Naslovna PETOPEDIJA PSI Ishrana bolesnih pasa

Ishrana bolesnih pasa

0
ishrana bolesnih pasa petface

Psi imaju sreće da neka oboljenja mogu da se leče ili drže pod kontrolom upotrebom specifične hrane. Naravno, radi se o specijalno formulisanoj hrani, koja se koristi kod mnogih akutinih i hroničnih bolesti, a poznata je pod nazivom medicinska ili veterinarska dijeta. Osnovno pravilo kod ove hrane je da se ona mora koristiti bez mešanja i dodataka drugih vrsta hrana, uz određeno trajanje i obavezno prisustvo vode. Period konzumacije ove hrane, u zavisnosti od toga o kojoj patologiji je reč, traje od pet do 12 nedelja, a kod hroničnih bolesti, upotreba ove hrane može biti i doživotna. Ova hrana je uglavnom u ubliku granula pa psi koji su od ranije naviknuti na ovaj način ishrane uglavnom nemaju većih problema pri konzumaciji.
Ako vašeg ljubimca muči “višak kilograma“, to itekako može izazvati probleme sa njegovim zdravljem. Kada se dijagnostikuje gojaznost, da bi dalje dijetetsko lečenje bilo uspešno, neophodno je da vlasnik bude svestan i odlučan i da psu nametne postavljeni režim ishrane. Nije teško pretpostaviti da je osnovni uzrok gojaznosti unošenje većeg broja kalorija od predviđenog. Upravo je iz ovih razloga takozvana medicirana hrana  namenjena regulisanju telesne mase predstavlja pravo rešenje. Ljubimac se neće izgladnjivati, već će pravilno bez preteranog stresa regulisati problem. Dijabetes, tj. šećerna bolest se takođe može držati pod kontrolom koristeći hranu koja je namenjena pacijentima sa ovim teškim oboljenjem. S obzirom da je dijabetes često uslovljen viškom telesne mase ova hrana ima i osobinu da reguliše telesnu težinu, naravno ukoliko se kozumira prema propisanim dozama. Mnogi psi pate od stomačnih tegoba, bilo da se radi o akutnim dijarejama, gastritičnim problemima, ali i nekim težim hroničnim oboljenjima vezanim za organe za varenje. Ovakvim ljubimcima na raspolaganju su specijalno formulisane dijete koje olakšavaju varenje i na taj način smanjuju pojačane aktivnosti ovih organa, što za posledicu ima mnogo bolje zdravstveno stanje.

petopedija-ishrana-bolesnih-pasa-2
Pas sa viktorijanska kragnom

Gotovo da nema organa ili sistema organa za koje ne postoji adekvatno pripremljena hrana. Psi sa problemima u kardiovaskularnom sistemu, oni sa artritičnim promenama u koštano zglobnom aparatu, pa čak i oni koji zbog starosti imaju probleme sa nervnim sistemom danas imaju mogućnost da pod kontrolom veterinara i vlasnika uz upotrebu odgovarajuće hrane i lekova žive sasvim komfornim životom.

Verovatno čudi podatak o broju pasa koji pate od bolesti srca. Na sreću, bolest srca danas može biti efikasno kontrolisana korišćenjem adekvatnih lekova, promenom u načinu života i posebnom, mediciranom hranom. Poseban režim ishrane propisuje veterinar, a ona uključuje upotrebu posebno formulisane, veterinarske, medicinske dijete. Ovakva hrana sadrži minimalnu količinu soli. Bogata je i hranjivim materijama koje se gube u toku terapije bolesti, a neophodne su za pravilnu funkciju srca.
Ukoliko pas ima  probleme lokomotornog sistema, tačnije ako ga muči bol u zglobovima, javljaju se problemi vezivnog tkiva i zbog ukočenosti ne može da se kreće, medicirana hrana će biti pravi lek za njega! Ovakva hrana je bogata određenim sastojcima kao što su glukozamin i hondroitin koji će pomoći obnavljanje hrskavice i smanjiti bol u zglobova.
Zato, ukoliko veterinar propiše mediciranu hranu za obolelog ljubimca – to trba shvatiti kao ozbiljnu terapiju, a ne kao besno iživljavanje razmaženog ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana aktivnih pasa
Sledeći tekstIshrana egzotičnih životinja

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime