Naslovna VESTI PSI DANAS JE DAN STARIH: Ne odustajte od svojih starih ljubimaca! I oni...

DANAS JE DAN STARIH: Ne odustajte od svojih starih ljubimaca! I oni vole!

1
DAN STARIH petface

DAN STARIH: Više od trećine pasa u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji i Nemačkoj starije je od deset godina. U teoriji, pas je star kada uđe u poslednju četvrtinu očekivane dužine života. Tako će na primer bokser biti smatran za starog sa 9 godina, dok će pudla biti stara tek sa 12 godina starosti.

Starost ne predstavlja nikakav kraj! Vaš ljubimac je upravo zašao u zlatno doba i u skladu sa tim bi trebalo organizovati vaše zajedničke dane.

DAN STARIH petface

Jedna od najvećih zabluda u vezi sa psima u godinama jeste da oni u starosti nisu sposobni naučiti nove trikove, što je zapravo neoprezna tvrdnja iza koje se krije lažni zaključak o beskorisnosti i nesvesnosti ostarelih ljubimaca.

Pročitajte još:
Danas je DAN LJUBAVI PREMA KUĆNOM LJUBIMCU! Ovo su znaci da ga volite više od ljudi!

Poput ljudi, i kuce uče dok su žive. Prava motivacija je, kao i obično, ključ i rešenje svakog sličnog problema. Ukoliko psa na pravi način zainteresujete za bilo kakvu igru on će bez obzira na starost i fizičku sposobnost iskazati želju za savladavanjem nekih novih veština.

DAN STARIH petface

Bilo da govorimo o komandama tipa sedi, lezi, čekaj, mesto, jasno je da prioritet uvek mora da bude sreća psa. To znači da zajedničko vreme treba iskoristiti na jedan pozitivan način i u tom stilu se koncentrišite na ono što je bitno.

Šta je glavna odlika starog psa? Svakako, reč koju tražimo jeste „zdravlje“! Kod ostarelog ljubimca se može javiti čitav niz zdravstvenih problema, što i jeste normalno kada se u obzir uzmu njegove godine. Stari psi svih rasa gube sluh i vid, mišići im se skupljaju, tečnost koja podmazuje zglobove presušuje.

Ono što se svakako savetuje to su redovne konsultacije sa veterinarom. U ovoj fazi života ljubimac zahteva posebnu negu, te veterinar, kao stručno lice, mora biti uključen u svaku odluku koja je vezana za ljubimca u poznim godinama.

DAN STARIH petface

U globalu, psi dobro podnose starost. Ipak, morate prihvatiti činjenicu da može doći i do određenih promena u ponašanju, ali i različitih oboljenja bubrega, jetre i drugih vitalnih organa…

Ne brinite, iako starost kod ljubimca uzrokuje pojavu promena u zdravlju i ponašanju, ono o čemu bi vlasnik trebao voditi više računa svakako jeste ishrana ljubimca.

Pročitajte još:
DANAS JE DAN PASA: Evo zašto ih toliko volimo!

Kako godine protiču, postaje sve važnije šta pas jede. Ćelije u organizmu sve brže propadaju, pa antioksidanti stiču sve presudniji značaj . Probava slabi, zato je hrana koja sadrži kvalitetnije i probavljivije proteine najjednostavniji način da pravilno odgovorite na izmenjene potrebe svog psa.

Danas, na DAN STARIH, želimo samo da vam kažemo da nikada ne odustajete od svojih ljubimaca u bilo kojoj životnoj dobi. Jer, uz malo strpljenja, mnogo ljubavi i parolu „zajedno u svemu“ vaš deka ili baka ljubimac proživeće možda i najlepše poslednje godine života!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekst96 pasa rase Kavalijer španijel kralja Čarlsa spašeno iz nelegalne odgajivačnice!
Sledeći tekstDA SE ISTOPIŠ OD MILINE: pas pokriva bebu dok spava (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime