Naslovna GLODARI ČINČILA Igračke za činčile

Igračke za činčile

0
igračke činčila petface
petopedija_igrack_za_cincilu_3
Igračke za činčile

Kao i većini glodara, i činčile su veoma aktivne životinje pune energije. S obzirom da se radi o ljubimcu koji je veoma inteligentan i lako se vezuje za vlasnike, neophodno je da u toku dana posvetite pažnju svojoj činčili i da odvojite vreme za igru.
Činčili je potrebna fizička aktivnost da bi bila srećna i zdrava, a u toku dana je neophodno da se najmanje sat vremena dnevno igra i trči u bezbednom prostoru. Kao i svaki glodar, i činčila voli da gricka sve što joj se učini zanimljivim, zbog toga treba obratiti pažnju na potencijalne opasnosti, kao što su strujni kabloci, otrovne biljke, hemikalije ili predmeti koji je mogu povrediti. Dakle, pre igre, obezbedite prostoriju u kojoj ćete se zabavljati sa svojim ljubimcem. Ako je to prostorija u domu u kome živi za to vreme treba ukloniti iz prostorije sve što može da povredi činčilu: električne kablove, otrovne biljke, hemikalije. Kao pripadniku glodara, činčilama zubi rastu tokom celog života. Upravo iz tog razloga jedna od neophodnih aktivnosti koje mogu da se svrstaju u igru je i grickanje grančica, a činčile naročite vole grane od jabuke i vrbe. Treba izbegavati grane od voćki jer mogu da budu toksične za činčile. Ukoliko ove grančice ne kupujete u pet šopu, već ih nabavljate iz prirode, vodite računa da grane nisu isprskane pesticidima, koji mogu biti smrtonosni za vašeg ljubimca.

Pored potrebe za žvakanjem, činčile veoma vole da se penju, pa je savet da u kavezu činčile postoje pregrade i platforme različitih visina, na koje ova životinja može da se penje. Kavez treba urediti tako da bude zanimljiv za činčilu, ali i dovoljno bezbedan, kako životinja ne bi pala sa neke od platformi.Poput hrčaka, i činčile veoma vole da trče, pa im treba kao jednu od igračaka treba obezbediti i točak za trčanje u kavezu, koji treba da bude dovoljno veliki, kako bi životinja mogla da uđe u njega. Točak bi trebao biti veličine 38 cm, sa određenom podlogom i sa otvorenom stranom bez ukrštanja. Ipak, činčile najviše vole da provode vreme u igri sa vlasnikom. Kako se radi o izuzetno radoznaloj životinji, treba biti izuzetno obazriv kada se činčila pušta van svog kaveza. Ove životinje ispituju svet i okolinu oko sebe tako što sve probaju, tačnije grickaju, pa postoji opasnost da se činčila veoma lako povredi u sasvim bezazlenoj igri. U igri van kaveza, budite veoma strpljivi i nežni, jer su činčile veoma podložne stresu.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNajčešće bolesti akvarijumskih ribica
Sledeći tekstUpoznajte hrčka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime