Naslovna PETOPEDIJA PSI Ishrana štenaca: Kakva treba da bude pravilna ishrana štenaca?

Ishrana štenaca: Kakva treba da bude pravilna ishrana štenaca?

0
hrana za stence petface

Ishrana štenaca u prvoj godini života je važan preduslov zdravog razvoja psa. Ishrana štenaca je prilagođena njegovoj potrebi za određenom količinom hranljivih sastojaka, kako bi se njegovo telo pravilno razvijalo. U zavisnosti od kategorije, tj veličine psa, traje i razvoj štenaca. Neke kategorije pun razvoj dostižu već sa deset meseci, dok nekim drugim treba i čitavih 18 meseci. Ishrana štenaca treba da bude bazirana na činjenici da je štenetu potrebno 3 puta više belančevina nego našim bebama, tako da ljudska ishrana i otpaci sa stola apsolutno ne mogu biti adekvatna hrana mladih pasa.

Ishrana štenaca u fazi rasta i razvoja, treba da obezbedi mladom psu osnovne potrebe za održavanje, kao i potrebe za podsticanje brzog rasta i razvoja.

 

To znači da štene ima povišene potrebe za energijom, belančevinama, vitaminom E i mineralima potrebnim za formiranje kostiju – kalcijumom i fosforom. Istovremeno su i količina i uravnoteženost hranljivih materija dostupnih u hrani opredeljujući za razvoj štenaca koji rastu. Ishrana štenaca i greške u njoj u ovoj fazi života mogu imati štetne posledice naročito na razvoj kostura, koje mogu biti dugotrajne. Neki vlasnici su skloni i prekomerenom hranjenju svojih štenaca, da bi postigli rapidan rast. a poneki i prekomerenom dodavanju određenih hranljvih dodataka. Ovo za posledicu može imati gojaznost kod malih rasa pasa, što može opteretiti njihov kostur! Dakle, ishrana štenaca treba da bude bazirana na pravilno uravnoteženoj hrani koja je formulisana za rast, i kojoj nije potrebno dodavati prehrambene dodatke u bilo kakvom obliku, a nepažljiva upotreba dodataka može biti zaista opasna i dovesti do ozbiljnih poremećaja. Zbog toga je važno da ishrana štenaca bude prilagođena svakoj jedinki. Takođe, predoziranje vitamina A i D takođe može dovesti do abnormalnosti kostura, ali i drugih delova tela pa zbog toga uvek treba biti pažljiv sa dodacima kao što je riblje ulje. Konačno, ishrana štenaca podrazumeva i kvalitetnu gotovu hranu, prilagođenu za rast, koja je tako formulisana da osigura zadovoljavajući unos energije i hranljivih materija u relativno maloj količini hrane. Zbog toga, prilikom izbora hrane za štence tražite: koncentrovanu, ukusnu i uravnoteženu hranljivim materijama. Ukoliko imate nedoumice kada je ishrana štenaca u pitanju, savet potražite kod svog veterinara. Oni će vam dati sve neophodne informacije vezane za ishranu vašeg šteneta.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstIshrana pasa: Kakva treba da bude ishrana pasa “u godinama”?
Sledeći tekstČišćenje ušiju deo redovne higijene?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime