Naslovna PETOPEDIJA PSI GREŠKE U ČUVANJU HRANE za pse: U ovome mnogi greše!

GREŠKE U ČUVANJU HRANE za pse: U ovome mnogi greše!

0
greske u cuvanju hrane petface

Ukoliko pripadate grupi vlasnika koji hrane svoje ljubimce komercijalnom suvom, granuliranom ili mekom,  konzerviranom hranom verovatno ste nekad došli u situaciju da pas počne da odbija do tada omiljenu hranu. Obično se pomisli kako je pas razmažen i traži nešto novo na meniju. Međutim, da li ste se pitali da se možda ne radi o vašoj greški pri čemu je hrana promenila svojstva pa se psu više ne sviđa. Evo nekoliko saveta kako da skladištite granule i meku hranu kako bi ostala sveža sa idealnim nutricionim svojstvima.

PROČITAJTE I:

Šta raditi kada psa UJEDE pčela, osa, mrav…

  1. HRANU DRŽITE U ORIGINALNOM PAKOVANJU

Danas je ambalaža, pogotovu visokokvalitetne hrane dizajnirana tako da se sadržaj štiti od svih stranih elemenata i održi svežinu što je moguće duže. Uglavnom se koriste različiti tipovi patent zatvarača, ali važnu ulogu igra i unutrašnji deo ambalaže. Pored toga, na ambalaži se nalazi istaknut rok trajanja hrane pa to može biti dragocen podatak ukoliko je potrebno hranu povući iz upotrebe. To je posebno značajno ukoliko se radi o velikim pakovanjima ili hranu nabavljate za duži vremenski period unapred.

greske u cuvanju hrane petface

  1. MEKU, KONZERVIRANU HRANU NEMOJTE DRŽATI U OTVORENOJ KONZERVI

Kada jednom otvorite konzervu, hranu izvadite i prebacite u posudu sa poklopcem koji neće dozvoljavati prodor vazduha. Najbolje je uvako upakovanu hranu držati u frižideru. Ukoliko ostane u konzervi, uticaj vazduha će doprineti oksidaciji metala od kojeg je napravljena konzerva što će direktno uticati na kvalitet hrane.

  1. HRANU NE IZLAŽITE UTICAJU VAZDUHA

Vazduh i vlaga u okolini u kojoj čuvate hranu mogu bitno da utiču na brzinu kojom se hrana degradira. Pored toga povećava se rizik od zagađenja prašinom i drugih patogena kao što je Salmonela. U slučaju vlažne hrane, dolazi do brzog sušenja što dovodi do gubitka velikog broja osobina zbog kojih je ona privlačna psima. Ukoliko nabavljate hranu u ambalaži koja ne omogućava zaštitu od vazduha, nabavite plastične ili metalne kutije namenjene čuvanju hrane za kućne ljubimce. One su dizajnirane tako da ne dozvoljavaju izloženost sadržaja vazduhu.

PROČITAJTE I:

Kako da naučite psa da vam vraća loptu?

  1. NE IZLAŽITE HRANU SUNČEVOJ SVETLOSTI

Izlaganje kesa ili kutija sa granulama direktnoj sunčevoj svetlosti dovodi do dizanja temperature i procenta vlage u unutrašnjosti ambalaže. Ovo takođe može da utiče na nutritivna svojstva hrane, različite sastojke i naravno, stvori uslove za razvoj mikroorganizama. Uostalom, gotovo svi proizvođači hrane za pse preporučuju da se hrana skladišti na tamnom i hladnom mestu.

  1. PAZITE NA ROK TRAJANJA HRANE

Na svakom originalnom pakovanju, dakle ne na onim koje nabavljate razmeravanjem iz velikih džakova, jasno je naglašen rok upotrebe hrane. Obično se naglašava „da je hrana upotrebljiva do… (pa datum)“ ili „rok upotrebe do…(pa datum). Prvo pravilo je da ne kupujete onu sa isteklim rokom upotrebljivosti. Drugo pravilo je da prilikom kupovine hrane kojoj uskoro ističe rok dobro proračunate da li će se ona potrošiti pre isteka naznačenog roka. To se posebno odnosi na akcijske ponude proizvođača ili prodavaca sa velikim popustima. Uobičajeno je da trgovci i proizvođači koriste velike popuste i akcije tipa 1 + 1 GRATIS kako bi se oslobodili zaliha kojima uskoro ističe rok trajanja.

greske u cuvanju hrane petface

  1. NE MEŠAJTE STARU I NOVU HRANU

Ukoliko ste u iskušenju da preostalu količinu stare hrane pomešate sa novom, tek nabavljenom nemojte to učiniti. Stara hrana takođe može da utiče na kvalitet i nutritivna svojstva. Neka pas pojede svu preostalu hranu, pa onda pređite na novo pakovanje. Ukoliko je staroj hrani istekao rok upotrebe, slobodno je bacite.

Hrana kojom hranite svog psa je jedan od najvažnijih faktora očuvanja dobrog zdravstvenog stanja. Nezaboravite da mnoge bolesti nastaju upravo zbog neadekvatne ishrane, lošeg izbora ili lošeg čuvanja hrane. Suva, granulirana ili vlažna, meka, konzervirana hrana imaju mnogo prednosti ali takođe zahtevaju da se sa njom pažljivo i propisano postupa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstAnđelka: Nađena je među čoporom pasa, a sada je pas ČUVA, MAZI I PAZI!
Sledeći tekstŠINTERI U LESKOVCU psa vukli kilometrima vezanog o kuku vozila (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime