Naslovna VESTI PSI REŠENA DILEMA: Evo da li i pod kojim uslovima smete ući sa...

REŠENA DILEMA: Evo da li i pod kojim uslovima smete ući sa psom u gradski prevoz!

0
gradski prevoz petface

Ukoliko ste nekada pokušali da unesete svog psa u gradski prevoz, verovatno ste se susreli sa negodovanjem i besom ostalih putnika. Međutim, Zakon je na Vašoj strani – ukoliko ga se pridržavate!

Propisi kažu da psi niži od 40 centimetara mogu da uđu u vozilo gradskog prevoza od 9 do 13 časova ili od 18 do 24 časa, ako su smešteni u posebnim, zatvorenim transporterima sa ventilacijom. Prema članu 38 Odluke o gradskom linijskom prevozu putnika, transporter u autobus treba smestiti tako da zauzima što manje prostora i da ne ometa i ne ugrožava ostale putnike.

HAOS NA LINIJI 73: Vozač GSP zaustavio vozilo, jer nije želeo da vozi ČIVAVU!

Osim ovim aktom, ulazak životinja u vozila javnog prevoza regulisan je i članom 29 Odluke o auto-taksi prevozu, koja podrazumeva da se psi mogu voziti i taksijem, ali samo ako vozač pristane da u svoja kola primi četvoronožnog putnika. Uz to, zakon garantuje i da se javnim prevozom bez problema mogu voziti i psi vodiči.

gradski prevoz petface

Kada je reč o krupnijim vrstama životinja koje nisu obuhvaćene ovim propisima, one u autobuse, trole i tramvaje mogu da uđu samo ako ih unutra prime dobro raspoloženi putnici i vozač spreman da progleda kroz prste, piše Politika.

Tako da nije retka scena ni da poneki veseli labrador na povocu proskakuće između sedišta na opšte zadovoljstvo građana.

PUTNIK U GSP-u: Milošu je društvo u 77 pravio (ne)običan putnik!

U najvećem broju zemalja takođe važe slična ograničenja kad je reč o prevozu životinja javnim prevozom. U Los Anđelesu, Čikagu, Finiksu, Njujorku psi u autobuse takođe mogu da uđu samo u propisanim nosačima, koji su dovoljno mali da ih vlasnik može držati na krilu, na ramenu ili između nogu dok stoji ili sedi.

Najprijateljskiji prema ljubimcima je Hongkong gde nekoliko godina postoji autobuska linija „99” namenjena krznenim stanovnicima i njihovim vlasnicima.

Da li ste imali nekih neprijatnih iskustava?

Izvor: Politika

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.