Naslovna GLODARI HRČAK Upoznajte hrčka

Upoznajte hrčka

1
upoznajte hrčka petface
petopedija_hrcak_2
Nespretni hrčak

Poreklo hrčka je Srednji istok i Sirija, po kojoj je današnji hrčak, koji je najzastupljeniji kao ljubimac, i dobio ime. Interesantna je činjenica da su hrčci veoma odomaćeni na Srednjem istoku od davnina, pa su tamošnji zemljoradnici pored oranja svojih njiva pšenice, imali običaj da prekopavaju i životne prostore hrčaka, u kojima su nalazili i do 60kg skladištene pšenice, koje su hrčci uzeli sa polja i doneli u svoje sklonište. Ove životinje nisu bile poznate kao kućni ljubimci sve do 1839. godine, kada ih je svetu predstavio britanski zoolog Džordž Voterhuas koji ih je pronašao u Sirijskoj pustinji nadomak Jerusalima. Tek nakon stotinu godina provedenih kao laboratorijske životinje, hrčci su zahvaljujući inženjeru Albertu Maršu postali kućni ljubimci. Pomenuti inženjer je prvi čovek koji je kao kućnog ljubimca imao jednog hrčka.
Hrčci su veoma aktivni, naročito noću, izuzetno čisti a životni vek im je nažalost kratak i ne prelazi 5.godina starosti.

Ponašanje
Kada hrčak dođe u novi dom, prvih nekoliko dana treba pustiti da se sam prilagodi na novu sredinu, ljude i mirise. Hrčka treba uzimati u ruke samo kada je budan i to tako da je potpuno obuhvaćen obema šakama. Manja deca moraju posebno paziti da ga sigurno drže u rukama, kako im ne bi ispao. Hrčci znaju da budu jako brzi, zato sa ovim životinjama, dok se ne stekne osećaj za držanje, treba biti jako oprezan. Sirijski hrčak je samotnjak i voli da bude sam, dok kineski, sibirski i ruski hrčci vole da žive u paru. Ukoliko hrčak doživi veliki stres, pada u trenutni san sličan hibernaciji, uspore mu se svi vitalni organi i neretko vlasnici pomisle da je uginuo.

Higijena
Ono što je zanimljivo jeste da su hrčci veliki čistunci. Ne treba da čudi činjenica da se hrčak sam čisti, ližući se jezikom! Ovo čišćenje je najintenzivnije posle jela. Bez obzira na to, životini prostor hrčka treba držati čistim i voditi računa da je podloga u kavezu uvek suva. Kako održavati higijenu prostora, pa i same životinje pročitajte u tekstu o higijeni hrčka.

petopedija_hrcak_3
Ne prekidaj tokom ručka!

Oprema
Najbolje bi bilo da pre nego što nabavite samu životinju, obezbedite i odgovarajući smeštaj. Novi dom hrčka trebalo bi da bude što veći. U kavezu treba da bude još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu,  točak i ostale vrste igračaka za glodare. Detalje u vezi sa kavezom hrčka pominjali smo u tekstu oprema za kavez u kojem se možete detaljnije informisati šta sve dom jednog hrčka treba da ima.

Ishrana
Ove životinje su biljojedi, pa ih tako treba i hraniti. Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotovu hranu za hrčke, jabuke, maslačak, radič, banane, lešnike. Vrlo je važno da uvek ima sveže vode. Za redovno trošenje zuba, u kavez treba staviti i komadiće drveta za grickanje, poput jasena, lipe, jabuke, leske ili različite gotove “grickalice”. Za detaljnije informacije šta treba, a šta ne treba davati hrčku pogledajte u tekstu “Ishrana hrčaka”.

Zdravlje 
Hrčci su veoma otporni ljubimci, ali s obzirom da su veoma mali povrede ili bolesti veoma brzo mogu postati izuzetno opasni. Ako primetite bilo koji znak bolesti kod svog hrčka, obavezno posetite veterinara i to što pre. Simptomi koji se najčešće javljaju prilikom bolesti su gubitak apetita, nektivnost, skrivanje u uglu kaveza, krzno koje je izgubilo na kvalitetu u smislu linjanja ili pojave pečata bez dlake, kijanje, iscedak iz nosa ili očiju, mokar rep ili dijareja.
Ukoliko je hrčak povređen ili bolestan, životinju treba utopliti, ponuditi joj vodu i hranu i što pre je odvesti kod veterinara.

PROČITAJTE I: tekst o tome kako dresirati hrčka!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIgračke za činčile
Sledeći tekstAgresivnost kod pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime