Naslovna PETOPEDIJA PSI Ishrana pasa: Kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”?

Ishrana pasa: Kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”?

1
ishrana pasa u godinama petface

Ishrana pasa “u godinama”, tačnije odraslih pasa, treba da bude u skladu sa potrebama vrste. Odgovor na pitanje: kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”, se sam nameće u činjenici da su psi pretežni mesojedi.
Organizam odraslog psa ima posebne potrebe. Hrana koju jedu vaši kućni ljubimci mora da ima posebne sastojke koje zavise od kategorije, a ponekad i rase kojoj pripadaju. Ishrana pasa “u godinama”, zapravo znači faza održavanja. Nutricionistički govoreći, faza održavanja odrasle životinje smatra se razdobljem zadovoljavanja osnovnih potreba, tokom kojih kućni ljubimci nisu izloženi dodatnim fiziološkim stresovima rasta, skotnosti ili laktacije, redovnog rada, visokih nivoa aktivnosti ili ekstremnim spoljnim temperaturama. Tokom ovog razdoblja, prehrambeni cilj je održavati optimalno zdravlje i aktivnost i pospešivati vrhunsko stanje životinje.

Ishrana pasa “u godinama” podrazumeva gotovu hranu, namenjenu odraslim psima, koja sadrži pre svega odgovarajuće količine proteina, ugljenih hidrata i masti.

 

Važno je da ovi sastojci budu pravilno izbalansirani u skladu sa metaboličkim procesima pasa. Pored toga, ova hrana ima i vitamine i minerale u pravilnim razmerama koje su veoma važne za pravilno funkcionisanje organizma ljubimca. Balans odgovarajućih količina i sastojaka je izuzetno važan i promenljiv je u zavisnosti od kategorije ili rase kojoj pripadaju kućni ljubimci i to je najvažniji razlog zbog čega se ne preporučuje samostalno pripremanje obroka za pse. Pravilna ishrana pasa “u godinama” podrazumeva i obezbeđivanje materija i sastojaka koje nije nimalo lako pribaviti u kućnim uslovima. To su biotin, cink, kao i masne kiseline koje pomažu u održavanju zdrave kože i sjajne, meke dlake, kojoj teže svi kućni ljubimci. Stanje kože i krzna je za vlasnike pasa često pokazatelj generalnog dobrog stanja životinje i adekvatne ishrane. Ishrana pasa “u godinama” podrazumeva i hranu za odrasle pse velikih rasa koja poseduje određene dodatke. Oni pomažu da ovi kućni ljubimci održe zdravlje zglobova. Veliki psi, koji se drže kao kućni ljubimci, imaju veću sklonost ka problemima sa kičmom i zglobovima, tako da hrana formulisana za velike rase sadrži još i omega 3 i 6 masne kiseline, hondroitin i glukozamin koji podržavaju zdravlje zglobova i pomažu pokretljivost.

petopedija-ishrana-stari-psi-1
Stari pas ruča

Ishrana pasa “u godinama” podrazumeva i suvu hranu za odrasle pse, koja ima specijalno oblikovane granule za bolji ukus. Ove granule takođe čiste zube i održavaju zdrave desni. One moraju biti specijalno dizajnirane kako bi bile prave veličine, teksture i tvrdoće koja je prilagođena lobanji i vilicama različitih kategorija kojima kućni ljubimci pripadaju.

Većina odraslih pasa na održavanju može pojesti sve što im je potrebno u jednom obroku, pa je prihvatljivo da ishrana pasa “u godinama”  ima svoj režim – jednom na dan. Češće hranjenje nije štetno, dokle god je ukupna količina dnevnog unosa hrane u granicama potreba pasa. Najbolje je izbegavati kasne večernje obroke zbog toga što nekoliko sati nakon hranjenja kućni ljubimci mogu imati potrebu da isprazne creva ili bešiku, a to može biti nezgodno u sred noći. U svakom slučaju treba uspostaviti rutinu i držati je se koliko je god to moguće. Nepravilna ishrana pasa “u godinama”  ima za posledice višestruke probleme, a sigurni smo da ne biste voleli da vaši kućni ljubimci veterinara posećuju češće, upravo zbog toga.

Koliko god vešti bili u spravljanju obroka, znajte da u kućnim uslovima nikako ne možete napraviti hranu koja će zadovoljiti sve potrebe vašeg ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIgre mačaka: Kako da osmislite igre mačaka?
Sledeći tekstIshrana štenaca: Kakva treba da bude pravilna ishrana štenaca?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime