Naslovna PETOPEDIJA PSI Ishrana aktivnih pasa

Ishrana aktivnih pasa

1
ishrana aktivnih pasa petface

Pod radno – aktivnim psima podrazumevaju se psi u velikom rasponu nivoa aktivnosti i u različitim klimatskim uslovima – od pasa vodiča slepih, lovačkih pasa, službenih pasa u policiji i vojsci, trkačkih, ovčarskih pasa, do onih koji vuku sanke u polarnim krajevima ili su spasioci iz snežnih lavina.

Svako povećanje nivoa fizičke aktivnosti zahteva dodatnu energiju. Fiziološki i psihološki stresovi dodatno povećavaju potrebe za energijom i određenim hranljivim materijama kod pasa koji teško rade.

Glavno „gorivo“ za pokretanje mišića kod pasa koji rade su masti i ugljeni hidrati. Psima trkačima, sprinterima poput hrtova, potrebne su kratke, ali intenzivne koncentrovane „doze“ energije. Za ove radne pse može biti primerena ishrana koja osigurava relativno veliku količinu ugljenih hidrata.

Radnim psima koji su aktivni kroz duže vremenske periode – psi tragači, goniči i slično, može se davati hrana sa visokim nivoom masti. To važi i za pse koji rade u surovom okruženju poput pasa koji vuku sanke ili su spasioci iz snežnih lavina, gde je dodatna energija potrebna kako bi se održavala telesna temperatura, ali i za povećanu mišićnu aktivnost. Potrebe za belančevinama kod pasa koji teško rade mogu biti malo povećane. Stres zbog fizičke aktivnosti može uvećati potrebe za specifičnim aminokiselinama. Zato je za pse koji rade neophodan kvalitetan izvor belančevina u ishrani.

petopedija-ishrana-aktivnih-pasa-2
Pas trči

Imajući u vidu da su psi pretežni mesojedi, izvor belančevina bi trebalo da bude životinjsko meso, a ne biljke kao što je soja. Što se minerala tiče, smatra se da postoji veća potreba za gvožđem zbog njegovog udela u proizvodnji hemoglobina i prenosu kiseonika.

Povišene su i potrebe za nekim vitaminima u ishrani radno-aktivnih pasa, poput vitamina A, C i E  jer oni kao jaki antioksidanti štite ćelijske membrane od oštećenja, koje može biti izazvano stresom i prevelikim naporom. Količina energije potrebna psima koji rade zavisi i od klimatskih uslova, nivoa aktivnosti i vrste rada koji pas obavlja. Tako su, na primer, psu koji prelazi velike razdaljine u sklopu svog rada potrebne čak dva do tri puta veće porcije od onih potrebnih za normalno održavanje odraslih pasa.

Bez obzira na povećane potrebe za energijom, neki psi mogu smanjiti sam unos hrane zbog prevelikog umora. Kako bi se to kompenzovalo, ishrana bi trebala biti koncentrovana, ukusna i vrlo svarljiva. Pri većim naporima preporučuje se koncentrovaniji izvor energije i hranljivih materija, a u tom je slučaju idealna kompletna gotova hrana formulisana za aktivne pse. Prehrambene potrebe će se razlikovati u danima kada psi odmaraju ili se obučavaju, a količina hrane mora biti primerena aktivnostima koje sprovode. U vreme odmora, najprimerenija je manja porcija iste hrane koja se inače koristi.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstKokcidioza golubova
Sledeći tekstIshrana bolesnih pasa

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime