekstAgiliti: Poreklo, pravila i pripreme za agiliti

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime